fbpx
Ние и детето

Качествата на добрия родител

16 август 2023
добър родител

Точно както токсичните родители имат разпознаваеми черти и добрите могат да бъдат забелязани с невъоръжено око според реакцията им в определени ситуации. Какви умения обаче притежава добрият родител?

Знае как да се извини

Един от белезите на лошото родителство е неумението да признаваш вина. Когато си сбъркал, належащо е да валидираш разбирането на детето си за ситуацията, като кажеш „Извинявай“. Без оправдания. Децата не носят вина, че сте изморени и обострени до краен предел от събития в офиса. Не полирайте захаросано грешката си. Опишете я и разкажете на детето как е било по-правилно да реагирате.

Дискретност

Може да е изкушаващо да се оплачете на децата си от вашите родители. Но е изключително важно да не обременявате съзнанието им с информация, която те не са способни да асимилират адекватно. Или пък би ги поставила в ролята на изповедник. 

Време

Бързате, детето ви също. Но си дайте време. Малко, но пълноценно. Отделете минутка за „Лека нощ“, в която виждате лицето на детето си и всички емоции, връхлетели го през деня. Това ще заздрави връзката ви неимоверно.

Здравословна пауза

Ако усетите, че у вас се събуждат навиците на родителите ви, излезте от стаята. Продължете да вървите. Изпийте чаша чай. Легнете си. Нищо не е толкова спешно, за да бъде решено на минутата. 

Постоянство

Децата ви гласуват голямо доверие и ще ви позволят да коригирате грешките си многократно. Нужни са повече от няколко провала, за да разклатите вярата на детето във вас като родител, така че не се предавайте. Когато детето вижда, че се стараете максимално и излизате от зоната си на комфорт заради него, ще имате милион шансове за ново начало.  

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross