fbpx
Новини

И Алабама забрани абортите - дори при изнасилване

15 май 2019

Тази седмица историята на 11-годишно момиче, забременяло след като е било изнасилено от 26-годишен мъж, предизвика широки дискусии в щата Охайо, където точно след два месеца влиза в сила суров закон, забраняващ абортите. Сега момичето има възможност да направи легално аборт, но в бъдеще всяка жертва на изнасилване, която е забременяла, ще може да направи аборт само до шестата седмица на бременността.

Новото и изключително рестриктивното законодателство за борба с абортите, предприето вече в няколко щата, забранява абортите след шестата седмица (когато доста жени все още не знаят, че са бременни) дори в случаи на изнасилване и кръвосмешение и не взима под внимание възрастта на майката.
Изключения има само ако аномалиите на ембриона са смъртоносни или здравето на жената е сериозно застрашено, както и при извънматочна бременност.

Заради случая в Охайо, Scary Mommy цитира данни на ФБР, според които в щата жертви на изнасилване стават 4000 жени всяка година. 800 са докладвали изнасилване от свой роднина.

Губернаторът на Охайо, който е подписал законопроекта, поставя правата на плода над всички права на майката, казвайки, че "основна функция на правителството е да защити най-уязвимите сред нас, тези, които нямат глас". Очевидно сред "най-уязвимите" не са непълнолетните и изобщо всички жертви на изнасилване.

Охайо е само един от над десетте щата, които през последните месеци приемат закони срещу абортите или правят стъпки в тази посока, като най-строгите ограничения на правото на аборт бяха приети в Алабама.

Докато в останалите щати жените имат право да направят аборт в периода преди да бъде регистриран сърдечен ритъм на плода, приетият в сената на Алабама закон (с 25 на 6 гласа) не допуска дори и този времеви прозорец.

Наказанието за лекарите, които се опитат да проведат процедурата, е 10 години затвор, а за тези, които са я провели успешно – 99 години.

Всички сенатори, одобрили закона, са мъже. Той трябва да бъде подписан от губернатора и да влезе в сила в следващите шест месеца.


По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross