fbpx
Новини

“Ужасните две” идват и с промяна в съня

24 септември 2020

Учените започват да изследват съня преди близо 75 години и все още няма консенсус защо спим. 

Няма консенсус и сред децата, голяма част от които смятат, че да се спи е силно надценено и съответно отказват да го практикуват.

Обикновено колкото по-голям противник на съня е едно дете, толкова по-големи негови привърженици – да не кажем, върли фенове – са родителите му.  

Може все още да не сме много сигурни за някои неща, свързани със съня, но учените са установили, че причините, поради които спим, са различни в различните възрасти.

Буквално преди дни мултидисциплинарен екип от учени публикува изследване, в което отбелязват един много важен период в ранното детство, когато се забелязва драматичнен спад в т.нар. бързовълнов (REM) сън, съобщава Smithsonian Magazine

Причината, поради която спят 2-3-годишните деца, се променя. По принцип REM фазата е периодът, в който тече процес на реорганизация и обучение. 

При тодлърите (2-3-годишните) този процес е друг. REM фазата вече служи за възстановяване на мозъка от дневния стрес и умора.

Екипът преглежда огромно количество предишни изследвания на съня при тийнейджъри, деца и дори някои животни в търсене на повтарящи се модели на сън сред бозайниците. 

Учените създали математически модел, с който да анализират данните, за да стигнат до прозрение какво точно се случва, докато спим. 

Именно след обработването на тези данни те забелязали факта, че човешките деца показват драматичен спад в количеството REM сън около възрастта 2 години и 4 месеца. 

Учените разгледали и съня при бебетата на три животински вида - плъхове, зайци и морски свинчета, но не забелязали такава внезапна промяна.

Изследването показва, че сънят като функция се променя според необходимостта на мозъка ни.  

В първите няколко години от живота си човекът трябва да възприеме и усвои огромно количество неща, което изисква създаването и поддържането на много мозъчни връзки. 

Учените все още не са сигурни защо настъпва тази промяна, но според един от съавторите на изследването – Ван Савидж, може би всичко това има връзка с уникалното предизвикателство на човешкия вид, чиито бебета имат много големи мозъци.

До 6-месечна възраст мозъкът на детето е достигнал половината от обема на възрастен индивид. На 2 години вече е близо 90% от максималния си обем. 

Във възрастта 2-3 години се наблюдава и рязка промяна в мозъчната тъкан. 

Изследователите смятат, че всички тези промени са свързани и с основните моменти от развитието на детето в този етап - формирането на речта и създаването на различни взаимовръзки за света, който ни заобикаля.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross