fbpx
И аз съм човек

Добрият баща става от дивана

3 юни 2020

Децата могат да са адски досадни и постоянно изискващи внимание, но такъв им е моделът. Наша работа е да впрегнем сили, за да сме с тях – качествено и смислено. Гледането с перископ не помага на никого, защото родителството не може просто да се отметне в някакъв списък със задачи. Често се случва да забравим това или изобщо да не си даваме сметка за него. Според Клинт Едуардс особено често това се случва при бащите и затова решава да им припомни в текст, че да присъстваш в живота на детето не означава просто да сте в едно и също помещение.


Вече години се занимавам с писане по родителски теми и като баща мога да кажа, че най-големият съвет, който се дава на повечето млади бащи, е "да присъстват". Толкова. Без обяснение. Без допълнителна информация. Загубил съм бройката на всички семинари за бащинството, на които съм присъствал, където интервюиращият задава въпрос на някоя звезда как да сме добри бащи, а отговорът е просто "Присъствайте". На което всички бащи в залата започват дълбокомислено да кимат с глава, все едно са наясно какво точно значи това.

Обаче знаете ли какво – не мисля, че някой в залата, дори звездният татко, има идея какво означава. Затова нека да го разнищим, защото, ще се съгласите, "да присъстваш" звучи доста пасивно, не мислите ли? Звучи все едно просто си седите и си гледате телевизия, докато майката на децата ви предотвратява поредната кавга. И това се квалифицира като "присъствие", само защото тялото ви е в една и съща стая с децата. Съжалявам, обаче пасивното присъствие не означава добър баща.

Да се прибираш вкъщи, питайки какво има за вечеря, и след това да се хващаш за Xbox-а, не означава, че присъстваш. Да се криеш в тоалетната, скролвайки на телефона, за да не помогнеш на изтощената си съпруга, не означава, че присъстваш. Да седиш отстрани, докато детето си играе, а ти да отговаряш на имейли или да говориш по работа през цялото време, не означава, че присъстваш.

И мога да го кажа, защото за 13-те години, в които съм баща, съм бил виновен по всичко от горепосоченото.

Тогава какво всъщност означава "да присъстваш"?

Да присъстваш е действие. Да присъстваш значи да се ангажираш с децата си и да им даваш добър пример. Означава да ги къпеш, да ги слагаш да спят и да им прочетеш три приказки, когато имаш сили само за една. Да присъстваш значи и да можеш да видиш, че жена ти вече е крайно изморена, затова трябва ти да застанеш между нея и 10-годишното и да кажеш "Мога да помогна. Тук съм. От какво имате нужда?"

Да присъстваш значи да седнеш до децата си в петък вечер и да гледаш заедно с тях онзи ужасен анимационен боклук, който така обичат. Означава да слушаш, ама наистина да слушаш, какво имат да ти кажат децата и да си готов да дадеш съвет. Означава да си отворен и честен с тях относно грешките и трудностите, които си имал като дете, защото това те прави човек и им позволява да се сближат с теб.

В случай на раздяла или развод да присъстваш означава да прекарваш времето с децата по най-добрия възможен начин. Те да са ти приоритет, когато са с теб. Никога да не изпускаш графика – било за уикенд, следобед или ваканция. Да се обаждаш и да пишеш, и да правиш всичко възможно, за да си сигурен, че децата разбират, че си ценен човек, който ще ги изслуша, ще ги обича и ще ги посъветва, дори когато не сте под един покрив.

А ако говорим за брака, трябва да покажеш на децата си чрез своите собствени действия как да обичат бъдещия си партньор. Бъди модел за подражание. Създай пример, който да бъде следван.

Искам синът ми да вижда как купувам цветя на майка му или как предлагам да сгъна прането, защото аз така и не видях своя баща да го прави. Искам синът ми да знае колко е важно да показваш обичта си, дори и след много години брак. А що се отнася до дъщерите ми – искам да очакват цветя. Искам да очакват съпругът им да участва в домакинските задължения. Искам да се омъжат за някого, който е готов да вложи една идея повече време и средства в романтика.

Не искам децата ми да се чувстват изгубени, както се чувствах аз. Искам да знаят как изглежда хубавият брак. Искам да знаят, без капчица съмнение, че обичам майка им.

А за да стане това, трябва да им го покажа.

Всеки път когато казвам на децата си, че обичам майка им, те въртят очи с досада и казват "Знаем, тате". Това ми харесва. Защото без значение какво се случва в живота им, те знаят, че имат двама родители, които се обичат един друг и обичат и тях. Понеже идвам от разбито семейство, мога да кажа със сигурност колко е важно това за едно дете. В случая с баща ми съм видял безразличие. Избягване. Видял съм мълчанието на двама души, които някога са били влюбени, но са се отдалечили един от друг напълно.

Да показваш на децата, че обичаш другия им родител, означава да казваш "съжалявам". Да признаваш, че си сбъркал. Да казваш "обичам те". И да правиш всичко това пред тях.

Ако обичта към другия родител на децата не е възможна, намерете начин да го уважавате и изслушвате. Без значение каква е ситуацията, вие сте родители заедно. Знам, че за някои от вас това може би е най-трудният момент от бащинството. Но част от това да си страхотен баща на невероятните ти деца е да уважаваш майка им.

Хора, да присъстваш е активен глагол. Не е нещо, което постигаш пасивно. Да присъстваш означава да си на разположение, да слушаш, да следиш действията на децата си, да говориш с учителите им, да играеш с тях, да ставаш посред нощ, да проверяваш дали четката им за зъби е влажна, да се срещаш с приятелите им и още един милион други дейности.

Вярно е, да присъстваш е важно. Това е най-важното, което може да направиш като баща. Но не е пасивно. Не се случва, само защото живееш с децата си в един и същи дом. То е нещо, което активно правиш всеки ден, за да знае семейството ти, че са най-важните хора в света ти.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross