fbpx
„Четвърти“ триместър

5 причини да не кърмите

5 август 2022

В момента тече Световната седмица в подкрепа на кърменето. Ще си кажете "Добре, а защо тогава ни пускате текст с причини да НЕ кърмим?!". Ако прочетете целия текст, ще разберете каква е посоката му. Но го публикуваме преди всичко, защото знаем, че винаги има причини и обстоятелства, които могат да възпрепятстват кърменето. Но за тях обикновено има и отговори и обяснения, които може да даде компетентен консултант по кърмене.

Всъщност този текст е писан именно от такъв. Ася Демирева е сертифициран консултант по кърмене и един от най-опитните експерти в областта. Ася предлага различен прочит на някои от причините, поради които много жени се отказват от кърменето, като си позволява да даде и по някой и друг приятелски съвет. Като всичко е посветено на една основна цел: каквито и избори да правим като родители, нека имаме достатъчно информация за тях.

Това не е за мен!/ Не ми харесва!/ Не си го представям!

Имате пълно право да се чувствате по подобен начин. Особено ако сте с първо дете и все още бременна. Имате приятелки, които кърмят и виждате как бебетата им сякаш са залепени за тях. Изглежда ви времеемко и непосилно.

Права сте.

Но...

Дайте си време. Когато сме бременни, често сме подвластни на емоциите си. Освен това да мислим за раждането и как ще преминем през това изпитание е достатъчно обемащо вниманието ни и не ни остава време да мислим за следващи изпитания. Като кърменето. А и то изглежда така, сякаш можем да си го спестим.

Приятелски съвет - родете бебето

Изчакайте с решението дали ще кърмите до момента, в който се срещнете. Може емоциите да надделеят. Може съвсем инстинктивно да искате да отвърнете на търсенето му (защото те търсят гърдата). Може изведнъж да промените решението си (случва се, при това доста често) и кърменето да се превърне точно във вашето нещо. Опитайте. Дайте си време. Позволете си да се отпуснете в това ново преживяване - майчинството.

Повярвайте - кърменето винаги може да бъде преустановено. Но не го заклеймявайте предварително.

Искам да се върна на работа! Кърменето ми се струва несъвместимо!

Факт е, че дори в България, където се радваме на един от най-дългите отпуски по майчинство в Европейския съюз, не малко жени избират да се върнат на работа още след първия месец на бебето. След пандемията и възможностите за работа от вкъщи, много жени дори не спират да работят, защото доходът им е нужен. И кърменето изглежда буквално непосилно за осъвместяване.

Приятелски съвет - свържете се с консултант по кърмене

Заедно може да намерите решение, което е подходящо за вас. Изцеждане и хранене с кърма от шише, при това не за всяко хранене. Или хранене от гърда, създаване на ритъм (режим) на бебето и помощ от баба или детегледачка. Кърмене от гърда, когато мама е у дома, и дохранване с мляко за кърмачета в определени часове, когато мама е на работа...

Възможностите са толкова, колкото са и човеците.

Винаги може да опитате и в хода на опита да установите вашия ритъм или тотално да се уверите, че във вашия случай това не е най-удачното решение. Важно е да не прибързвате.

Боли! Отказвам да си го причинявам!

Болката е най-силният стимул да спрете да кърмите. Точно сега. Точно в този момент. И никога повече да не приближите бебе до гърдите си.

Приятелски съвет - послушайте източните мъдреци, които казват да се стараем да не вземаме важни решения в състояния на крайни емоции (гняв и щастие)

Дайте време на тялото си да се излекува от нещото, причиняващо болка - дали препълване на гърдите, дали рани на зърната... Свържете се с консултант.

Важно знание: дори да вземете медикамент за спиране на кърмата, болката няма да отмине за минути, час, ден... Всъщност спирането на кърмата е бавен процес и най-вероятно ще ви се наложи да се справяте с болката още няколко дни. При такава перспектива може да опитате да приложите съветите на консултанта и изведнъж кърменето да се окаже лишено от болка.

Претеглете на везната на собствените си чувства кое е най-доброто за вас. Вземайки решение, бъдете осъзнати. Казвам това, за да намалите оптимално евентуалното чувство на вина в бъдеще. Ако такова се появи - търсете подкрепа от психолог.

Имам импланти. Притеснявам се от проблеми!

Съвсем нормално е да имате тревога относно кърменето с импланти. Получавала съм всякакви въпроси, дори такива дали тежестта на млечната жлеза не може да натисне и размести импланта. Истината е, че ако са поставени под мускула, имплантите не пречат на кърменето. Тези, които са над мускула, обикновено възпрепятстват развитието на млечната жлеза.

И така - ако сте избрали подмускулни импланти, най-вероятно ще кърмите толкова безпроблемно, колкото всички останали жени. Жлезистата тъкан нараства в хода на бременността и така или иначе обемът на гърдите ви ще стане по-голям.

Приятелски съвет - обсъдете с хирурга си опциите за кърмене още когато избирате имплантите

Някои лекари искат задължителен контролен преглед след спиране на кърменето и обсъждане на поставяне на друг вид/форма/големина на имплантите. Погрижете се да имате точната информация от вашия хирург. Свържете се с консултант по кърмене за оптимална подкрепа и насоки как да се справите при възникнали проблеми.

Ако все пак изберете да не кърмите, консултирайте се с гинеколога и хирурга кога е най-подходящо да приемете медикамент за спиране на кърмата.

Ясно е, че няма да правя 100% от храненето на бебето. В такъв случай отказвам да дохранвам и минавам изцяло на мляко за кърмачета!

Има жени, които са изправени пред дилема: да кърмя с 20-те милилитра, които успявам да произведа, или да мина изцяло на мляко за кърмачета. Каквото и решение да вземете в такава ситуация, вземете го с ума и сърцето си. От една страна, знаете, че има начин бебето да получава добавката на гърда и всичко да изглежда като кърмене. От друга страна, тази гледка може всеки път да ви напомня, че тялото ви не може да произведе цялото количество, от което се нуждае бебето. Дайте си време да усетите кое решение е правилно за вас. Бебето ще получи любовта ви каквото и да изберете.

Приятелски съвет - обичайте тялото си такова, каквото е

Обичайте себе си и се постарайте да не влизате в капана на самообвиненията.

Всъщност всяка жена, имаща дете, минава през личните си адове за почти всяко решение, което взима. Нека търсим информация и подкрепа и най-вече - нека се постараем изборите ни да са информирани. Независимо коя от възможностите избираме - било за кърмене, било за отглеждане, било за детска градина или училище...

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross