fbpx
Ние и детето

Имате ли токсична майка?

14 май 2024
Pexels

Семейната динамика може да бъде сложна, особено тази между родители и техните пораснали деца. Ако отношенията с майка ви са напрегнати или дори вредни, Betterhelp дават насоки как да разпознаете токсичността в тях. Статията предлага съвети как да се справите с проблема.

И не, като говорим за токсичност в този контекст, не казваме, че майка ви е буквално отровна, а че ви трови живота. От вас зависи доколко ще го позволите и как ще се справите с тези взаимоотношения. Първата стъпка е разпознаването им. Така може би няма да ги допускате в друга ситуация и с друг човек.

В случая повечето примери са с майка, но трябва да се отбележи, че и някои бащи са склонни да проявяват такъв тип поведение.


Осем общи характеристики на токсичната майка

Родителството е предизвикателство и никой не е съвършен. Не е необичайно родителите от време на време да проявяват някои от описаните модели в посочения по-долу списък. За токсичност може да се говори, когато редовно или постоянно се наблюдава съчетаването на два или повече от признаците. Вашият родител може да е токсичен, ако отношенията ви с него се характеризират по следния начин:

  • Постоянна жестока критика
  • Контролиращо поведение
  • Изпитване на вина и манипулиране – например карат ви да се чувствате виновни, когато имат здравословни проблеми
  • Унижение
  • Обезценяване на чувствата и емоциите на детето
  • Пасивна агресия – например мълчаливо отношение
  • Незачитане на личните граници
  • Липса на взаимност

Целта на разпознаването на признаците на токсичната майка не е, за да я демонизираме, а с идея за съдействие. Подобна динамика може да има отрицателен ефект върху собствения ви живот и взаимоотношения, така че осъзнаването ѝ е първата стъпка.

Оттам следва да се справите със ситуацията, като спрете да се оправдавате за нейното поведение и да поставите граници.

Ако разгледате по-отблизо някои от тези токсични поведения, можете да забележите кога се случват и да предприемете мерки. Имайте предвид, че токсичните отношения с родителя могат да приемат много различни форми и този списък съвсем не е изчерпателен.

Какво представлява токсичната майка?

Постоянна критика

Човек, който постоянно критикува всичко около себе си, вероятно създава токсична среда за хората в своя живот, включително за децата си. Може да изглежда, че нищо никога не е достатъчно добро за него покрай склонността му да изглежда като „главен редактор“. Такъв човек вероятно проявява признаци на токсичен перфекционизъм. Ако сте израснали в обкръжението на такъв родител, може дори да сте развили сурово критично отношение към себе си, което отразява неговите невъзможни стандарти и оценки.

Друга тровеща взаимоотношенията с децата ситуация е, когато родителите постоянно ги сравняват. Ако майка ви винаги оценява високо сестра ви/брат ви, а вас бомбардира с критики, може да се окажете в ситуация, в която сте негативно настроени срещу сестра си/брат си и дори да помислите, че я/го мразите. Този тип родители могат да ви накарат да чувствате, че не сте достатъчно добри, независимо какво правите. А това води след себе си предизвикателства за психичното здраве.

Контролиращо поведение

Майката с контролиращи наклонности не само изразява мнението си, но го и налага на другите. И това вероятно не се е променило и сега, дори когато сте възрастен човек, а не деете.

Такъв родител не се колебае да дава указания как трябва да живеете и вероятно не се въздържа, когато не е съгласна с избора ви на облекло, професия или партньор например. Да се противопоставите на силното ѝ мнение може да е трудно или дори да ви се струва невъзможно, особено като се има предвид, че това са отношения, които са се развивали помежду ви още от детството ви.

Насаждане на вина и манипулиране

Някои родители прибягват до различни манипулации, за да получат това, което искат. Могат да се стремят да ви накарат да се чувствате виновни или отговорни за лошото им поведение, особено когато не могат да постигнат своето.

Такива хора знаят точно кой емоционален бутон да натиснат, за да ви накарат да отстъпите. Те са експерти в това, защото ви познават много добре и могат да използват умението си, за да постигнат своето или просто за да упражняват контрол, който ги кара да се чувстват по-добри или отговорни.

Унижение

Тази негативна черта може да бъде деликатна или брутално директна. Често тя е под формата на вредни и неуместни шеги, които майка ви подхвърля пред семейството и приятелите си.

Ако се конфронтирате с нея за тези коментари, реакцията ѝ обикновено е да ги отмине, като каже, че сте твърде чувствителни и не можете да приемете шега или съвет. Този вид вербална злоупотреба обикновено е друга форма на упражняване на власт и може да бъде вредна както заради въздействието на казаното от нея, така и заради осветяването и отхвърлянето на чувствата ви. И всичко това би могло да доведе до ниска самооценка.

Омаловажаване на емоциите ви

Токсичните взаимоотношения в семейството могат да накарат децата да мислят, че емоциите им са неправилни, неудобни или прекалено силни. Родителят може да омаловажава, критикува или да оспорва начина, по който детето изразява себе си. Така то започва да чувства, че сякаш не може да каже честно нищо или да бъде това, което наистина е.

Подобно обезсилване на чуждата емоция от страна на родителя е особено често срещано, когато детето демонстрира нещастие, гняв или разочарование от начина, по който се отнасят с него.

Пасивна агресия

Пасивната агресия е индиректно изразяване на негативните емоции. Тя може да се прояви като мрънкане, самосъжаление, мълчание, експлоатация или сарказъм. Когато един родител проявява такъв тип поведение, това е начин да избегне конфронтацията, като същевременно изразява неодобрението си.

Незачитане на личните граници

Майките, които не зачитат личните ви граници като възрастни, вероятно все още се отнасят с вас като с дете. Те се държат неподходящо, пренебрегвайки факта, че сте напълно способен възрастен човек със собствен живот и нужда от пространство.

Това поведение може да включва отваряне и четене на пощата ви без разрешение, вдигане на телефона ви, за да чете съобщенията ви, свързване с ваши приятели, за да ви обсъждат, или появяване в дома ви без предупреждение. Когато се противопоставите на подобно нарушаване на личното ви пространство, тя вероятно ще заяви, че това е нейно право като ваша майка. Ще каже, че просто се е опитвала да помогне, или ще намекне, че реагирате прекалено остро.

Липса на взаимност

В зряла възраст някои хора са много близки с родителите си и дори могат да опишат отношенията си като приятелски. Тази динамика не е токсична по своята същност и може да бъде доста удовлетворяваща.

Подобна връзка обаче може да премине границата към токсичността, ако родителят ви разчита на вас все едно сте най-добрия му приятел и вашата систематична подкрепа се върти около него и неговия живот. Тези родители могат да насочват вниманието към техните проблеми и чувства винаги и да бъдат в центъра на вниманието. Могат да проявят ревност към други ваши приятели или партньори, ако това означава да получават по-малко внимание. Подобно поведение показва липса на взаимност, която по принцип е в основата на всяка здравословна връзка.

Потенциални последици от токсичната връзка с майка ви

Ако отношенията с майка ви се характеризират с някои или повече от изброените по-горе ситуации, това неизменно ще ви се отрази, но при различните хора е по различни начини. Постоянната критика може да ви накара да се чувствате така, сякаш никога не сте достатъчно добри или дори да смятате, че нещо изначално не ви е наред.

Контролиращото поведение може да ви подтикне да вярвате, че ще бъдете обичани само ако останете послушни, малки и безсилни. Манипулирането може да ви докарва постоянни съмнения кое е вярно или правилно.

Унижението и обезсилването на емоциите ви може да повлияят негативно на самочувствието ви и да ви накарат да постоянно да поставяте под въпрос чувствата си. Пасивната агресия може да ви създаде нездравословна представа за общуването и разрешаването на конфликти.

Незачитането на границите ви и едностранната връзка могат да ви залъжат, че не сте достойни да бъдете обичани по начина, по който искате и заслужавате.

Токсичен стрес

Освен болката, която изпитвате към момента на подобни взаимодействия с майка ви, страданието може да бъде дълготрайно и да се превърне в токсичен стрес.

Такива отношения се отразяват на самочувствието ви в дългосрочен план. В резултат на напрежението може дори да развиете психично разстройство като посттравматичен стрес, зависимост, депресия или хранително разстройство.

Често вследствие на такива взаимоотношения представата за здравословна връзка се изкривява. В дългосрочен план може да пострада и създаването на другите социални отношения.

В допълнение към всичко това можете да се окажете с висока толерантност към лошо отношение и да не се замисляте, че поемете по-голямата част от емоционалния труд в дадена връзка. Може също така да сте склонни към самосаботаж, защото не вярвате, че заслужавате здрава или любяща връзка с някого или че изобщо такава връзка е възможна.

Търсене на помощ

Връзката ви с човека, който ви е отгледал, е една от най-определящите в живота ви. Независимо дали го осъзнавате или не, динамиката на отношенията ви през детството и сега като възрастен може да оказва влияние върху други области на живота ви.

Ако искате да изследвате тези ефекти, да придобиете по-голямо самосъзнание, да се излекувате от евентуални травми на възрастните или от детството и да се научите как да се предпазвате по-добре занапред, терапията може да ви помогне.

Терапевтът може да ви осигури безопасно пространство, където да изразите трудните емоции и да подредите сложните. Той може да ви помогне да идентифицирате нездравословни модели и да разберете как да поставяте твърди граници в бъдеще. Включително да прекъснете връзката с токсичния родител, ако е необходимо.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross