fbpx
И аз съм човек

Общата брънка между майките с големи семейства? Къртовският труд!

2 февруари 2018

Повечето майки на 4 деца не са планирали да имат толкова голямо семейство, макар да сме сигурни, че всички са искали да имат деца. Обикновено семействата се придържат към максимата с „двете деца – момче и момиче“.

За родителите на едно и две деца, да имаш повече може да изглежда натоварващо, трудно за управление, скъпоструващо и извън всякакви планове за лично пространство и време, особено пък ако става дума за почивка или ваканция.

Така става, обаче, че поради пропуск в противозачатъчния режим (или липса на такъв), поради невнимание в час по биология, когато са споменали, че дори и когато кърмиш, можеш да забременееш (още ли има жени, които вярват в обратното?), в допълнение към осъзнаването колко ужасно сладки са малките бебенца и, понякога, в добавка на родствената линия с близнаци, някои майки се оказват с повече от две деца.

Семейство с три деца у нас се смята за многодетно. И по-скоро рядкост, отколкото често явление. Няма да коментираме тук защо е така, каква е държавната помощ за многодетни семейства и колко пъти са ви задавали въпроса: „Вие ли сте ги родила всичките?“.

Искаме да говорим за общото между майките с големи семейства с малки деца. Не става дума за това дали те имат повече работа от майките на едно дете, нито дори дали спят по-малко. Без значение от бройката домашни любимци и малки деца, ВСИЧКИ МАЙКИ РАБОТЯТ.

Те готвят за други хора, перат, управляват графици – правят всичко, което прави майката на едно дете. Не в това е различното – разликата между майките с големи семейства и майките на едно дете е състои в няколко неща.

Разликата обикновено е не в това какво правят, а колко по-изтормозени и уморени са, докато го правят за милиарден път. Или го правят наполовина заспали. Или на автопилот, защото вече не помнят какво и защо правят.

Майките с повече от две малки дечица запомнят разни неща по-трудно. Тези, чиито деца са вече на възраст, на която могат сами да се облекат, нахранят и, евентуално, да хванат трамвая до училище, са облагодетелствани, защото всекидневното обгрижване е намаляло с едно. Но тези, чиито малки деца още имат нужда почти ежеминутно от мама, може да забравят нещо за няколко дни или завинаги.

Една майка, която познаваме и която очаква третото си дете, ни сподели, че вече поредна седмица забравя в коя гестационна седмица е, а има и случаи, в които кляка смело, защото тотално е забравила, че е бременна изобщо. В къщата ѝ има толкова много шум и толкова много неща за правене, че тя просто забравя, че в корема си носи още едно същество, за което да мисли. Любимият ѝ въпрос е кога се очаква бебето да се роди. Ами… когато се роди, тогава - дано само не съвпадне с родителската среща на голямото момче и с тържеството в яслата на малкото.

Майките с повече от две малки деца смятат с Ексел, защото на въпроса колко струва да се сложат брекети на децата, главата им ще избухне от калкулации. В Ексел има простичка формула, която преобразува общата сметка за зъболекар на децата в стойността на новата кола на зъболекаря. В отделна таблица добавете и таксите за футбол, английски език, ски училище и помагала, и още отсега ви съветваме да сключите застраховка живот с основен риск „Имане на деца“.

Изхранването, образованието, облеклото и заниманията на повече от две деца излиза ужасно скъпо и обикновено се заплаща с всички ваканции, места за посещение, фризьор и маникюр и квалификационни курсове, от които ще се откажете.

Многодетните майки с малки деца може и да забравят някои неща, но пък помнят ужасно, ама наистина ужасно много и никому ненужни подробности. Формулярите за информирано съгласие в лекарския кабинет са доказателство за това. Майките помнят ЕГН-та, ваксини, колко пъти и от какво е боледувало детето, с какви медикаменти е лекувано, дали и към какво е направило алергична реакция, всякакви цифри, дати, данни… Помнят на какви спортове е ходило и кога. Колко пъти е падало миналата зима. Стават ли му още чорапите на Люк Скайуокър. Кога е родителската среща. Как се казва учителката по рисуване. Какво иска за Коледа. Има ли и колко кариеса и кога е следващият преглед при зъболекаря. Как се казва майката, която е в училищното настоятелство. На колко години става съученикът, на когото ще ходи на рожден ден тази събота. Всъщност е напълно нормално майките с повече от две малки деца да забравят да вземат едното от ясла, защото в главите им просто няма място да помнят още едно нещо - цялото мисловно пространство е заето от помнене на живота на друго същество в подробности, които дори другото същество не помни.

Тези майки редовно балансират на границата между спестовност и скръндза. На първото дете може и да са купували ританки за 60 лева, които бебето е носило максимум 3 пъти, и да са му сменяли памперса по часовник, а не по необходимост. С напредването на броя деца това постепенно се променя. Памперсът се сменя при 100% напълване, ританките и бодито се хвърлят не когато имат милиарди неизпираеми петна, а когато са скъсани от носене и пране. Чудно как банките още не са се усетили, че да наемат майка с голямо семейство ще е най-страхотната идея за прекрасен служител, експерт по спестовни влогове и управление на средства. Едва ли има друга житейска роля от тази на родител с няколко малки деца – ако не броим Исус Христос, който сто процента е бил майка, защото само майката може с една риба и един хляб да изхрани гладно врещящо племе.

Най-хубавата черта на майките с повече от две малки деца е, че те знаят отлично кое е наистина важно. С толкова много неща около себе си тези майки се научават да различават маловажните злободневни подробности от наистина важните неща. Те са перфектният баланс между майка-орлица и безхаберна мащеха, защото около тях винаги има повече деца, отколкото родители, които да ги гледат.

Многодетните майки на малки деца успяват да накарат дори хаосът да работи в тяхна полза и да се фокусират върху истинските важни неща, които правят едно семейство любящо.

Тези майки трябва да се гордеят с живота, който са дали на голямото си семейство, и избора, който са направили. Дали многодетните майки с големи семейства мечтаят за минутка самота и тишина?

ДА!

Дали понякога са изтощени до максимум и се чувстват изтерзани, всяка част на тялото ги боли?

О, по дяволите, да!

Дали биха върнали времето назад и дали биха променили нещата така, че днес да са без деца?

Ни-ко-га.

Поздравяваме тези майки и им напомняме да не се срамуват и да не забравят да поискат помощ. Децата са бъдещето, но ако родителите не са добре, няма да има бъдеще за никого. И освен това, нека не забравяме, че Многодетните майки живеят по-дълго от останалите, така че "Наздраве!" за многодетните майки!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross