fbpx
И аз съм човек

В колата

18 януари 2018

Пътната обстановка сутрин (и не само сутрин) в града е потресаваща и тези, които шофират, биха потвърдили, че често може да ни доведе до лудост. Човек и да не използва цинизми, е склонен сам себе си да изненада, докато е зад волана, което никак не е възпитателно, ако на задната седалка има няколко чифта детски уши. Днес Диляна Данчева (която вече познаваме с текстовете Здравейте, аз съм майка и съм пристрастена към болничните!, Лоши идеи за добри майки и Ани е на 2, Гошко е на 6, Мими е на 12. Кога последно мама беше нормална?) е отново на гости на Майко Мила! и от опит споделя няколко съвета как да филтрираме неподходящите изрази, за да не ги чуем после от няколкото чифта детски усти.

**************************

Човек и добре да живее, рано или късно започва да кара. Ваканцията свършва и идва време за детска градина и училище. Сутрините, в които не ви се е налагало да събуждате децата си по осемстотин пъти, да търсите лУбимата блузка, куклата и/или камионче и т.н., са безвъзвратно отминали.

Сега не само трябва да станете в шест часа, но и да успеете да излезете поне приблизително навреме, за да доставите малки, големи и още по-големи отрочета и хлапета по разните им местоназначения.

А всички знаем, че качим ли се зад волана, рано или късно трябва да освободим бесовете и да изкрещим, изпсуваме или поне благословим майката оня/оная с ш*****я Кайен. Както неведнъж съм казвала, враг номер едно на софийската пътна система са големите коли с малки каки, с още по-малки кученца… И техните спонсори.

Да очертая проблема. Опитваме се да възпитаваме возените в любов и диалогичност, както и че не е редно да говорят глупости, и следователно и ние не можем, разбираш ли, значи.

За тези така чувствителни моменти имам за вас следните напътствия:

1. Приемете, че сте просто човек и най-вероятно рано или късно ще загубите присъствие на духа, спирита или там каквото ви държи да не полудеете напълно;

2. Преди да се качите в колата предупредете децата, че мама е недоспала и нервна, и да си нахлупят шапката ниско, да си сложат ушанките и „Глас да не съм чула!“;

3. Поемете дълбоко въздух, а за математиците – бройте до 365х√24-60, и си мислете за Дзен, Ом и брат им.

4. Пуснете радиото, но в никакъв случай не избирайте станция с новини или политически коментари. Тогава освен да крещите на останалите участници в движението, ще започнете да спорите с онези нефелници в ефира, а да ви призная честно – те съвсем няма ви чуят. Факт. Повече помага някоя яка музичка, на която да припявате и леко да танцувате. Така може да отметнете и сутрешната физзарядка. В тази посока последен съвет: НИКОГА не си пускайте “Speed” на Били Айдъл, когато сте в колата. НИКОГА. Независимо дали сте на градски, извънградски или междуселски път. Just don’t!

Дотук сте направили всичко, което зависи от вас. Ако някое от децата не мрънка или приплаква, а всички просто си доспиват на задната седалка, нещата са в общи линии под контрол.

Това добре, само че сутрин всички бързат, всички закъсняват и толерантността е колкото температурата навън – клони към нула. Това джипове, това джетове, колкото по-голяма и мощна е колата, толкова по – голяма е вероятността шофьорът да ви понатисне, поизбута и поизпревари.

Сега децата са с вас, трябва да запазите присъствие на духа и да не се панирате – и да звъните на 112, и да не звъните - няма кой да ви помогне. Остава само да попържате.

Ето и моите конкретни предложения в тази посока:

1. Зевс да те порази, колата ти на шейна да стане, Афродита да те прокълне, пъпка да ти излезе, дано!

2. Вместо „по дяволите“ може да изкрещите добре познатото „по дядовите“ или по-забавното за мен „по ягодите“. Не забравяйте за „еее,ба… ничка!";

3. Заменете „пее…ас“ с папуняк, прошляк, пипон или простак. Имайте едно наум, че това може само да обогати речника на отрочетата, така че аз просто минах на „лельооо“ и „како“ за лица от мъжки пол. Също така, когато го изричам – визуализирам. А ако се върнем към етимологията и стария смисъл на думата „гей“, то си означава „веселяк“. Даже във Флинтстоун пеят за “gay old time”. Та така: „Къде си тръгнал бе, веселяк!“ е много подходяща за пред малолетни благословия;

4. „Мамицата ти“ може да замените със забавното за челядта „Майка ти да те види, ушите ти да издърпа“;

5. За младите шофьорки имам запазено „муцка“, „шушка“, „джуджка“ и други подобни популярни и непопулярни умалителни. Макар че някои имат съвсем не умалени устенца и други вторични полови белези…

Но какво да се прави – рисковете на професията: без устенце и дупенце няма джипче и ателиенце от любимото меченце.

Въобще добре е да мислите креативно. Шит хапънс. Особено в понеделник сутрин.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross