fbpx
И аз съм човек

Какво прави мъжът ми толкова време с телефона в банята?

11 януари 2023

Така зададен въпросът от заглавието не предполага кой знае колко различни отговори. Авторката на този текст, която предпочита да е анонимна, също стига до тях. Общо взето, когато човек реши да си усамоти с телефона си, той едва ли ще коментира причините за това с половинката си. И макар дамата да знае, че сигурно това поведение е нормално, от един момент нататък всяка промяна в отношенията в двойката може да се възприема като личен упрек от всеки един от двамата. И безобидното усамотяване да бъде интерпретирано като нехаресване, неразбиране, липса на желание, интерес, страст, че даже и на любов. Въпросът е как партньорите се справят с тази несигурност, без да навлизат в личното пространство на другия, и как взаимоотношенията да се запазят възможно най-здрави, без да искаме обяснения един от друг какво правим, когато сме насаме със себе си.


Мъжът ми гледа тайно порно. Как разбрах е ясно. Защо разбрах - интересно. Започнах да забелязвам промени в държанието му отдавна, на които известно време не обръщах внимание. Затварянето в банята с телефона прекалено дълго време беше на второ място.

На първо се оказа това, че изведнъж престана да обръща внимание на моите емоционални изблици, с които се бори всяка една жена.

Няма реплики от сорта "Спри се жено!", с които обикновено ме вкарва в пътя в определени дни от месеца. Или "Стига изяжда тоз шоколад на децата в единайсе и половина вечерта!".

А каква жена съм, още майка, ако не спретна едно хубаво мърморене, на което да се получи подобаващ спор, който аз неминуемо спечелвам? Каква жена съм, ако мъжът ми не офка защо още не съм облякла себе си и децата, готвейки се да излезем някъде, докато той фино се оглежда в огледалото, отдавна нагласил се и сменил три чифта обувки? Та така. Седя аз на вратата с две облечени деца и чакам да се появи след неколкократно подканяне от моя страна.

Друг случай.

Нарочно се разхождам полуоблечена след баня по чисто ново и неприлично бельо. Никакъв интерес, дори опит за попипване дали всички части от тялото ми са си на мястото. Ще кажете "Ами две деца, повече от 10 години съвместен живот...". Обаче аз се имам за жена, която се поддържа, въпреки 40 и някоя година, харесват ме, забавна съм, още саркастична на моменти. Имам някой и друг килограм тук-там, но влизайки в размер 38, за мен си е направо бомба.

Всички тези промени ме накараха да си извадя главата от пясъка и да предприема нещо.

Първоначално си помислих, че може би ми изневерява. Така или иначе бях забелязала и скорошния му интерес и поведение към наши познати и непознати жИни (влизащи в размер 36, мамка им, и то по много впити клинчета, Господ да ги умори!). Та, викам си, чакай малко да го изчакам да заспи и да видя какво има на тоз телефон? И видях. Мисля, че левият ми клепач и до днес играе. От една страна се успокоих, че не ми изневерява, от друга - осемнайсет годишни китайки?!?!?! Бегай оттука! Върви, че се мери с тях.

Мъжката аудитория веднага ще възкликне: "Ееееее, всички мъже гледат порно! Кво толкоз! Успокой се жено!". Но... Аз като уважаваща себе си и мъжа си никога не съм изпитвала необходимост да зяпам чужди мъже, камо ли да правя сравнение с тях, да казвам колко са готини, как искам да ходя с тях някъде, да им се възхищавам и прочие. Неща, които съм чувала. (Австралийските пожарникари не ги броя.)

Също не умея да казвам "Браааааво" на мъжа ми, когато стои гордо изпъчен, щото е измил чиниите.

Мога да режа със зеге, да шкуря греди, да пробивам с бормашина. Имам 6 нюанса на червено червило. Прибирала съм 4 кубика дърва сама. Никой не ми е казвал "Браво". (Първата Коледа заедно ми подари тиган. За всеки Осми март ми подарява саксия с цвете, щото букетът бил разхищение. Аз цветя в саксии редовно ги уморявам.) Също не умея да си правя селфита с нацупени устни и фрактура на врата, да си снимам задника на фона на планина или да се правя на разсеяна, все едно съм си загубила нещо на земята, заради много яка снимка за Инстаграм.

Чела съм Стайнбек, Вонегът, Джойс, Джером, Достоевски и т.н. Там тези неща ги няма. Не умея да се халосвам пред много хора и да претендирам, че съм специална. Радвам се, че успях да науча и дъщеря си на това. Здраво стъпила съм на земята. (Изключвам ходенето на солариум през зимата.) Как се усвояват тези номера никога не ми е било приоритет. Четох за кризата на средната възраст при мъжете. Идеално отговаря на симптомите! Само не разбирам как, ПО ДЯВОЛИТЕ, да вляза в размер 36?! 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross