fbpx
Кампании

Кърменето не е за всеки – особено за Тръмп

10 юли 2018

В „Майко мила!“ уважаваме правото на всяка жена сама да реши дали да кърми един месец, с години, или да не го прави – независимо от причините (лични или физиологични).

Когато обаче става въпрос за глобални инициативи като Международната резолюция за насърчаване на кърменето, следим изкъсо конфликтите около тях. И вярваме, че е правилно да се включим в критиките срещу опитите добрите намерения, свързани със здравето на децата в глобален план, да бъдат блокирани.

Очакваше се резолюцията за насърчаване на кърменето да бъде одобрена бързо и лесно от стотиците правителствени делегати, които се събраха тази пролет в Женева за Световната здравна асамблея на ООН. Американската делегация обаче е използвала непочтени методи, включително заплахи, за да се опита да промени решението на форума, съобщи вчера The New York Times.

В публикацията си изданието критикува администрацията на Тръмп, че притиска други страни да гласуват против международна резолюция за кърменето заради лобистки интереси на производителите на заместители на млякото за бебета.

Въз основа на десетилетия изследвания, в резолюцията се казва, че майчиното мляко е най-здравословно за децата и всяка страна трябва да се стреми да ограничи заблуждаващия маркетинг на заместващи го продукти.

Загрижената за интересите на производителите на храни за кърмачета делегация на САЩ се е опитала да промени текст на резолюцията, който призова правителствата да "защитават, насърчават и подкрепят кърменето". Според публикацията на The New York Times оспорван е бил и текст, който призова политиците да ограничат популяризирането на хранителни продукти, които според много специалисти могат да имат вредно въздействие върху малките деца.

Според дипломати и правителствени служители, участвали в дискусиите, но пожелали анонимност, когато делегацията на САЩ не е успяла да премахне въпросните текстове, тя е отправила заплахи към представители на други страни, като най-атакувана е била Еквадор. Вашингтон е предупредил Кито, че ако откаже да отхвърли резолюцията, срещу страната ще бъдат отприщени наказателни търговски мерки и ще бъде оттеглена военната помощ за потъналия в насилие Северен Еквадор, твърдят източниците на The New York Times.

В последствие поне десетина държави, повечето от които бедни страни в Африка и Латинска Америка, са отказали да подкрепят резолюцията, заявявайки, че се „страхуват от отмъщение“, според официални лица от Уругвай, Мексико и самите Съединените щати.

"Бяхме удивени, ужасени и обезсърчени", заявява Пати Ръндал, директор на британската застъпническа група Baby Milk Action, която е присъствала на срещите на Асамблеята и е част от хората, които взимат решения в Световната здравна организация от края на 80-те години. "Това, което се случи, е равносилно на изнудване, САЩ се опитват да отхвърлят почти 40-годишния консенсус относно най-добрия начин за защита на здравето на децата", казва тя.

В крайна сметка усилията на американците са били неуспешни, тъй като руските делегати са заявили, че решението за въвеждане на резолюция за насърчаване на кърменето е въпрос на принцип, срещу което американците не са възразили чрез заплаха.

Окончателната резолюция е запазила по-голямата част от оригиналната си формулировка, въпреки че американските преговарящи са променили някои фрази. Сред тях са премахването на "неподходящо насърчаване на храни за кърмачета и малки деца" и добавянето на "основано на доказателства" към препоръките, свързани с храненето на кърмачета и малки деца.

Кърмата не просто осигурява на новородените основни хранителни вещества, както и хормони и антитела, които ги предпазват от инфекциозни заболявания. Според проучване на The Lancet от 2016 г. универсалното кърмене може да предотврати 800 000 смъртни случая на деца годишно в цял свят, както и да спечели 300 милиарда долара от спестени разходи за здравеопазване.

Това са глобално известни факти, а не клюки от детските площадки, така че мистър Тръмп няма извинения да ги е пропуснал. Как бихте окачествили на този фон заплахите на неговата администрация към страните, които искат да подкрепят кърменето?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross