fbpx
Новини

Изключително малък риск от смърт или тежко боледуване от Covid-19 сред децата според ново изследване

1 септември 2020

Рискът от сериозно боледуване от Covid-19 и смърт сред децата e изключително малък, сочи най-голямото британско проучване, правено до момента сред постъпилите деца и младежи в болнични заведения. То е публикувано буквално преди дни в BMJ и може да бъде прочетено в платформата им, както пише The Guardian.

Изследването включва две трети от всички пациенти с Covid-19, приети в болници в Англия, Шотландия и Уелс. От тях 651 души (по-малко от 1%) са деца и младежи под 19 години. Шестима от тези пациенти (отново по-малко от 1%) са починали. Всички са имали вече съществуващи тежки здравословни проблеми.

“Това са деца с тежка коморбидност - не астма или кистозна фиброза”, казва Калъм Семпъл, професор по детско здраве в Ливърпулския университет и съавтор на изследването. Заболяванията включвали рак и сериозни неврологични или сърдечно-съдови болести. 

Друг от съавторите е д-р Оливия Суон, която е клиничен лектор по педиатрични инфекциозни заболявания в Единбургския университет. Тя посочва, че абсолютният риск дете да бъде прието в болница с Covid-19 e изключително малък, както и рискът от усложнения или смърт.

Сред децата, нуждаещи се от интензивна грижа, били и тези под годинка, където рискът бил три пъти по-висок от обичайния, като в това число се включват и недоносените бебета, родени и диагностицирани в болницата.

Също така с двойно или тройно по-голям риск от постъпване в интензивно отделение били чернокожите деца. “Въпросите, свързани с етноса, са доста сложни”, казва Семпъл. “Част от тях биха могли да се обяснят с лишенията и бедността, в която живеят някои от тях. Друга - със степента на излагане в самата общност.”

"Има и някои съществуващи състояния, като например високо кръвно налягане, което е по-често срещано сред чернокожите хора”, добавя Семпъл. Но тези деца, които са напълно здрави, нямат допълнителен риск. 

Децата с наднормено тегло също са с повишен риск. Такива са и децата на възраст 10-14, сред които има такива, развили т.нар. мултисистемен възпалителен синдром - състояние, за което се смята, че е свързано с Covid-19.

Според изследователите децата с подобно състояние имали идентични симптоми, което би могло да помогне на лекарите в диагностицирането му. Сред тях са обрив, конюнктивит, абдоминални болки, повръщане и тромбоцитопения. 

И Суон, и Семпъл смятат, че децата не би следвало да са застрашени, връщайки се в класните стаи, като и двамата ще пуснат своите на училище през септември.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross