fbpx
Новини

30 години по-късно. Бебето от Nevermind съди Nirvana за детска порнография

25 август 2021

Спенсър Елдън, който се появява като голо бебе на една от най-емблематичните обложки на албуми в историята на рок музиката - Nevermind на Nirvana - съди бандата, твърдейки, че е бил сексуално експлоатиран като дете, пише The Guardian.

В съда в окръг Калифорния е заведен иск срещу няколко страни, включително живите членове на групата, вдовицата на Кърт Кобейн - Къртни Лав, както и звукозаписните компании, издавали или разпространявали албума в последните 30 години. Елдън твърди, че посочените страни са продуцирали детска порнография със снимка, на която се вижда как той като голо бебе с неприкрити гениталии плува към доларова банкнота. 

Обвинението

Заведеното дело обвинява страните в “детска експлоатация с комерсиална цел, откакто е малолетен до ден-днешен”, както и че “обвиняваемите съзнателно са произвеждали, притежавали и рекламирали комерсиална детска порнография, изобразяваща Спенсър”.

Елдън, който е бил на 4 месеца, когато е правена снимката, твърди, че е понесъл щети за цял живот вследствие на обложката на албума от 1991 г. в това число “тежък и постоянен емоционален стрес с физически проявления”, както и загуба на образование, заплати и “радост от живота”.

В заведения иск се казва, че изображението е “сексуално” и кара Елдън да изглежда като “сексуален работник - опитващ се да грабне долара”. Твърди се, че никога не му е плащано, за да се появи на тази обложка, както и че родителите му никога не са подписвали, че дават разрешение за разпространение на тази снимка, заснета специално за обложка на албума. Имаше информация, че на Елдън са платени 250 долара за нея. 

Искът на Елдън е за причинени вреди на стойност не по-малка от 150 000 долара от всеки от 15-те обвиняеми, плюс разходите по делото, като се изисква делото да бъде водено пред съдебни заседатели. 

Обвиняемите все още не са отговорили на иска, нито са го коментирали публично. 

Други подобни снимки на Спенсър Елдън

През 2016 г. Елдън пресъздаде снимката с вестник New York Post, за да се отбележи 25-ата годишнина на албума, казвайки: “Страхотно е, но е и странно, да съм част от нещо толкова важно, което даже не си спомням”. 

В същата година казва още: “Наскоро си мислех “Какво ако не съм бил съгласен, пенисът ми да бъде показван на всички”. Реално не съм имал избор”. На 10 години Елдън пресъздава снимката и за Rolling Stone.

През 2007 г. Той коментира пред Sunday Times, че е “малко извратено, че много хора са ме виждали гол. Чувствам се като най-голямата порно звезда в света”.

Робърт Фишър, който е дизайнер на корицата, казва, че снимката е вдъхновена от Кърт Кобейн, който е гледал документален филм за бебета, раждащи се под вода. “Той мислеше, че от подобна гледка ще стане хубава обложка. Но по-този начин щеше да е прекалено нецензурно, затова се спряхме на плуващото бебе.” 

Повечето фенове интерпретират снимката като комична, описваща сатирично бандата, която е подписала с голяма компания за албума и се опитва да се докопа до парите.

Кърк Уедъл, който заснема фотографията, казва през Guardian през 2019 г.: “Все още държа връзка със Спенсър. Мислех си “Човече, като стане на 16 години, това дете ще ме мрази в червата”. Не ме мрази, но има някакъв конфликт със снимката. Мисли си, че всички са изкарали пари от това, само той не. Струва ми се, че заслужава нещо. Винаги звукозаписните компании правят парите.”

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross