fbpx
от 0 до 3 години

Жълтеница при новородени: защо се появява и как се лекува

1 май 2022

След като бебето се появи на бял свят, то ще бъде обект на щателен медицински преглед. Педиатърът започва с преглед на черепните кости около фонтанелата (това е гъвкава мембрана в горната част на бебешкия череп), прослушване на сърдечния ритъм и проверка на работата на белите дробове. Следва опипване на корема, ръце, крака и гениталии. Бебето също трябва да се провери чрез стимулации на мускулите и движението на погледа. Бебешките бедра се преглеждат и за луксация, пъпчето също е обект на преглед. След което започва още по-неприятната за новороденото част – измерване на тегло, ръст и обиколка на главата.

Ако всичко е наред след този преглед, остава само да се наблюдава бебешката жълтеница. Тя застига всички новородени.

Какво е това?

Жълтеницата при новородено е жълто оцветяване на кожата, лигавиците и склерата (бялото на очите). Тя е свързана с повишаване на билирубина в кръвта. Жълтеницата при възрастни и по-големи деца обаче винаги е свързана с опасно заболяване - някакъв вид инфекциозен процес, тумор, сериозни заболявания, токсични увреждания на черния дроб.

За радост при бебетата тя е безобидна и създава проблеми само в изключително редки случаи. Жълтеницата при новородено е особено състояние, което не е свързано с големи промени в черния дроб. Процесите са физиологични за тази възраст, тъй като цялата храносмилателна система на новороденото е все още незряла.

Защо се появява жълтеница при новородено?

Това е неизбежно състояние и на практика е част от превръщането на плода в самостоятелен човек. Промените за бебето са драстични. Досега то е било скачено с майката чрез пъпната връв, а сега изведнъж е изцяло отделено. Всичките му системи претърпяват шоково преминаване към новия режим. На възраст под един месец стартира подобряване на функционирането на храносмилателната система. Освен това хемоглобинът на плода се разрушава и се образува т.нар. хемоглобин на възрастен. Един от продуктите на разграждането е билирубин - продукт на жлъчката. Той се натрупва в кръвта и оцветява кожата в жълто. Така бебокът се сдобива с бебешка жълтеница. При по-големи бебета и възрастни черният дроб преработва билирубина. Развиващият се черен дроб на новороденото обаче не е достатъчно зрял, за да се справи.

Сред другите причини могат да бъдат натъртване при раждане или друго вътрешно кървене, чернодробни проблеми, инфекция, ензимен дефицит, аномалия в червените кръвни клетки.

Американската академия по педиатрия препоръчва всички новородени бебета да бъдат изследвани за жълтеница преди изписване от болницата. И отново когато бебето е на възраст между 3 и 5 дни.

Колко опасна е жълтеница за новородено

В организма се е отделило доста токсично вещество, но всичко зависи от това колко билирубин има в кръвта. Повишаването на нивото на билирубин в кръвта води до неговото проникване през лигавиците, кожата, склерата и дори мозъчната тъкан, което е особено опасно. Токсичният ефект върху мозъчната тъкан причинява отслабване на детето, намалена активност, лошо кърмене и намаляване на всички рефлекси. В този случай се изискват преглед и лечение. И точно заради това педиатрите следят как се развива този процес. Високите нива на билирубин могат да изложат бебето на риск от глухота, церебрална парализа или други форми на мозъчно увреждане. Най-често не се стига до такива последици. Жълтеницата при новородени в повечето случаи остава незабелязана и, както казваме, „минава от само себе си”.

Бебетата с най-висок риск са:

  • недоносени бебета (бебета, родени преди 37 гестационна седмица);
  • бебета, които не получават достатъчно кърма или адаптирано мляко, или защото им е трудно да се хранят, или защото млякото на майка им все още не е в достатъчно количество;
  • бебета, чиято кръвна група не е съвместима с кръвната група на майка им (те могат да натрупат антитела, които да унищожат червените кръвни клетки и да предизвикат внезапно повишаване на нивата на билирубин).

Какви са симптомите?

Първият признак на жълтеница е пожълтяване на кожата и очите на бебето. Пожълтяването може да започне в рамките на 2 до 4 дни след раждането. Най-често започва от лицето и се разпространява надолу по тялото. Нивата на билирубин обикновено достигат връх между 3 до 7 дни след раждането.

Ако с леко натискане на пръст върху кожата на бебето тази област стане жълта, това вероятно е признак на жълтеница.

Кога да се обадите на лекар?

Свържете се с педиатър, ако забележите следните симптоми:

  • жълтеницата се разпространява – все по-големи площи пожълтяват или става по-интензивна на цвят;
  • вашето бебе развива треска над 38 °C;
  • бебето ви се храни зле, изглежда вяло или отпаднало и плаче силно.

Как се диагностицира жълтеницата при новородено?

Очевидно жълто оцветяване потвърждава, че бебето има жълтеница. Понякога обаче са необходими допълнителни тестове, за да се определи тежестта на заболяването.

Бебетата, при които то се развива през първите 24 часа от живота, трябва да бъдат прегледани веднага от неонатолог. Той ще измери нивата на билирубин чрез кожен или кръвен тест. Може да са необходими допълнителни тестове, за да се установи дали жълтеницата на бебето се дължи на основно състояние. Това може да включва пълна кръвна картина, кръвна група и резус фактор (Rh) несъвместимост.

Билирубинът се отразява на изпражненията на новороденото. Ако процесът на дефекация е редовен и в достатъчен обем, тогава нивото на билирубин ще пада доста бързо. Ако изпражненията са нередовни или бебето има запек, тогава трябва да предприемете действия.

Как се лекува този тип жълтеница?

Лекият вариант обикновено отшумява сам, когато черният дроб на бебето започне да нараства и да се развива. Честото хранене (8-12 пъти на ден) ще помогне на бебетата да се отърват от билирубина в телата си.

Ако храните бебето с адаптирано мляко, през първата седмица му давайте мляко на всеки 2-3 часа. Недоносените или по-малките бебета могат да приемат по-малки количества адаптирано мляко. Но ако се притеснявате, че бебето ви приема твърде малко или твърде много адаптирано мляко, говорете с вашия лекар.

По-тежкият вариант може да изисква други методи. Фототерапията е често срещан и високоефективен метод за лечение. Той използва светлина за разграждане на билирубина в тялото на вашето бебе. При фототерапията бебето ви ще бъде поставено на специално легло под светлина със син спектър, докато носи само пелена и специални защитни очила.

В много тежки случаи може да се наложи обменна трансфузия. Това е процес, при който бебето получава малки количества кръв от донор или кръвна банка. Така бебето получава кръв със здрави червени кръвни клетки, което намалява нивата на билирубин.

Когато се появи жълтеницата при новородени

Внимателно наблюдавайте бебето си за пожълтяване на кожата и очите. И не се стряскайте, когато това се случи. Реално няма начин за предотвратяване на това състояние при новородените.

Физиологичната жълтеница започва не по-рано от 3 дни след раждането. Трябва да се прави седмичен тест. Той ще покаже дали нивото на билирубин намалява и дали са необходими допълнителни изследвания. Храненето трябва да е редовно, с достатъчни количества поето мляко. Тъй като бебето с жълтеница е унило, то спи повече. Тоест, колкото и да ви е жал, ще се наложи да го събуждате, за да яде.

В никакъв случай не е толкова страшно. Случва се на милиарди бебета и просто трябва да сте търпеливи и подготвени.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross