fbpx
от 0 до 3 години

С деца на море: 5 забавни неща, които да правите на плажа

6 юли 2024

Полудели ли сме, че ви даваме идеи какво да правят децата ви на плажа? То не е ли ясно, ще попитате. Ще се плискат във водата, ще ровят в пясъка, ще ви опъват нервичките. Дай на детето лопатка, кофичка и килограм пясък и не го търси повече –  това си е работеща формула за няколко минути спокойствие, но всички знаем, че децата имат невероятната способност да се отегчават от всичко за около 3,5 милисекунди.

Ето защо решихме да съставим списък от няколко неща, които може да правите с децата на плажа (или пък да ги оставите да си ги правят сами). И ви пожелаваме да успеете да изпиете един коктейл с чадърче на спокойствие!


Плажен лов на съкровища

Направете списък с предмети, които децата да търсят на плажа –  водорасли, миди, камъчета, рапани. Дайте им списъка и им кажете, че има награда сладолед за този, който намери най-много неща от списъка. Може да има бонус точки и за бързина. Разбира се, може да сложите в списъка и нещо неоткриваемо на плажа и да лежите блажено на кърпата, докато децата ви се мъчат да намерят тиган в пясъка.

Плажна щафета

Децата едва ли ще откажат едно забавно състезание, което включва тичане по пясъка и пълнене на кофи с вода. Дайте на всяко дете плажна кофа и пластмасова бутилка или чаша. Поставете всички кофи в един ред върху пясъка. При сигнал, подаден от вас, децата трябва да вземат своите бутилки/чаши и да тичат към морето, за да ги напълнят с вода. След това те ще изтичат обратно, за да излеят събраната вода в съответните си кофи. Първото дете, което напълни кофата си, печели състезанието (и една варена царевица).

Морска битка

Забодете в пясъка пред вас редица от десетина на брой пръчки/сламки (войници) не по-високи от една длан. Същото направете и пред детето си (или пред всички деца, с които сте имали неблагоразумието да отидете на плаж). Разстоянието между редиците трябва да е поне няколко крачки. Вземете мълко камъче, топче или рапанче в ръка и с него всеки един от вас, последователно, трябва да започне да се цели към пръчките на противниковия отбор. Първият, който успее да свали пръчките на „враговете си“, е победителят. 

Истински морски шах

Вземете пръчка и начертайте в пясъка поле за игра на морски шах. Останалото е ясно – играйте, отбелязвайте си ходовете и чертайте отново! Измислете колко на брой игри ще изиграете, за да може накрая да определите победител. 

Пясъчен (снежен) човек

Защо пък да не объркаме малко понятията на децата и да не ги накараме да направят един снежен човек на плажа. С мокър пясък идеално ще се оформи „снежен“ човек. Вместо зимна шапка, му сложете шапка с козирка, за очи използвайте мидички, камъчета за копчета, а носът му може да е кочан царевица вместо морков. Нека децата да развихрят въображениети си и да му сложат всякакви плажни аксесоари! 

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross