fbpx
от 0 до 3 години

Оригване на бебето

20 април 2022

Храненето на бебе винаги е свързано с оригване. Когато мехурчетата въздух влязат заедно с млякото в стомаха на вашето бебе, те могат да предизвикат усещане за тежест и дискомфорт. Оригването помага за освобождаването на тези газови мехурчета нагоре по хранопровода през устата. Това е въздух, който остава като в капан в стомашно-чревната система и трябва да бъде освободен. Няма как да се научите да оригвате бебе на теория – това е въпрос на практика. Но все пак е хубаво да сте наясно как го правят другите майки по света.

Не е важно как ще се оригне бебето, а е важно да се оригва и да не си ляга да спи с чувство за тежест в стомаха. Твърде възможно е, ако пропуснете оригването, щом го сложите да спи, да започне да хълца или да повърне. И за двама ви е по-добре, да не пропускате този малък ритуал, който следва след всяко хранене, а понякога съпътства и цялото кърмене с неколкократни оригвания. Най-добре да научите таткото да го оригва. За него ще е удоволствие да свърши тази важна работа и по този начин да участва пряко в храненето. Никой баща няма да откаже да оригне своето бебе, дори ще пита кога пак ще е нужен.

Защо новородените се нуждаят от оригване?

Бебетата обикновено трябва да се оригват, защото поемат въздух, докато ядат. Това се случва по-често при бебета, хранени с шише, които се хранят по-бързо. Кърмените бебета обаче също поглъщат въздух. Особено ако майката има много мляко, или ако бебето е гладно и иска да яде бързо.

Газовете в стомаха могат да бъдат причинени и от разграждането на определени храни в дебелото черво от бактерии. Това включва храната, която бебето консумира, както и храната, която майката консумира и предава през майчиното си мляко. Някои от най-често срещаните газообразуващи храни са боб, зеленчуци (броколи, карфиол, зеле и брюкселско зеле), сода и плодови напитки.

Ако бебето има непоносимост към определени храни (като адаптираното мляко или нещо от храната, която е поела мама), тялото му може да реагира, като създаде повече газове. Млечната непоносимост е най-честият виновник за газове.

Кога да оригвате бебето си

Американската академия по педиатрия препоръчва редовно оригване на бебето. Дори ако видимо не изпитва дискомфорт или не отделя газ, когато го оригвате. А и няма как да знаете колко въздух попада в малките им стомаси, нали? Тоест оригването винаги е добра идея.

Чудите се колко често да го правите? Опитайте да го правите естествено. Ако кърмите, оригвайте, преди да смените гърдите. Родителите, които хранят бебето с шише, могат да го оригват на всеки 15 мин за новородени. Освен това винаги оригвайте новороденото си, след като приключи с храненето.

Много родители правят грешката да нарушават храненето с ненужни опити за оригване. Това удължава времето за хранене, което разочарова гладното бебе и докато то плаче и бърза да яде, още повече увеличава поглъщането на въздух.

Как да оригнем новородено бебе

Има три често срещани пози за оригване: изправяне и леко накланяне на бебето през рамото ви, седнало в скута ви или поставено с лице надолу в скута ви. Изберете тази поза, която е най-удобна и ефективна за оригване на бебето. Ако видите, че става лесно с едната поза, не ползвайте другите. Независимо от положението, носете кърпа за оригване. С нея ще попиете млякото, което често излиза от устата на бебето заедно с газовете.

Оригване над рамото

Застанете или седнете удобно, леко полегнали, и задръжте бебето си под седалището, за да е добре подпряно. Уверете се, че е изправено до вас, гледайки през рамото ви, с брадичка, подпряна на мека кърпа, за да поеме всяко изплюване от оригване. Използвайте едната ръка, за да задържите бебето, а другата за потупване по гръбчето.

Оригване седейки в скута ви

Поставете бебето настрани в скута си, с гърди наведени леко напред. Поставете ръката си под брадичката му (не на гърлото), за да поддържате гърдите и главата. Потупайте гърба по лопатките, за да го оригнете. Много често не се налага това потупване и бебето докато заема позата се оригва само.

Оригване с лице надолу в скута ви

Положете бебето на коленете си по корем, с главата малко по-високо от останалата част на тялото. Здраво разтрийте и потупайте гърба му.

Оригване в поза люлка

Можете да го вземете в ръце - сякаш ще го полюлеете - и леко да го обърнете встрани. С една ръка го подпирате за гръбчето, а срещуположните краче и ръка увисват. Потупайте леко, както е облегнато встрани.

Когато бебето се оригва, винаги го потупвайте внимателно по гърба за около минута.  С времето то ще свързва този ваш жест с оригването и ще го подсеща какво се иска от него.

Никога не удряйте силно бебето - ще го стреснете и то изобщо няма да се оригне.

Ако бебето все още не е оригнато, може да прекратите опита. Оставете го да лежи в скута ви за минута и след това опитайте отново. Промяната на позата на бебето може да помогне за раздвижване на газовете. И те да излязат по-лесно.

Имайте предвид, че може да се наложи новородените да спират храненето няколко пъти, за да се оригнат. Ако кърмите започнете с оригване всеки път, когато премествате бебето от едната гърда на другата. И без това го движите, просто леко го вдигнете на рамото си и подръжте така. Щом се оригне, продължете с кърменето от другата гърда.

Ако е заспало, докато се храни, се прави същото. Позите и движенията са същите като при оригването на будно бебе - просто използвайте по-нежни движения. Ако продължава да спи, подпрете го и го оставете да спи седналолеко седнало, докато чуете желания звук.

Кога бебето спира да се оригва

Няма окончателна възраст, на която бебето ще спре да се оригва. Но тъй като малкото дете расте и храносмилателната му система става по-зряла, оригването ще става все по-малко необходимо. Вероятно ще забележите тази промяна около 4 до 6 месеца, когато бебето ви започне да яде твърда храна. Въпреки това, ако забележите, че бебето ви образува газове, продължете с оригване и други техники за облекчаване на газовете.

Други съвети за облекчаване на газовете при бебета

Ако изглежда, че оригването не облекчава дискомфорта на бебето, опитайте други позиции и техники, за да накарате въздуха да се движи. Можете да помогнете, като правите масаж на бебето или бутате краката напред-назад, когато бебето лежи по гръб – като каране на колело. Оставянето на бебето по корем, докато е будно, също може да помогне.

Може също така да опитате да разберете причината за излишните газове. Например, ако кърмите, нещо във вашето хранене може да причини подуването и дискомфорта на бебето. Най-честите виновници за газообразността след кърмене са поетите от майката млечни продукти - мляко, сирене, сладолед. Това не означава да спрете да ядете храните, които образуват газове, а  просто да сте по-внимателни. И след като сте яли повече газообразуващи продукти, по-често и настоятелно да оригвате бебенцето.

Ако всеки път изплюва мляко - това е нормално. Количествата не са такива, че да се налага дохранване.

Ако храните бебето с шише с адаптирано мляко, се препоръчва да оставите шишето с течността да се утаи преди хранене на бебето. Разклащането добавя много въздух към адаптираното мляко. Важен е и изборът на биберон. Препоръчва се да използвате такъв биберон, който е предназначен да намали количеството въздух, който влиза в устата, докато бебето пие от шишето.

Наблюдавайте го дали хълца, дали му е тежко и след оригване – понякога може да не успява да изкара всички газови мехурчета. Ако нищо не води до облекчаване на газовете, има лекарства. Те се предписват от лекар.

Не забравяйте, че оригването и изплюването на малко мляко по време и след хранене са напълно нормални. Повръщането на струя обаче не е нормално. Ако бебето ви повръща рязко големи количества мляко след хранене, свържете се с вашия педиатър. Обикновено газовете не трябва да бъдат съпътствани с допълнителни симптоми. Ако се оригва, плаче, има температура и диария, не става въпрос само за газообразуване.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross