fbpx
Новини

Родители на жертви на малоумно онлайн предизвикателство съдят TikTok

4 юли 2022

Няколко деца са станали жертви на популярно в TikTok предизвикателство, известно като Blackout Challenge. Целта на въпросното предизвикателство е да успееш да се самозадушиш до припадане. И съответно да го заснемеш и качиш в социалната мрежа. Иначе не се брои.

Родителите на две момичета - на 8 и на 9 години, открити мъртви в домовете си през изминалата година, са завели дело срещу TikTok. Семействата съдят социалната мрежа, защото не е осигурила по никакъв начин ограничаване на разпространението на опасното предизвикателство. Напротив, алгоритъмът на платформата умишлено е продължавал да показва видеа с такова съдържание на децата.

Лалани и Ариани, които искали да бъдат TikTok знаменитости

Лалани Ерика Уолтън (8 години) от Тексас била запален фен на TikTok, като постоянно поствала свои видеа, в които пее и танцува. Надеждата ѝ била, че някаква част от съдържанието, което публикува, ще я направи известна в мрежата, пише Los Angeles Times

В средата на юли 2021 г. семейството ѝ забелязало странни охлузвания по врата ѝ, за които момичето казало, че е получила вследствие на падане. Няколко дни по-късно Лалани била открита безжизнена в стаята си с въже около врата, опънато от леглото ѝ. Полицията иззела таблета и телефона на детето и после съобщили на родителите, че момичето е гледало постоянно видеа с предизвикателството за самозадушаване до припадък. 

В иска, заведен от родителите ѝ, се казва: “Лалани вярваше, че ако изпълни това предизвикателство, ще стане известна. Но тя нямало никаква представа и разбиране за опасната същност на това, което TikTok я окуражавал да прави”.

9-годишната Ариани Джайлийн Аройо била открита от по-малкия си брат. Баща ѝ разказва как момчето слязло при него в мазето, където работел по нещо, и му казало, че сестра му не мърда. Когато бащата влязъл в стаята, видял момичето задушено с каишката на кучето.

Ариани стигнала до болницата, сложили я на командно дишане, но било прекалено късно, тъй като вече нямала никакви мозъчни функции. 

“Продуктът TikTok и неговият алгоритъм са насочвали извънредно и неприемливо опасни предизвикателства и видеа към фийда на Ариани”, се казва още в подадения съдебен иск, “като са я окуражавали да участва в Blackout Challenge”.

Това не са единствените случаи

Трагичните истории на двете малки момичета не са единствените. Найла Андерсън на 10 години е открита обесена, докато се опитвала да подражава на популярното съдържание. Нейната майка също е завела дело срещу TikTok.

Има и още деца на възраст между 10 и 14 години от Италия, Австралия и американските щати Колорадо и Оклахома, които са починали при подобни обстоятелства, докато са опитвали въпросното предизвикателство.

“Без съмнение от TikTok са знаели, че смъртоносното предизвикателство се разпространява в тяхното приложение и че алгоритъмът им е насочвал съдържание за Blackout Challenge към деца”, казват от Правния център за защита на жертвите на социалните мрежи. “Компанията е знаела или е трябвало да знае, че ако не предприеме незабавни сериозни мерки за спирането на разпространението на предизвикателството, резултатът ще е още повече наранени или мъртви потребители, и то деца”, добавят от организацията.

Позицията на TikTok

Преди време социалната мрежа отрича, че прословутото Blackout Challenge е TikTok тренд, като посочва, че и преди съществуването на тяхната платформа деца са умирали в т.нар. игра на задушаване. Пред Washington Post компанията казва, че хаштагът #BlackoutChallenge е блокиран в търсачката на платформата.

“Продължаваме да сме бдителни и ангажирани с безопасността на потребителите ни и незабавно ще предприемаме мерки по премахването на подобно съдържание, ако такова бъде открито”, казва говорителят на компанията.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross