fbpx
Жените могат всичко

Пам Велидис: Не гася лампата по време на секс

14 ноември 2018

Тя е на 28, супер огнен Стрелец, философ по образование и plus size модел по професия. Това обаче е само малка част от профила на невероятната Пам Велидис, която има дарбата да кара жените да се харесват, ама много. Представяме ви я в рубриката Жените могат всичко в целия ѝ блясък!

-- Здравейте, Пам, представете се на аудиторията ни – какво сте учила, с какво се занимавате?

Името ми е Пламена Велкова, но всички ме познават като Пам Велидис. Пам идва от един барман, когото срещнах, като бях в 9 клас, и който започна да ме нарича така, защото съм светела като пламък. Историята на Велидис е свързана с първата бяла карта, която баща ми получи в Гърция, където родителите ми работеха още преди страната ни да влезе в ЕС. Когато издавала картата, служителката в паспортното написала вместо Велкови, Велидис. По това време си водех дневник и си спомням, че като видях това име, написах „Това е най-якото име, което съм чувала!“

Завършила съм средното си образование в Карнобат, където живеех без родителите си – както вече споменах, те работеха в Гърция. Благодарна съм на учителите, че ми обръщаха по-специално внимание, помогнаха ми да разбера колко е ценно образованието и се опитваха да ми дадат насока. Напук на очакванията, че ще уча нещо важно като медицина или право обаче, аз избрах нещо, за което всички ми казваха, че ще ме докара до там да прося по улиците, изобщо, ще ме умори глад – философия.

И така, имам бакалавърска и магистърска степен по философия и социология от Нов Български Университет. Пиша за няколко български сайта, сред които Go Guide, vibes.bg, АртАкция, като нямам ограничения в темите. Ако днес пиша за любов, утре може да е по някой социален въпрос, който вълнува възрастова група, съвсем различна от моята. Мисля, че писането ми се получава, защото го правя автоматично, от сърце – все едно съм банкомат, който ти пуска думите…

От четири години се занимавам и с продажба на луксозни стоки и аксесоари и също така работя като plus size модел с няколко бранда.

-- Как започнахте със снимките?

Започнах благодарение на моята приятелка фотограф Вергиния Янчева, която ми беше най-близкият човек в университета и направи едни от любимите ми първоначални кадри. Покрай нейните страхотни снимки, започнаха да ме търсят и други фотографи, а един прекрасен ден друга приятелка ми каза, че една марка прави кастинг за plus size модели и веднага да си пращам снимките.

Реших да изпратя най-скандалните си снимки от една фотосесия, в която съм с корсет – още след един час ми се обадиха и ми казаха „Ти си нашето момиче!“ След този ангажимент получих и още предложения, които ми донесоха много позитиви – не само запознанство със страхотни хора и фотографи, но и удоволствието да карам жените да се чувстват добре и да искат да изглеждат добре.

-- Вероятно много момичета биха искали да тръгнат по вашия път – какъв е съветът ви към тях?

Да се тъпчат с такоси, хахаха! Извън шегата – подобно желание не бива да е самоцелно. Истината е, че преди първата си фотосесия, много се притеснявах. Питах се искам ли да поема по тоя път. И си казах „Не, но трябва“. Защото въпросът е не да покажеш себе си, а красотата и удобството на всички тези дрехи и колекции, които биха помогнали на други жени да намерят своя начин да изглеждат и да се чувстват добре.

В началото не исках да си показвам лицето. Имаше много снимки, на които не се харесвах, но като ме питаха съгласна ли съм да бъдат публикувани, казвах „Да“. Това е битка с моето его, с моята самовлюбеност, от които много по-важно е посланието към жените да се научат да се харесват.

-- Вие как се научихте?

Минала съм през тежки моменти, в които се отвращавах от себе си и от тялото си. Минала съм и през сериозни хранителни разстройства, но явно имам устойчива психика, благодарение на която разбрах колко ми вредят и… стигнах тук. „Тук“ означава, че днес, преди да изляза, се изкъпах в баня с огромно огледало, в което се оглеждах с огромно удоволствие. След това намазах тялото си с балсам, облякох си бельото и роклята, сложих си грим, оправих си косата със същото удоволствие и си казах „Страхотна си, Пам, давай напред!“

Е, скъсах 4 чорапогащника, заради което закъснях за срещата си с един мъж, но по време на целия ритуал изпитвах задоволство от външния си вид – и мисля, че всяка жена заслужава да изпитва това!

Въпросът обаче не е само да застанеш срещу огледалото, но и да се огледаш внимателно наоколо. Защото много често нещата, които не харесваш в себе си, са в стаята, в хладилника, в обкръжението ти, в думите, в това, което четеш и следваш във всекидневието си. И да започнеш да правиш промени. Всъщност, единственото нещо, което си заслужава да не харесваш в себе си, е нежеланието за промени, свързани с неудовлетвореността от начина ти на живот.

-- Какво е мнението ви за цялата тази битка за идеална фигура, за непрекъснатото съмнение на жените дали наистина изглеждаме добре и грешката да се оглеждаме в очите на околните?

Мисля че жените трябва да спрем да робуваме на стандарта да изглеждаме като удобни за хващане бутилки, с техните еднакви извивки… Аз не се срамувам да обличам секси дрехи, обичам да се чувствам красива. И затова най-омразното ми нещо е някой да дойде до мен, да ми подръпне полата или блузата и да ми каже "ама това не ти ли е прекалено късо…" Не, точно толкова късо е, колкото ми харесва.

За годините си съм минала през доста версии на себе си, някои заради други хора около мен, но останах тази, която съм. Имам стрии, имам целулит, но се счупвам да ходя на зумба, йога и таебо, не за да свалям килограми, а за да сваля тежестта на различните енергии, натрупани през деня.

Не гася лампата, когато правя секс. Има мъже, които го правят, мислейки си, че се притеснявам. Благодаря им, но не е така…

-- Какво е отношението на мъжете към вас?

Ами, има мъже, които ме ухажват, пишейки ми страхотни поеми и разкази. А когато не се получат нещата, вече съм ужасно чудовище с жълти зъби и дебела…

Има и други, които са доста по-обрани и стеснителни и именно те се оказват адекватни за спътници и партньори. В друг случай може да се окаже, че мъжете лекуват собствените си комплекси с теб, да изглеждат съвършено след цял ден блъскане във фитнеса, но да са пълни с рани отвътре, които се опитва да закърпят на твой гръб…

Мисля че истинските мъже – осъзнати, зрели – знаят какво представляват и какво търсят – независимо дали за една вечер, или за цял живот. Те искат интересна и влудяваща жена или, както ми каза последният мъж, с когото бях, „повече от това, че си красива ми харесва това, че си умна“.

Повечето мъже обаче търсят позата, нещо, което блести и лъщи. Ако го сравня с продажбата на луксозни стоки – има клиенти, които харесват дизайнерски часовници с камъни по тях, разчитайки на първосигналния лукс… Други инвестират далеч по-големи суми в нещо не толкова ярко, а в нещо, което работи и ще бъде на ръката им в следващите 10-20 години…

-- Вие как ще изберете „аксесоара“ на живота си, ако можем така да се изразим?

Харесвам свръх ангажираните мъже и изобщо хора, защото това е знак, че няма опасност да навлязат в личното ти пространство прекалено и да те обсебят. Нека да има мост между нас, на който да се срещнем по средата, да извървяваме пътя помежду си, вместо да се вкопчваме един в друг. Да имаме пространство, в което всеки може да остане сам със себе си и с интересите си.

-- Как запълвате тези ваши пространства?

Аз съм работещо момиче и от много време не съм имала почивка. Ако 8-часовият ми работен ден не е станал 14-часов, се прибирам, сипвам си чаша вино и пиша някакъв текст. В почивните дни обикновено съм на фотосесия или чистя дома си, опитвайки се да не изпадна в нервна криза. Намирам време за приятели, за книги, за разходки в Южния парк, за пътешествия, и, разбира се, за секс. Сексът за мен е обмяна на енергия и изкуство. Да изпиташ нещо с определен човек, каквото не би могъл с никой друг.

-- Искате ли да кажете нещо на българските майки?

Аз не съм майка и често съм обвинявана за това, че си позволявам да имам мнение по теми, по които по-компетентни са родителите. Мисля обаче, че това е несправедливо, тъй като аз се включвам по тези теми, разсъждавайки върху грешките и всички положителни страни на моите родители и силната връзка помежду ни, въпреки че израснах далеч от тях. Това, което искам да кажа на вашите читателки е, че всяка майка прави грешки, но има само една, която според мен е много страшно да бъде допусната – грешката да се поставиш на второ място, превръщайки децата в единственото, около което се върти живота ти.

За да бъдеш най-добрия пример за децата си, трябва да поставиш себе си на първо място, мечтите си, пътя, по който искаш да вървиш и на който те ще те видят в светлината на всичко, на което си способна.

-- И понеже сме се събрали жени тук, имаме редовен въпрос за любимите певци, актьори и автори…

Едно име за актьор - Майкъл Фасбендър. Автори: Хорхе Луис Борхес, Фридрих Ницше, Имануел Кант, Морис Бланшо. Мисля, че произведенията им са задължителни за изграждане на богат и широк светоглед. Изпълнител: Лени Кравиц.

Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross