fbpx
Новини

Как антивакс движението стана една от най-големите заплахи за здравето в света

20 януари 2019

Антивакс движението е сред най-големите заплахи за здравето на човечеството през 2019 г., предупреди Световната здравна организация (СЗО). Нежеланието за имунизация или нейното отричане "заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата срещу болести, които могат да бъдат предотвратени", се казва в доклада на организацията.

Предупреждението идва след 30% скок в случаите на заболяване от морбили в света, включително в няколко страни, в които вирусът е бил практически елиминиран, пише британското издание Independent.

"Причините за това покачване са сложни и не всички от тези случаи се дължат на колебливото отношение към ваксините", казва СЗО. "Въпреки това, в някои страни, които са били близо до изкореняването на болестта, тя се възражда."

Случаите на морбили достигнаха рекордно високо ниво в Европа през миналата година, като през първите шест месеца на 2018 г. са заразени повече от 41 000 души.

Недрет Емироглу, директор на Службата за извънредни ситуации в областта на здравеопазването и инфекциозните болести в Регионалния офис на СЗО за Европа, заяви, че "всеки човек, който не е имунизиран, ще остане уязвим, където и да живее, и всяка страна трябва да продължи да настоява за увеличаване на покритието на имунизацията и за затягане на мерките".

През 2017 г. около 110 000 души, главно деца, са починали от болестта, предотвратима от ваксината. Данните са за целия свят. Числото за 2018 г. все още не е ясно, но се смята, че е по-високо.

През ноември най-старият лекар в Англия предупреди, че митовете, разпространявани в социалните мрежи за вредата от ваксинациите, поставят децата в риск.

По този въпрос експерти от организацията констатират още, че към момента ваксините са много ефективни от гледна точка на „резултат-цена“ и предотвратяват от 2 до 3 милиона смъртни случая всяка година.

В началото на всяка година СЗО излиза със списък със заплахи, с които човечеството ще се сблъска почти със сигурност през годината. Целта е информативна и превантивна. Ето и останалите заплахи за здравето ни, които се нареждат на челно място в списъка на СЗО:

-- Замърсеният въздух

9 от всеки 10 души всеки ден дишат замърсен въздух. 7 млн. души умират преждевременно всяка година от болести, свързани със замърсяването на въздуха. След 2030 г. в целия свят ще нараства смъртността, предизвикана от екологични проблеми – числото ще се увеличава с 250 000 души всяка година, отбелязват специалисти на организацията, пише medikforum.ru.

-- Неинфекциозните заболявания

Диабет, рак и сърдечно-съдови болести - това са причините за близо 70% от смъртните случаи в целия свят. 15 млн. души умират преждевременно от тях на възраст между 30 и 69 години. Сред причините за тези заболявания са тютюнопушенето, липсата на физическа активност, злоупотребата с алкохол и вредни храни, както и замърсения въздух.

-- Грип

СЗО смята, че през 2019 г. може да избухне грипна пандемия, която да окаже влияние върху здравето на милиони. В подкрепата на това твърдение говорят данните от постоянния мониторинг на циркулацията на грипния вирус, който организацията провежда в 114 страни. Глобалната защита срещу грипа е толкова силна, колкото здравеопазването на най-слабата държава в света, предупреждава СЗО.

-- Тежките условия на живот

Военните конфликти, сушата, глада, принудителната миграция са реална заплаха за здравето на повече от 1,6 милиарда души (или 22% от населението на света).

-- Противомикробната устойчивост

Резистентността на опасни бактерии към антибиотиците може да ни върне във времената, когато е нямало лекарства за лечение на пневмония, туберкулоза и салмонела. Съпротивляемостта на патогенните микроорганизми към лекарствените препарати расте поради прекомерната употреба на противомикробни медикаменти.

Сред останалите заплахи са вирусите, като според СЗО първостепенно внимание трябва да се обърне на борбата с ебола, зика, нипа, атипичната пневмония и други подобни. Продължава борбата с ХИВ -
последните данни сочат, че процентът на заболели нараства сред хетеросексуалните и почти се изравнява с този на хомосексуалните. Не на последно място - заплаха за здравето на човечеството е и ниското ниво на спешната и доболнична медицинска помощ.


Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross