Здраве

Не спим достатъчно и това ни убива

23 август 2020

Сънят ни е много важен. Толкова важен, че сме му посветили не една и две статии (като например “В началото бе магнезий, сън и вода” и “Сънят, без който не можем”). Липсата на сън е “епидемията на XXI век” според Матю Уолкър, невроучен, задълбал дълбоко в спането и всички последствия, които ни връхлитат, когато дълбокият и продължителен сън отсъства. А те са пагубни. За всичко, което се случва на една негова лекция през 2019 г., разказва бременната (и пребита от работа в онзи момент) журналистка на WIRED Емили Драйфус.


Целият свят е изтощен. И това ни убива.

Особено мен. Докато пиша това съм на конференция TED 2019 във Ванкувър, която представлява едноседмичен маратон от разговори, уъркшопове, срещи за кафе, преживявания, вечерни състезания и много нетуъркинг. В същото време съм болна като куче заради някакъв вирус, който хванах от 3-годишното ми дете, закъснявам с един милион текста и съм бременна, което ще рече, че имам нужда от кафе, но не мога да пия прекалено много, и имам нужда да поспя, но мога да лежа само на лявата си страна, а и без друго не мога да дишам, ако не седя подпряна на възглавница, тъй като не е съвсем безопасно да вземам противовирусни препарати.

Според невроучения Матю Уолкър сериозно вредя на здравето и живота си с толкова малко спане.

“Резкият спад на съня в развитите страни има катастрофални последици над здравето и доброто ни състояние, а също така и над сигурността и обучението на децата ни. Това, което се случва в момента, е една тиха пандемия на липсващия сън. И бързо се превръща в едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме през XXI век”, заявява Уолкър пред захласнатата TED публика.

След сутрин, пълна с вяли лекции за климатичните промени и вредата, която нанася дезинформацията, разпространявана онлайн, презентацията на Уолкър се усети като внезапен прилив на кофеин в изтощен организъм. (Сравнение, което, сигурна съм, самият Уолкър няма да хареса, тъй като ни предупреждава с възможно най-силните думи за вредите точно от този стимулант.)

В лекцията си той мина през всички възможни начини, по които липсата на сън, ни вреди: прави ни по-тъпи, по-отвеяни, неспособни да научаваме нови неща, по-заплашени от деменция, с по-висок риск да умрем от сърдечен удар, по-неспособни да се борим със заболяване със силата на имунната ни система, с по-висок риск да се разболеем от рак и буквално телата ни болят повече. Липсата на сън изкривява гените и генерално вдига риска от внезапна смърт, казва Уолкър. Освен това разрушава производството на естрогена и тестостерона и води до преждевременно остаряване. Освен това се оказва, че мъжете, които спят само по 5 часа на нощ, имат по-малки тестиси от тези, които спят по повече от 7 часа.

“Липсата на сън се процежда във всяко кътче и процепче на организма ви”, казва той. “За съжаление сънят не е опционален луксозен продукт. Сънят е абсолютно незаобиколима биологична необходимост. Той е животоподдържащава ви система.

От всички TED лекции, които изслушах тази седмица, тази все едно беше насочена право към мен. Директно в сърцето ми. Както и към безпомощния ми и претрупан от работа хипокамп - “информационната кутия на мозъка ми”, както го нарича Уолкър. Към подпухналите ми, доволно обиколени с тъмни кръгове очи. Да, може би това е, защото съм ужасно изморена и подготвена да чуя тъкмо нещо такова. Но не бях само аз.

Всички са обсебени от съня. И знаят, че не получават достатъчно такъв - вследствие на това има засилен интерес към хапчетата за сън, появиха се устройства, които следят съня, смарт легла, приложения за осъзнат сън, дори Alexa може да се настрои така, че да те сложи да си легнеш.

След лекцията Уолкър се оказа заобиколен от фенове, които отчаяно се опитваха да му кажат колко много е променила живота им книгата му, как са се отказали от кофеина и алкохола и са спрели да се чувстват гадно, задето си тръгват първи от партита, само за да се наспят, или пък как са спрели да четат служебни мейли в леглото. Вече започваше следващата TED сесия, а той не можеше да се измъкне, за да я гледа, защото хората го бяха обградили. Всички искаха да знаят какво да ядат, как да спят и какво да сънуват.

Какви са препоръките му? Не приемайте кофеин и алкохол. Лягайте си по едно и също време вечер и ставайте по едно и също време всяка сутрин (дори през почивните дни). Спете в прохладна стая. Ако лежите в леглото, без да можете да заспите, защото мозъкът ви цикли върху произволно количество тревоги, станете, отидете в друга стая, направете нещо и си легнете, когато сте готови. “Няма да седите на масата, докато ви дойде апетитът, затова няма и смисъл да лежите в леглото, когато не се чувствате изморен”, каза той на един от посетителите на конференцията, който търсеше съвет. Медитирайте, за да успокоите нервната система и съзнанието си. Не се впускайте към приспивателните – “притъпяващи инструменти, които не водят до естествен сън”, определя ги той. Според него след време би могъл да предложи на хората устройства, които да стимулират мозъка, така че да могат да спят по-дълбоко.

Публиката слушаше концентрирано. Водеха си записки (което не е често срещано на TED) и той продължи да говори с тълпата и след лекцията си.

Цялото му послание абсолютно противоречи на идеята, че по-малкото сън и успехът вървят ръка за ръка. Тим Кук, говори се, ставал в 3:45, за да започне работа. Барак Обама казва, че спи само по 5 часа. Бил “нощен човек”. Доналд Тръмп и Илън Мъска казват, че спят само по няколко часа на нощ. Но Мъск признава пред The New York Times, че работният му график вреди на психическото му здраве и на целия му живот. Уолкър смята, че е крайно време да спрем да мислим, че нуждата от сън е знак за слабост или мързел. Всъщност е точно обратното. 

Сънят ни прави по-добри във всичко. “Разрушаването на дълбокия сън е причина за когнитивен упадък”, казва Уолкър. И това важи за пациенти в напреднала възраст с риск от или с вече съществуваща деменция, но и за здрави хора. “Човек има нужда от сън след учене, за да настинеш бутона “Запази” на всички нови неща, които не искаш да забравиш. Но наскоро открихме, че се нуждаем от сън и преди учене. Подобно на суха гъба, която трябва да попие нова информация. Без сън мозъкът се оказва “подгизнал с вода”.”

Това ми се струва вярно. Вчера изслушах близо 18 различни TED лекции. Но почти не бях спала предната нощ и почти не съм спала тази. И когато тази сутрин ме питаха коя ми е била най-интересна, ми отне около 30 секунди да си спомня някоя.

Но съм твърдо решена да запомня тази. Даже се оттеглих в една от “стаите за почивка” на конференцията след това и се опитах да дремна 5 минути, преди да напиша тази статия в опит да запаметя лекцията. Сложих си маска за сън и се оставих на белия шум и етеричните масла да ме отнесат. В странната тишина на тази изфабрикувана дзен зона в един чудовищен конгресен център почти забравих за новините, за настинката си и за Доклада на Мюлер

Обаче после си спомних крайния си срок, скочих на крака, спрях дифузера, включих си компютъра и написах всичко това. Надявам се да ви помогнат, а на мен да ми осигурят поне малко сън тази нощ.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross