fbpx
Кампании

Майка с 95% инвалидност и 17-годишният ѝ син имат спешна нужда от помощ

27 юли 2022

Снимките горе и тези, които ще видите по-надолу в този текст, може и да ви се струват като декор за филм, разказващ някаква постапокалиптична и/или следвоенна история, но всъщност са кадри от дома на Таня от София и 17-годишния ѝ син Петър. Таня страда от множествена склероза и има ТЕЛК с 95% инвалидност. Тя е абсолютно обездвижена. Единственото движение, за което все още отговаря сама, е частичната подвижност на едната ѝ ръка. Интелектуално Таня е абсолютно съхранена и с пълно съзнание възприема ужаса, в който се налага да живее с детето си.

Тя е на 55 години, живее в кв. Люлин и освен Петър, има и голяма, 33-годишна дъщеря, както и 80-годишна майка, работещ пенсионер, живееща в друг град. И двете жени ѝ помагат финансово, но тази помощ е крайно недостатъчна. 

Какъв е проблемът

Да, състоянието на жилището, в което живеят майката и синът, определено е проблем. Но нещата са по-дълбоки.

От години Таня се бори с община “Люлин”, за да ѝ бъде назначен личен асистент. Позволете ни кратко отклонение: удивителен е фактът, че много често се налага да използваме думата “бори” във връзка с работата на институции, които са създадени само и единствено с цел да са полезни за хората. Та, борбата явно е безмилостно жестока, но все пак тече комуникация. Има служителка в социалната служба към община Люлин, отговаряща за подобни казуси, която е напълно запозната със случая, но въпреки цялата му сериозност не успява да помогне и до ден-днешен.  

Петър и Таня

Когато Петър става на 17 години, решава да кандидатства, за да стане личен асистент на майка си. Жената от общината изпраща фирма за установяване на условията, в които момчето ще работи. Въпросната служителка е била много пъти в дома им и знае точно какви са проблемите. 

В един момент става ясно, че фирмата проверява тока, но се оказва, че има проблем с електрическата инсталация, дават предписание да се оправи и заявяват, че след това ще издадат решение. На следващия ден от общината изпращат отговор, че условията в жилището не са безопасни за работата на Петър и затова няма да бъде назначен. Хората от въпросната фирма твърдят, че нищо не са подавали като документ към общината.

Средата явно не е подходяща за работа на непълнолетен, но той безгрижно може да продължи да си живее в нея. Защото то работата е едно, а живеенето съвсем друго, нали така...

Таня все пак е имала личен асистент за няколко месеца през 2021 г. Асистентът трябвало да напусне по лични причини през август. Тогава Таня се обадила в общината, за да прекратят договора. Потвърдили са, че ще го направят. Впоследствие се оказва, че договорът не е прекратен, но нито асистентът е получил пари за август, нито Таня е получила добавката си, която ѝ се дължи, ако не ползва личен асистент. Пари няма, а жената в общината твърди, че не е уведомена за прекратяването на договора.

Какво е състоянието на семейството в момента

Таня продължава да има нужда от личен асистент, а апартаментът все така се нуждае от спешен ремонт и подмяна на инсталация и електроуреди. Междувременно Петър учи и се явява на изпити в края на учебната година, тъй като не посещава училище, за да е с майка си. Доходите, с които разполагат Таня и синът ѝ, се формират от финансовата помощ от дъщеря ѝ и майка ѝ плюс пенсията на Таня от 600 лв., добавката за чужда помощ – 110 лв., и 123,90 лв. – добавка интеграция.

Твърдите месечни разходи възлизат на:

- 300 лв. за жена, която я обгрижва всеки ден (обличане, къпане) 

- 700 лв. за жена, която помага в домакинството (пазаруване, чистене, готвене) 

- 200 лв. пелени за възрастни 

- 300 лв. рехабилитатор (които са крайно недостатъчни, защото в случая на Таня има нужда от много повече посещения и работа) 

- лекарства

- сметки 

До момента семейството няма никакви задължения и всички сметки са плащани навреме. Дори са си сложили слънчев колектор, за да не ползват услугите на Топлофикация.

От какво имат нужда Таня и Петър

Очевидно от спешен ремонт на жилището, в което живеят. По първоначални сметки той би излязъл около 40 000 лв., в това число и уреди, мебели, посуда и специален матрак, възглавница и други консумативи, подходящи за човек в състоянието на Таня. 

Хубавото в тази история е, че покрай Таня и Петър има добри хора, които са готови да им помогнат и да отделят време, за да се организира и следи извършването на целия ремонт. Остава да се съберат пари за него. Ще сме много благодарни, ако имате възможност да се включите в кампанията за набиране на средства, като дарите или споделите за случая на Таня и Петър.

Фондация Майко Мила открива специална дарителска сметка, която ще бъде отворена само и единствено за средства, предназначени за тази кампания. При достигане на сумата кампанията ще бъде преустановена и отчетена, като ще споделим с всички вас как са разходвани средствата и какъв е резултатът от ремонта. Всички неразходвани за ремонт и подобрения в дома средства ще бъдат инвестирани в качествена рехабилитаторска грижа и необходими прегледи за Таня.

Дарителска сметка за Таня и Петър:
IBAN BG57FINV91501217589272
BIC/SWIFT код: FINVBGSF
Титуляр Фондация Майко Мила

Благодарим ви за добротата и щедростта и си позволяваме да го направим предварително, защото знаем, че сърцата ви са си точно на мястото.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross