fbpx
Раждане

Как жена ни ще роди, докато ние сме паникьосани наоколо

9 май 2016

Самуил Петканов съвсем скоро стана баща. И тъй като е завършил математическата гимназия, държи да внесе ред и яснота в раждането, като този път всичко това бъде насочено към изстрадалите бащи, които, докато се случват всички важни неща, губят съзнание и здрав разум в периферията на събитията.

На жена ни предстои раждане и ние, в ролята на нейния спътник в живота и най-вероятен оплодител на утробата ѝ, се налага да съпреживеем вълшебството на появата на новия живот. Доколкото еквивалентът на внезапното прекратяване на 9-месечно носене в утробата на топка за боулинг, която през това време е развила ръбести крайници и голяма и обла глава, може да бъде наречено вълшебство.

И ако кандидат-мамата може да намери в Интернет за+ раждането хиляди текстове на дамски език, то беге-татките сме оставени на неналичните си инстинкти и своята иначе комична паника. Паника, която ще ни съпътства и дълго след раждането на кривогледото създание, докато то не порасне достатъчно, че да попаднем в свои води, учейки го на мач или да пуши цигари. Да, новородените имат очи като хамелеоните и синхронът между двете стряскащо липсва. Което е повод за паника, докато не го проверите в Интернет или не попитате панически доктора.

Ето с какви наблюдения мога да допринеса, за да редуцирам кандидат-татковската паника с едни хубави 3-4 процента:

Терминът

Терминът е докторски начин да се определи датата, на която е най-невероятно да се случи появата на вашето потомство. То вероятно ще се пръкне преди или след термина. Малко известен факт е, че децата, които са се родили на термина си, са балъци. Авторът на този текст го доказва лично.

Та, терминът, ако жена ви не е подранила с раждането, е денят, в който спокойно може да се напиете и да бъдете сигурен, че няма да ви се налага да ходите до болницата с пъшкащата ви жена. Терминът е ден без паника. Да живее терминът!

Секцио

Секцио или Цезарово сечение е когато вадят бебето през разрез в корема, за щастие – не във вашия, но за нещастие – в по-ценен от вашия корем. Не съм се сблъсквал с него, но ми го обясниха, че е нещо като тия извънземни, които жените по филмите все ги раждат през корема си. Процедурата щади вагината на вашата благоверна. Това обаче не значи, че от утре с гръм и трясък се завръщат сексовете – пак ще има нужда вашата благоверна да се възстанови, така че още някакво време любовта остава във вашите ръце. Щото, нали, това е най-важната тема в такъв момент.

Секциото може да се планира предварително по желание или ако физиката на родилката изглежда неудовлетворителна за раждане, или бебето е застанало на калъч и не е достатъчно аеродинамично (по-скоро вагинодинамично). При секцио, за жалост, не може дамата на вашето сърце да бъде зашита така, че после да има жлеб и да носи бебето като кенгуру, така че ще трябва да се охарчите за изкуствено кенгуру, слинг, кошче за кола, количка и още 50 вида поставки за потомството.

Контракции

Контракциите са онзи индикатор за предстоящото раждане, който ще се всели в жена ви и както си говорите нормално, тя ще се превърне в еквивалента на футболен треньор, недоволстващ от съдията. В последните няколко часа преди раждането контракциите стават все по-силни, чести и продължителни. По време на тях, колкото и пичага да е жена ви, чувството ѝ за хумор се губи, така че като започнат, не я занимавайте с веселите неща в Интернет, които гледате на телефона си. Ако се паникьосате, че не може да направите нищо за резките болки, които ѝ взимат дъха, няма да ѝ помогнете, но след като всичко е минало, тя ще ви запомни като онзи сладък непотребник, на когото му е пукало. Това, обаче, няма да е достатъчно, за да я навиете да ви даде малко кърма за сутрешното кафе.

По време на честите и силни финални часове на контракции се очаква и изтичането на водите, защото разкритието на матката става по-голямо. Разбира се, ако раждането наистина беше магия, нямаше да изтичат води, последвани от още няколко часа мъки, а щеше да има малък гръм, много дим и като се разнесе димът, да се е появил заек, гълъб или там каквото е успяла да развие в утробата си жена ви.

Когато разкритието на матката стане с дебелината на миникроасан, жена ви ще може да получи упойка. За жалост, болниците не дават упойка на кандидат-татковците, така че по това време е редно да излезете и да вкарате две бири на гладно, за да се успокоите малко от преживяното до тук, което включва вълнение, очакване, охкане, пътуване до болницата, охкане, настаняване, охкане, висене, охкане, очакване, охкане, упойка, упойка, отшумяване на първата упойка, охкане, нова упойка и т.н. до раждане. В охкането участват главно бащите, също както ще участват и когато почнат коликите на потомството и си представите еквивалента на газове с размер на хандбална топка да минават през храносмилателната ви система.

Клизма

Вашата благоверна най-вероятно ще претърпи клизма. Вие ще се опитате да съчувствено да разберете как е минало, без да кажете някоя тъпа смешка, а тя бодро ще съобщи: „Не беше зле“. Спестете си по-нататъшно задълбаване в темата

В точно този момент ще осъзнаете, че в предстоящото раждане ще има двама (или съобразено с бройката на същества, излизащи от майчината утроба – трима или повече) герои и един напрегнат sidekick, който още на клизмата е бил готов да се откаже, ако е имало как.

Кръв

Има кръв в цялата ситуация, така че ако се подготвяте за началото на приказката, наречена „моето отроче“, приемете, че приказката прилича на Game of Thrones. И жена ви е Аря Старк, Преслава с драконите, Бриен от Перник и Мелисандра накуп. А вие сте малкото пони и въобще не сте от този сериал.

Да прикрием паниката си

Забраниха носенето на бурки, така че един мъж няма как да скрие паниката си от своята безпомощност в такъв един напрегнат момент. Разбира се, има и бащи, които не се паникьосват, когато се раждат децата им, но те навярно изобщо не биха си правили труда да четат такъв текст, камо ли до тук.

Същинското раждане

Както неведнъж се каза – няма нищо магично в раждането. Магията е чак когато видите майката и новороденото (или новородените), когато всичко е приключило. Тя е добре, бебето любопитно приема своите първи глътки въздух и успешно сте изпратили снимка на тръпнещите в очакване на блага вест баби и дядовци.

Може всичко да мине леко и бебето да изхвърчи като сопол при кихане. Може нещата и да се закучат, дори да се наложи форцепс или секцио. Форцепс е нещо като анаболния вариант на ваденето на зъб, при което с потрисащо устройство се захваща бебето и се вади. Ужасно е, но на потомството на автора на този текст му се размина с последния, който за щастие се оказа успешен, напън.

При раждането е вероятно бебето да разкъса оновато място на жена ви. Мисълта за което ви срязва от болка на неподозирани места, така че представете си какво ѝ е на прясната родителка. Не, не можете да си представите. Както и не можете да си представите какво кара жените да харесват мъже и дори да намират нещо секси в тях понякога. Просто жените могат неща, които вие дори после няма да имате езиковите похвати да опишете. Като да раждат, например. Освен Арнолд Шварценегер, който също роди във филма Жмуньо.

Бебешкият плач

След раждането за първи и последен път ще се радвате на плача на своето потомство. Еволюцията го е създала като уникално ефективен начин не само за привличане на внимание, но и за постигане на целите, които, за жалост, бебето не може да заяви какви са и ще се налага да налучквате. Повече детайли за това – в следващ текст.

Тъжният ми извод е, че след определена възраст губим бебешкия неуморим и изненадващо силен плач. Иначе всеки ден по 10-ина човека пред Парламента щяха да са довели страната ни до реформи, ефективна борба с корупцията и футболът ни нямаше да е черно тото.

Какво се пръква

Във филмите ползват каскадьорчета на няколко седмици. Новороденото изглежда като кръстоска между извънземно и стафида. В рамките на следващите дни ще имате право да ритате в лицето всеки, който ви каже, че това прилича на вас по какъвто и да е начин, освен че ака по 20 хиляди пъти на ден.

Бебето чува, но не вижда - не може да фокусира, очите му се разминават като разписанието на БДЖ, има нокти като шофьор на маршрутка от Божурище до Младост. Има теория, че бебето разпознава гласа ви, защото го е чувало, докато е стояло в майчината утроба. Разбира се, поради безкрайно нулевите си способи за изразяване на това дали ви разпознава или не, няма как да сте сигурни, че не е просто гладно, сънливо или акащо, което са първите му три агрегатни състояния в живота.

Напротив, жена ви става все по-красива с преминаването на родилния екшън. Отново ставате човекът с корема в семейството. Тя внезапно е загубила усиленото си обоняние и другите такива досадности от бременността се превръщат в спомен.

Предстои ѝ да се научи да кърми, което може да ѝ се получи от раз, може и да е досадно приключение. Въпреки че не води точно до паника, за бащата остава горчивия вкус от неговите непотребни зърна, окончаващи добре оформилите се от емпатия през бременността мъжки цицки.

Обобщение на раждането

Раждането е неприятно и не бих пожелал да се случи на никого, за което е късно, тъй като всички са потърпевши на раждането си. Еволюцията е дебил и не е запазила опцията дамата на нашето сърце просто да снесе едно яйце.

Раждането боли и е напрегнато. Може да продължи цял ден, което е доста изнервящо, ако в този ден трябва да се сетите да си нагласите състава на фентъзито в сайта на английската Висша лига. Но в края на краищата, най-важното е майката и бебето да са добре.

Бебето никога няма да си спомни раждането, споменът на жената за болката ѝ избледнява със седмиците, а вие никога няма да може да си избиете от главата смразяващите кръвта викове, последвани най-накрая от бебешки плач и виждането на същество, наподобяващо продукта на оргия, в която са участвали Илияна Беновска, E.T., китайско голо качулато куче и произволен участник в сбиване в дискотека в Студентски град.

Затова се стегнете, не се паникьосвайте и не очаквайте кой знае какво освен напрегнати часове, в които не зависи нищо от вас. Скоро ще имате потомство и тогава започвате да участвате! Сега просто не се пречкайте, подавайте вода и не очаквайте шегите ви да предизвикат смях. Паниката е неизбежна, затова ѝ се отдайте напълно и се опитайте да не ревете прекалено много, за да не сте подпухнали на следващия ден като ходите да пиете с бабите и дядовците и после - с приятели.

Как, по дяволите, да бъда баща

Жените имат инстинкти след раждането. Теква им кърма, разни хормони им променят дори сънливостта, така че да им е по-леко (разбира се, в никакъв случай и приятно) да се будят през нощта, за да хранят малката твар. Мъжете са прецакани и трябва да придобият бащинските си умения, върху което ще бъде посветена следващата една такава публикация.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross