fbpx
Новини

За първи път Словакия избра жена за президент

31 март 2019

Зузана Чапутова спечели балотажа на президентските избори в Словакия. Тя ще дебютира в политиката като първата жена, която става държавен глава на страната.

Битката ѝ бе срещу опонент със сериозна политическа кариера - еврокомисаря по енергийните въпроси и зам.-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, който имаше подкрепата на управляващата партия в страната. След преброяването на почти всички бюлетини от гласуването в събота тя получава 58.3%, а той - 41.7% от валидните гласове.

Изборът на Чапутова показа, че възходът на популизма в Европа не е необратим, писа "Ройтерс". "Щастлива съм не само от резултата, а и защото стана ясно, че е възможно да не се поддаваме на популизма, че можем да казваме истината и да изразяваме интересите си без агресивен език", заяви новият държавен глава.

45-годишната Зузана Чапутова е член на либералната партия "Прогресивна Словакия", която не е представена в парламента. Чапутова няма политически опит. Голяма част от популярността ѝ се дължи на това, че като адвокат води продължителна битка срещу строителството на незаконно сметище. То бе проект на човек, свързан по-късно с разтреслото страната убийство на младия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му в края на 2018 г. Убийството събуди опасения за свободата на медиите в страната и предизвика оставките на премиера, вътрешния министър и шефа на полицията.

Изборът на Чапутова се възприема и като демонстрация на недоволството на хората от нивото на корупция в Словакия.

Опонентът ѝ Шефчович бе подкрепен от управляващата партия "Смер", която доминира в словашката политика от 2006 г. Той обаче разочарова много избиратели, заради това, че не се дистанцира от бившия премиер Роберт Фицо, подал оставка след убийството на журналиста Куцяк.

Зузана Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Тя каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и ще се стреми да спечели доверието и не тези, които не са я подкрепили.

Снимка: Zuzana Čaputová/facebook


По темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross