fbpx
Психично здраве

Не, не съм бременна. И спрете да ме питате!

4 януари 2024

В дните преди Коледа суперзвездата на световната гимнастика Симон Байлс (многократна олимпийска и световна шампионка) стана поредната знаменитост, която трябваше да обяснява, че не е бременна. Защо ли? Защото качи снимка, показваща намек за увеличен обем около талията. Всъщност въпросът „Бременна ли си?“ е проблематичен по няколко линии. Марита Алонсо се опитва да обясни защо в материал, публикуван в испанския El Pais


Има само един вариант неуместността на този въпрос да проникне в колективния дискурс на обществото, което изглежда склонно да коментира женското тяло и да накърнява неприкосновеността на личния живот. С противопоставяне. С постоянно противопоставяне. „Мразя, че дори трябва да се занимавам с това, но, моля, спрете да коментирате тази снимка или моя Instagram с идеята, че съм „бременна“, написа Байлс.

Имаме ли право на мнение за телата на другите хора?

Испанската актриса Андреа Дуро също мина през подобна ситуация наскоро. Тя качи снимка, на която позира облечена в рокля Victoria Collection. И веднага започнаха поздравления за бременността. „Заради липсата на плосък корем? Може би трябва да спрете да задавате този въпрос. Първо, защото не знаете дали човекът, когото питате, има някакъв проблем и това може да го направи несигурен. Второ, защото по много причини няма да имате плосък корем през цялото време. И трето, защото не е необходимо. Когато дойде денят, в който ще ставам майка (ако някога стана), аз ще съм тази, която ще ви го каже“, обяснява актрисата. 

„Не знам защо смятаме, че имаме право на мнение за телата на другите хора. Дали е някакъв вид култура, или е начин хората да се чувстват по-добре, когато някой, когото смятат за красив или с хубаво тяло, напълнява по някаква причина? Но знам, че това е токсично, че е негативно и ни вреди. И затова от известно време се опитвам да коригирам поведението си и полагам усилия да не коментирам ничие тяло. Ще се чувствам зле, ако трябва да дам мнението си за някого. Вероятно е свързано с факта, че съм живяла с подобни оценки дълго време и че продължавам да живея с тях. И това истински ме наранява“, добавя актрисата.

Срам: 1
Емпатия: 0

Разбира се, тези коментари не са далеч от бодишейминга, който, за съжаление, е част от живота на знаменитостите, а и защо да го отричаме – и на всички жени, дори да не са известни. „Плоските кореми, които демонстрират някои популярни хора всеки ден и дори веднага след бременност, не отразяват реалността на останалите жени. Тъй като живеем в общество, което отдава голямо значение на тялото и на слабото тяло като идеал за красота, този въпрос може да повлияе на самочувствието на жените или дори да ги да ги виждат по изкривен начин. Всъщност, ако зададете този въпрос на някого с фобия от надебеляване, страхът му да не стане по-дебел може да се увеличи. Тези хора могат да се почувстват унизени, малтретирани и осмени“, казва д-р Марта Санчес-Дехеса.

Лейди Гага, Селена Гомес, Ейми Шумър, Ашли Греъм и Ан Хатауей са други известни жени, които са принудени да разсейват слухове за бременност. Причината е същата – изображение, на което коремът им не е абсолютно плосък. „Исках да ви уведомя, че съм в процедура по инвитро оплождане, за да запазя възможно най-много яйцеклетки и се надявам да станат силни, здрави ембриони“, обясни моделът Криси Тейгън в социалните медии преди година и половина. „Смирено ви моля да спрете да питате дали съм бременна. Знам, че е казано с добри намерения. Просто ми е гадно от въпроса, защото съм обратното на бременна!“, написа тя.

Ефекти върху жените с репродуктивни проблеми

Ефектите от подобни въпроси върху жена, която има проблеми със забременяването, не са за подценяване. „Това може да ѝ напомни за нейната репродуктивна неспособност или затруднение. Проблемите със забременяването често могат да отключат тъга, провокираща се дори от най-малкия повод. Много жени, които мечтаят да забременеят, но не успяват, може да се почувстват депресирани“, казва психологът от клиники Ginemed Дaвид Гонсалес Херпе. 

Дуро смята, че въпросите за бременността в повечето случаи не са провокирани от лоши намерения. Но хората не мислят за вредите, които могат да причинят. „Не ме притеснява, защото в момента да стана майка не е сред целите ми. Бих имала дете, когато съм готова и съм способна да му осигуря добър живот и добро образование. Това е въпрос с потенциал да навреди, защото има много жени, които искат да бъдат майки, но не могат. Само когато сте много близки, може да питате. Но това не е въпрос, който трябва да бъде хвърлен на някого изневиделица. Има жени, които преминават през процеси на оплождане или през други лечения, и страдат. Разбира се, телата им се променят с тези процеси“, казва актрисата.

Нормираната визия за женското тяло

Не трябва да забравяме и възможността въпросът да носи със себе си скрита критика. Гонсалес Херпе смята, че този въпрос отразява съществуването на нормирана визия за човешкото тяло и трудност при приемането на различието. „Обществото не взема предвид, че в много случаи различните тела не са свързани с грижата за тях или здравословните навици. И ако попитате една жена дали е бременна, тя вероятно ще го изтълкува като критика към тялото ѝ“, казва той. 

Този въпрос е още един случай на бодишейминг и в същото време затвърждава идеята, че жена в детеродна възраст трябва да бъде майка, като по този начин поставя под съмнение свободата на жената да избира дали всъщност да роди. „За протокола – не съм бременна. Но ми е писнало. Омръзна ми от наблюдението под лупа и бодишейминга, които всекидневно се прикриват като „журналистика“, „Първата поправка“ и „новини за знаменитости.“ Думите са на Дженифър Анистън в The Huffington Post. И са написани още през 2016 г. „Обективизирането и проверките, на които подлагаме жените, са абсурдни и смущаващи. Бременна ли е? Яде ли твърде много? Запусна ли се?“, добавя актрисата.

И все пак - какво да отговорите, ако ви попитат

В заключение питаме д-р Санчес-Дехеса как да отговорим на този неудобен въпрос, имайки предвид, че след празниците обемът около талията расте по обективни причини. А и семейните събирания увеличават социалния натиск върху жените, които все още не са майки. 

„Можете да отговорите по много начини или като дадете пример, който да подразни питащия. Друга тактика е да отговорите по положителен начин на човека, направил коментара, но да използвате друго прилагателно. Или да кажете, че обичате да ви напомнят, че сте дебела... Най-разумният подход е да не игнорирате коментара и учтиво да обясните на човека колко тъп въпрос ви е задал и как ви е накарал да се почувствате“, казва тя.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross