fbpx
от 0 до 3 години

Кърмаческа стачка – какво пък е това?!

23 октомври 2022

Ако бебето ви си суче добре и изведнъж откаже да засуче гърдата, не изпадайте в паника. Вероятно се сблъсквате с нещо, което се случва и на доста други майки. Нарича се „кърмаческа стачка“ и в никакъв случай не е сигнал, че е време за отбиване. При кърменето има върхове и спадове, понякога ритъмът, който сте си създали с бебето, е нарушен, но трябва да знаете, че дете, което наистина е готово да бъде отбито, почти винаги ще се отказва постепенно – в продължение на седмици или даже месеци. 

Първата кърмаческа стачка може да бъде плашеща. Но ако сте добре информирани, ще минете успешно през малката криза. Бебето ви също ще се разстрои, но запомнете, че тези „стачки“ почти винаги са временни. Повечето от тях приключват успешно и след 2–4 дни бебето се връща към кърменето.

Първото нещо, което трябва да направите, ако бебето откаже да се кърми, е да го нахраните. Не отлагайте храненето заради паника – забавянето ще го разстрои още повече. Другото важно нещо е да запазите количеството кърма и да подсигурите производството ѝ, като я изцедите. Тя не бива да остава в гърдите ви. 

Причини за кърмаческа стачка

Кърмаческите стачки почти винаги са временна реакция на външен фактор. Понякога причината им никога не се и открива, но това не означава, че не се преодолява. Ето някои от най-честите поводи за кърмаческа стачка:

 • Сменили сте дезодоранта, сапуна, парфюма, лосиона и т.н. и миришете различно. Бебето ви свързва вашата миризма с храненето.
 • Били сте под стрес поради работа, пътуване, преместване, семейна криза или загуба на роднина (приятел).
 • Бебето има заболяване или нараняване, което прави кърменето неудобно (инфекция на ухото, запушен нос, млечница, порязване в устата).
 • Бебето има възпалени венци от никнене на зъби.
 • Промяна в режима на кърмене (започване на нова работа, оставили сте бебето с роднина или детегледачка повече от обикновено, отложили сте кърменето поради заетост и т.н.).
 • Реагирали сте бурно, когато бебето ви е ухапало и то се е изплашило.
 • Отново сте бременна и кърмата ви може да е намаляла.
 • В овулация сте и производството на мляко е временно намалено.
 • Изпомпвали сте по-малко време или с по-малка честота, когато сте далеч от бебето.
 • Приемате лекарство (включително и за предпазване от забременяване), което може да има отрицателно въздействие върху количествата кърма, която произвеждате.
 • Силна или свръхактивна струя кърма, при което млякото излиза толкова бързо и пръсва в устата на бебето толкова силно, че то не може да контролира добре преглъщането и затваря устата си, отказвайки гърдата. 

Само вие знаете кои от горепосочените фактори може да са причината. А може и да не е никой от тях, защото всяка кърмаческа история е различна. Но без значение каква е реалната причина кърмаческата стачка е смущаваща за всички. Важно е да помните, че бебето не ви отхвърля.

Връщане на бебето към кърмене

Преодоляването на този момент изисква – изненада! – търпение и упоритост. (То пък кой покрай децата не изисква именно това!) Ако изглежда, че има заболяване или нараняване в устата, потърсете медицинска помощ. Огледайте внимателно за възпалени венци и никнещи зъби, ако детето е в този период. Вижте дали можете да получите допълнителна помощ у дома, за да имате възможност да прекарате повече време с бебето и да забележите всеки детайл, който прави различно досегашното ви общуване чрез кърменето.

Опитайте се да се отпуснете и да се концентрирате върху превръщането на кърменето в приятно изживяване. Гушнете и утешете бебето, ако се разстрои, когато опитате да кърмите. Допълнителното люлеене, милване и контакт кожа в кожа ще помогне да възстановите близостта. 

И не на последно място – уверете се, че тъкмо в този момент, в който искате да го накърмите, бебето наистина е гладно. Понякога може просто още да не му се яде, а вие да се терзаете напразно.

Рецепти за справяне с кърмаческа стачка

 • Опитайте се да не се стресирате. Бебето ще усети стреса и няма да иска да суче. Пуснете успокояваща музика, намалете осветлението в къщата, допрете се в него кожа до кожа.
 • Кърмете бебето, докато то спи, докато се събужда или е много сънливо. Тогава то е в по-спокойно състояние на ума. Тъй като сукането е рефлекс за оцеляване, понякога бебетата се връщат към нормалното хранене именно когато няма други стимули покрай тях и мозъкът им работи на автопилот, както е в просъницата.
 • Сменяйте позите за кърмене. Пробвайте кърмене легнала (препоръчваме!).
 • Пробвайте да го кърмите, докато го носите в движение и леко полюшвате. В този случай може да е в слинг или ергономична раница.
 • Махнете временно всякаква козметика, за да му замирише на мама – това може да промени желанието му.
 • Легнете в леглото да си играете с бебето, без да го насилвате за кърмене. Само леко го подканяйте и му дайте да суче, ако потърси гърдата.
 • Стимулирайте с изцеждане кърмата и направете така, че млякото ви да тече, преди да предложите гърдата – нека бебето да получи млякото, без да е положило усилие. 
 • Вземете заедно топла вана (но бъдете много внимателни), с много допир кожа в кожа и без натиск за кърмене.
 • Спете заедно, осигурявайки на бебето лесен достъп до гърдите.
 • Прекарвайте време около други кърмачета и малки деца – примерът работи още от много ранна възраст. 
 • Разполагате с кърма и гладно бебе. Може да помислите за хранене с чаша, лъжица, капкомер или спринцовка. Можете да храните бебето и с шише.

Докато бебето отказва гърдата, трябва да изцеждате млякото толкова често, колкото бебето е сукало. Спазвайте часовете, в които сте кърмили. Някои майки намират изцеждането с ръце за по-ефективно, докато други разчитат на помпа за кърма. Всеки вариант е добър. Това ви спасява и от потенциални запушени канали или мастит.

Краят на кърменето

И за финал – ако кърмаческата стачка продължава и дните се превръщат в седмици, това може да означава, че е дошъл краят на кърменето. Не се отчайвайте. Това е просто край на един етап. Бебето продължава да расте във вашите ръце и вие ще го храните по други начини. Имали сте хубавите моменти и нищо не е било напразно. Ако вашият план е бил да кърмите по-дълго, вероятно ще ви е тъжно, но бебето расте и му трябва бодра и усмихната майка, която да е адекватна непрекъснато. Тъгата не помага в това отношение.

Освен това ви очакват хормонални промени, тъй като млякото ви ще започне да намалява. Погрижете се за себе си и се заемете сериозно с отбиването, за да не си докарате запушване на канали или мастит. Кърменето на всяко бебе е уникално и невинаги нещата зависят от вас. Трябва да приемете и факта, че това е отделен човек със своите особености.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross