fbpx
Ние и детето

5 правила на добрия баща през първата година на детето

19 септември 2020

Днес в Майко Мила! е един баща мил (в случая даже Емил), който празнува първата си година като родител на едно чудно детенце и е така добър да сподели с широката бащинска общественост какво му дойде до главата в тези шеметни 12 месеца.

Емил Джасим е успял да синтезира емпирично 5 правила, които според него всеки баща може и трябва да спазва.

Четем и си водим записки.


Бащите могат всичко

Бащата може да прави всичко, което и майката може (разбира се, без кърменето и раждането – да не се подведе някой). 

Може да сменя памперси, да мие наакано дупе, да къпе сам бебето, да дърпа сополи с аспиратора за сополи, да стои буден когато и колкото е нужно, да чисти, храни и облича. 

Но също и да говори, да пее песни, да разказва истории, да обяснява света, да направи детето си смело, да дава защита и сигурност. 

Всичко е наша работа

Няма такова нещо като “това не е моя/твоя работа”. Всичко, което се отнася до детето, е работа и на бащата, и на майката. 

Да си родител не е просто досаден "глагол", който те кара непрестанно да се чувстваш виновен. А онова действие, в което непрекъснато вземаш решения в консенсус с другия родител.

Тате носи

Бащата носи детето си на ръце, на гръб, на рамо, под мишница и по всякакъв друг начин, ако това го успокоява. 

Няма нищо по-хубаво от това детето да ти е в ръцете живо и здраво. Да, понякога може да е малко досадно, но няма кой друг да свърши тази работа. Точка. 

Утехата

Бащата освен усещане за защита и сигурност, дава утеха на бебето, когато го мъчат колики, запек или всякакви други неразположения. 

Понякога не можем да дадем друго освен  утеха... И това хич не е малко.

Опората

Бащата, освен всичко гореизброено, е и опора на майката. Това е неговата най-важна роля в първите месеци на новия живот. Щастлива и спокойна майка - щастливо и спокойно бебе.

Това е навярно само хилядна от наблюденията и изводите ми. 

(Сигурни сме, че тепърва предстоят още.)


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross