fbpx
И аз съм човек

Майка попълва сама данъчната си декларация, получава си облекченията, не ѝ се вярва

22 март 2024
жена лист подпряна на ръка

Март е месецът, в който идват щъркелите и носят...  не, не пролетта, а нашата годишна данъчна декларация по член 50 по ЗЗДФЛ. Ако сте забравили, че трябва да я подадете, ние сме тук да ви напомним. И не само това, а да ви улесним да си я допопълните (защото, въпреки че НАП вече ни я предоставя почти попълнена, има разни дребни детайли, които трябва сами да впишем). И не на последно място – да ви упътим как да вземете онези данъчни облекчения, които ви се полагат за всяко дете до 18-годишна възраст.

И така, ето какво е необходимо, за да се справите сами, без да загубите разсъдъка си и хиляди нервни клетки.

Сядате на тихо и спокойно място, където има стабилна интернет връзка, отваряте сайта на НАП и отивате на Е-УСЛУГИ в горния десен ъгъл, оттам избирате Подоходни данъци и след това „Приемане на Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ“.

Тук предстои много важен момент, в който една истина ще ви се разкрие: разполагате ли с КЕП (квалифициран електронен подпис) или ПИК (персонален идентификационен код), с които можете да влезете в профила си и да подадете въпросната декларация?

В случай, че нямате, ще трябва да идете да си извадите, да се върнете и да пробвате пак. Приемаме обаче, че имате, въвеждате ПИК и влизате – веднага ще ви посрещне прозорец, в който от НАП любезно ви питат дали наложените платежи, засечени на ваше име, са от търговска дейност. 

Ако сте жени като нас, които си продават и/или купуват маратонките и дънките по разни групи в интернет, минавате нататък и не обръщате внимание на това, защото продажбата на лични вещи не е търговия. Ако все пак упражнявате онлайн търговия и наложите платежи са от това, трябва да надлежно да го отбележите и да си платите данъка.

След това ще влезете в необятния свят на предварително попълнената данъчна декларация. В общия случай това са няколко части и приложения към тях, плюс някоя и друга декларация, ако ще ползвате разнообразни по вид данъчни облекчения. 

И понеже ние (а сигурно и вие) ползваме данъчни облекчения за деца, натискаме и тях.

След това се водите по инструкциите на НАП, които ще ви казват кое след кое следва, имате ли грешки и непопълнени полета, и ще ви връщат там, където трябва да поправите нещо, за да светнете накрая в ярко зелено, символ на пролетта и правилно попълнената данъчна декларация.

КАК ДА ПОЛУЧИМ ДАНЪЧНО ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА

Първото условие е, разбира се, да имаме деца. 

При наличието на такива в Описание на приложенията към данъчната декларация трябва да отбележите ред 10 (Образец 2010) и ред 15 (Образец 2005). 


Едно от местата, на които можете да се объркате, е при отбелязването на видовете приложения и декларации. Когато искате да ползвате данъчно облекчение за деца, трябва да отбележите и Образец 10 (ред 10) и Образец 2005 (ред 15). 

В първия (Образец 2010) попълвате част VI, където избирате колона според броя на децата. След това попълвате и част IX, ред 7, колона 3 и 4, като вписвате САМИ размера на данъчното облекчение – съответно 6000, 12 000 или 18 000 лева.

Част VI
Част IX

В декларацията по чл. 22в, ал. 8 от ЗДДФЛ за ползване на данъчно облекчение за деца (Образец 2005) попълвате ред 4.1. България и ред 5. 

След това попълвате част II с вашите данни, данните на детето и на другия родител. Трябва да отбележите, че сте родител, който не е лишен от родителски права, както и да попълните ред 6 и ред 7. Ако имате повече от едно дете, добавяте ред и за него – има такава опция в горното поле на частта. После попълвате по идентичен начин и таблицата за второто, третото и така нататък деца.

Връщате се на част IV в полето вляво на цялата данъчна декларация, където, след зареждане на актуални данни (бутон в ярко зелено, който винаги трябва да натискате), ще видите сумата за данъчно облекчение в ред 12 (Надвнесен данък). 

Вляво Част IV

Ако данъчното облекчение е за две деца, там трябва да стои сумата 1200 лв. плюс сумата на наднесения през годината данък (ако случаят ви е такъв), както и е в посочения по-долу пример.

Тогава ще имате възможност да отбележите ред 12.1 и така да се отвори опцията да попълните данните на банковата си сметка, по която да получите самото данъчно облекчение. Ако пък предпочитате, можете да отбележите, че искате данъчното облекчение да служи за приспадане на бъдещи местни или годишни данъци и такси – но ние такива хора не познаваме.

Накрая отново потвърждавате, преглеждате всичко за последно, стискате палци и ПОДАВАТЕ ДАНЪЧНАТА СИ ДЕКЛАРАЦИЯ, след което отивате на почивка, защото го заслужавате и най-вече защото от НАП превеждат въпросното облекчение доста бързо (на нас дори още на следващия ден). 

ЧЕСТИТО!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross