fbpx
И аз съм човек

Парадокс: Колкото повече пари изкарва майката, толкова повече семейни отговорности има

8 февруари 2018

В днешно време жените допринасят за домакинството и бюджета толкова, колкото и мъжете, а има и доста жени, които изкарват повече пари от партньора си мъж.

Тогава защо толкова много работещи майки продължават да носят на плещите си по-голямата част от домакинските и семейни отговорности?

Организацията Bright Solutions, която е водещ доставчик на предучилищно образование, предлага частни ясли и детски градини, финансирани от работодателя и образователни консултациин с офиси в Канада, Ирландия, Великобритания, Индия и  Холандия, е провела изследване за "психическия товар", който майките носят на плещите си.

Проучването доказва, че такова бреме действително съществува и то оказва влияние върху майките на работа и у дома.

Работещите майки, които осигуряват по-големия дял от семейните доходи, е два до три пъти по-вероятно да управляват изцяло графика на дома и семейството, за разлика от партньорите им - работещи мъже.

Какъв е този "психически товар"?

Ако сте майка, най-вероятно не си задавате този въпрос. Но нека се опитаме да опишем.

Затворете очи и си помислете за списъка от сутрешно водене на децата на ясла, градина и училище, вечерно взимане от ясла, градина и училище, болен баща на децата, пазаруване няколко пъти в седмицата, насрочени месечни прегледи при педиатъра, инцидентни посещения при педиатъра, предстоящ зъболекарски преглед, училищен проект за детето, предстоящ рожден ден на детето, припомнете си колко памперса са останали в опаковката и кога трябва да купите нова, списъка за пазаруване за седмицата, какви продукти има в хладилника и какво ще приготвите за вечеря в следващите няколко дни, детето какво не яде и към какво е алергично, прането, което трябва да приберете, прането, което трябва да изперете и т.н.

Това са част от всекидневните ви задачи за няколко дни... само за няколко дни, и задачите, които следите вие. Не защото бащите са некомпетентни идиоти или не искат да поемат тези отговорности.

Татковците днес участват и помагат много повече отвсякога преди. Но исторически и на практика майките следят нещо да не се забрави, да не се изпусне, да не се разпадне. Майките са основният двигател на семейството и основно те се грижат за дома и членовете на семейството.

Ако все още повдигате вежда скептично, изчислете сама колко часа е работната ви седмица - работата у дома и служебната.

Обичайната работна седмица в България е около 40-50 часа седмично, в зависимост от типа дейност и месторабота. Можете и сами да направите калкулацията, ако сте работеща майка с дете на възраст около 8 години.

Изчислете след края на служебния ви работен ден колко часа седмично прекарвате в пазаруване, подготовка на проект за училище, планиране и разпределение на графика на семейството, готвене, чистене, пране и т.н.

Обичайно работният ден на тази майка започва в 6:30 и приключва в 20:30.

Ако плащахте на друг човек да върши това, щяхте да плащате за около 90-часова работна седмица.

90-часова! 

Изследването, цитирано по-горе, показва още, че отговорностите на работещата майка само се увеличават, ако тя носи по-голямата част от семейния бюджет:

  • Майките с по-висок семеен доход е три пъти по-вероятно да планират и следят всекидневния график на свободното и учебно време на децата и допълнителните им занятия, в сравнение със същата ситуация, ако бащата носи по-големия доход.
  • Майките доброволстват три пъти по-често за училищни дейности.
  • Отново майките следят два пъти по-отговорно дали всички ангажименти и уговорки на семейството са спазени.
  • 86% от работещите майки казват, че те отогварят за по-голямата част от семейните и домакински ангажименти.

Какво е решението на този проблем? Време е всяко семейство да се замисли и да разбие остарелите патриархални стереотипи у дома и на работното място, които са просто неприложими за 2018-та година.

Работодателите трябва да осъзнаят, че голяма част от служителите им имат двойна задача и две позиции - работят еднакво усърдно и у дома, и в офиса.

От своя страна бащите трябва да осъзнаят същия факт - че жените отдавна не са дойки и готвачки и трябва да спрат да "помагат" и да започнат да поемат своята половина от семейните и домакински ангажименти.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross