fbpx
Животът с деца

Многодетните майки живеят по-дълго от останалите

20 ноември 2017

Мили майки, има вероятност стареенето да е само в главите ни!

Възможно ли е наистина майки, които имат повече деца да живеят по-дълго? Две нови проучвания показват, че въпреки допълнителните задължения, отговорности, стрес и т.н. , които големият брой деца причиняват, отговорът е "да".

Първото проучване, цитирано от Parents.com, разглежда колко бързо женското тяло старее. Всички сме чували изказването, че колкото повече деца има една жена, толкова повече нейното тяло страда. Може би голяма част от жените точно така се и чувстват, но се оказва, че действителността е друга.

Изследвания, проведени от учени от университета "Саймън Фрейзър", предполагат тясна връзка между скоростта, с която клетките застаряват, и броя на оцелелите деца. Експертите са изследвали теломерите (генетичен материал, който обвива върховете на хромозомите, скъсявайки се всеки път, когато клетката се дели - процес, който се повтаря през целия ни живот) на 75 жени от две общности в Гватемала продължение на 13 години.

Това, което са открили, напълно ги изумява: майки с повече деца имат по-дълги теломери, което се свързва с дълголетието. Водещият изследовател Пабло Непомански смята, че по-бавните темпове на съкращаване на теломерите е вследствие на драматичното увеличение на естрогена, произведен по време на бременност. Естрогенът функционира като мощен антиоксидант, който предпазва клетките от стареене.

Но има и едно важно уточнение:

"Жените, които изследвахме в хода на проучването, са от популации с по-голям фертилитет, където майките с повече деца, получават по-голяма социална подкрепа от близките и приятелите си. А по-голямата подкрепа води до увеличаване на силата на метаболитната енергия, отговорна за поддържането на тъканите, като по този начин забавя процеса на стареене."

С други думи, ако се опитваме да отгледаме сами голямо потомство, нашите теломери могат да се съкратят по-бързо. Ето ви едно обяснение за тъмните кръгове под очите и сивата коса...

В същото време друго изследване установява, че и майките на близнаци има вероятност да живеят по-дълго. Предполагаме, че точно в този момент всички майки с близнаци се смеят истерично, но почакайте да чуете научните доказателства, предоставени от Университета в Юта и публикувани в списание „Proceedings of the Royal Society B“.

Те показват, че майките, които имат повече от едно бебе наведнъж, са генетично по-силни.

Изследователят Шанън Робсън коментира:

"Очаквахме, че тъй като повечето хора имат по едно бебе на едно раждане, да дадеш живот на две наведнъж би било доста обременяващо".

Но всъщност, учените откриват точно обратното от гледна точка на дълголетието.

"Това че раждат близнаци (или тризнаци) показва, че тези жени са изключителни от гледна точка на физическо състояние".

За да достигнат до заключенията, изследователите се впуснали в базата данни на населението на щата Юта, за да изучат 58 786 жени, живели през 19 век. В процеса на изследванията открили, че майките на близнаци са имали по-дълъг живот, периодът, в който са могли да раждат деца, е бил по-дълъг, нуждаели са се от по-малко време, за да се възстановят от бременността, и са имали повече деца!

Тук отново има едно уточнение. Това изследване очевидно разглежда само жени, заченали по естествен път, и не се отнася за майките, които имат близнаци с помощта ин витро процедурите.

За да не кажете, че само две изследвания не са достатъчни да ви убедят, ние се разровихме по-надълбоко за още научни факти. И много бързо попаднахме на едно проучване на австралийския университет "Едит Коуън".

Д-р Бронвин Харман от училището по психология и социални науки в „Едит Коуън“, прекарва пет години в изучаване в разговори със стотици родители от различни слоеве на обществото, за да измери тяхната устойчивост, усещане за социална подкрепа, самоуважение и удовлетворение от живота.

Тя очаквала, че родителите с повече деца ще бъдат по-малко щастливи, но изненадващо открила обратното. Родителското щастие, оказва се, е пряко свързано с това колко усилия са били направени за отглеждане на семейството. Макар че по-големите семейства са по-хаотични и разходите по тях са по-големи, изследванията показват, че тези проблеми са балансирани от радостта от това да имаш повече деца.

Харман уточнява, че това важи само за родителите, които винаги са искали големи семейства, това е било предварително планирано и този начин на живот е техен осъзнат избор.

Каква е поуката от всичките тези изследвания? Не правете деца, ако наистина не ги желаете, мислейки, че това ще ви направи по-щастливи. Това няма да се случи. Би се получило единствено, ако винаги сте искали голямо потомство и то не само вие, а и вашият партньор.

Във всеки случай, всичките тези научни данни са добра новина за многодетните майки.

 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross