fbpx
Животът с деца

Феноменът Пепа Пиг – прасето, което децата обожават, а родителите не могат да понасят

18 юни 2024

Кажете името „Пепа Пиг“ в стая, пълна с деца под 6-годишна възраст, и слушайте отзвука. Най-вероятно ще чуете пронизителни писъци, радостни възгласи, натрапчиво грухтене и всеобщ възторг. Да, грозноватото розово прасе влияе така на децата ни. А родителите най-често въздъхват уморено и вдигат рамене.

Това е парадоксът – Пепа е обожавана от децата и мразена от доста родители. Но това разделение между поколенията не е попречило на филмчето за прасенцето да се превърне в мултимилиарден глобален феномен, който променя историята на анимациите за деца.

В края на май тази година Пепа Пиг отбеляза 20-ия си рожден ден. Всичко започва през 2004-та, а две десетилетия по-късно Пепа е неизменна част от детската култура.

Сериалът има цели 400 епизода, спечелил е четири награди BAFTA и се излъчва в 180 държави по света.

В момента е на второ място по стриймване след „Спондж Боб Квадратни гащи“. Не е изненадващо, че компанията Hasbro закупи правата на сериала за 3,3 млрд. паунда.

Създадена от приятелите Невил Астли, Марк Бейкър и Фил Дейвис, които се запознават, докато учат анимация в университета през 80-те, поредицата проследява живота на антропоморфното 4-годишно прасенце Пепа и нейното семейство и приятели. Пепа живее щастливо на хълма заедно с мама Праска, татко Прасчо и малкото си братче Джордж.

Животът им е низ от скачания в кални локви, пеене на вбесяващо закачливи песни, търкаляне по пода и грухтене.

Формулата за успех на „Пепа Пиг“ може да е проста, но е превърнала създателите си в мултимилионери. Те обясняват успеха на продукта си със следните три фактора. Първо – фокусът е върху семейството, а семейството е сред малкото концепции, които са напълно познати и разбираеми за малките деца. Второ – главният герой е от женски пол, което е голяма рядкост за детските филмчета от началото на 2000-те.

И трето - анимацията е глуповато забавна. Цялото грухтене, квичене и подскачане е супер интересно за децата и много лесно може да се пресъздаде от тях по площадките навън.

Но родителите им не смятат точно така. Сладурският детски ситком предизвиква някои доста остри реакции от изнервените възрастни. Кратките епизоди се поглъщат един след друг от децата като желирани бонбонки. Веселата начална мелодийка ехти нонстоп, а пискливият глас на Пепа, шефското ѝ поведение и сърдитите ѝ тръшкания, започват да дразнят доста.

Всеки, който е имал малко дете от 2004-та насам, поне веднъж си е мечтал да види как Пепа се превръща във вкусен сандвич с бекон и дърпано свинско. 

По време на COVID пандемията и изолацията се появи т.нар. „Пепа Пиг ефект“. Тогава родители от САЩ се оплакваха, че децата им са гледали толкова много от детското филмче, че са започнали да говорят с британски акцент и диалект.

Но Пепа не е само сериал. Тя е буквално навсякъде. Тематични паркове, компютърни игри, книги, играчки, дрехи, спално бельо, макарони и сокчета. Розовото прасе дебне буквално отвсякъде.

А да имаш дете, което е фен на Пепа, се превръща в доста скъпо занимание.

Но не само парите и досадното квичене са проблем за родителите. Много от тях не харесват Пепа, защото смятат, че миловидното прасенце всъщност има доста проблематично поведение и насърчава децата им към непослушание и бели. Журналист от Telegraph нарече Пепа „непоносима и нахална“, а репортер от The Wall Street Journal написа цяла статия по темата за лошото влияние на персонажа върху децата. Там се казва, че Пепа е „невъзпитана“ и „груба“ и дава лош пример на малките деца.

Анимацията е обвинена и за това, че в някои епизоди Пепа и приятелите ѝ не са с колани, докато се возят в автомобил, както ѝ че не носят каски, докато карат колело. По-късно тези епизоди са свалени и анимирани отново, за да се поправят грешките.

Сериалът „Пепа Пиг“ е обвиняван и за прокарване на дълбоки стереотипи в началото на излъчването си, защото татко Праско е работил, докато мама Праска е стояла вкъщи и се е грижела за децата. В по-новите епизоди това вече не е така и ясно се показва, че майката също има работа извън дома. Разделение предизвиква и малката полярна мечка Пени и нейните две майки в еднополова връзка. Италианското правителство дори забрани излъчването на тези епизоди.

Но може би най-справедливите и логични притеснения са свързани с Пепа и нейното отношение към баща ѝ.

Симпатичната Пепа е обвинена, че тормози и засрамва баща си с подигравки към „дебелото му коремче“. Татко Праско често е определян като мързелив и непохватен, а Пепа се обръща към него с „Глупав татко!“. 

„Пепа Пиг“ си има своите странности, но не може да се отрече, че промени света на детските анимации със своя семпъл и цветен маниер. Официалният профил на прасенцето в YouTube има 35 млн. последователи и над 26 млрд. гледания.

20 години след първото си изгрухтяване от екрана Пепа остава все така любима и печелеща милиони. 

А сериалът е подновен поне до 2027 г.! Родители, съжаляваме, но тази суперзвезда няма да залезе скоро. Купувайте тапи за уши!

Вяра Иванова

Отговорен редактор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross