fbpx
Специални проекти

Тийнейджърът започва работа. Какво трябва да знаем

20 юни 2023
тийнейджър работа

Заглавието може да ви звучи като от текст на народна песен – „Тийнейджър започва работа, майка с дете се прощава, брат на брата думаше…“, тъкмо защото първата работа в тийнейджърска възраст си е сериозно начинание и нищо чудно колективният народен гений някой ден да я възпее в неравноделен размер. Ние тук песни няма да измисляме, защото за друго сме се събрали. Няма да обсъждаме защо е важно тийнейджърите да работят, понеже сме го направили в предишен текст. Но е важно да си кажем две-три важни неща за административните подробности, свързани с това да изпратим тийнейджър на работа.

Какво трябва да знаем

Допитахме се до Камелия Калайджиева, която е главен счетоводител и знае доста добре кой на какво има и няма право в този живот. Или поне що се отнася до сключването на договори и плащането на данъци и осигуровки.


Камелия Калайджиева е главен счетоводител с над 20 години стаж и опит във финансовия мениджмънт и счетоводството на над 300 компании в различни браншове. Тя има магистратура по счетоводство и контрол от УНСС, както и по бизнес администрация.
Занимава се със собствен бизнес от 2001 г., а през 2011 г. основава собствена счетоводна кантора – „Формейт ООД“.

Възраст 

За да започне човек работа в България, трябва задължително да е навършил 16 години. Дори да си мислите, че може да ги пращаме тези деца да си търсят късмета и по-рано, законът не предвижда такъв вариант. Това важи за всички индустрии и работни сфери. Има само много редки изключения за допустима по-ниска възрастова граница в областта на изкуствата, както отбелязва Камелия Калайджиева.

Работно време

Всички под 18-годишна възраст работят с намалено работно време – 35 часа седмично или 7 часа дневно при 5-дневна работна седмица. За сравнение – нормалната продължителност е 40 часа седмично и 8 часа дневно за всички пълнолетни. Също така е редно работното време да не пречи на учениците да посещават учебните си занятия. Забранен е и нощният труд: от 22:00 до 06:00 сутринта.

Отпуски и осигуровки

Камелия Калайджиева обръща внимание, че работниците и служителите, ненавършили 18 години, имат право на удължен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни, включително и за календарната година, през която навършват 18 години (за сравнение – в общия случай минималният размер на платения годишен отпуск е 20 работни дни). Друга особеност е, че младежите до 18 години имат право на болничен, дори и да нямат 6 месеца трудов стаж (за разлика от останалите служители над 18 години, при които такъв минимален стаж е необходим). 

Важно е да се знае, че лицата под 18 години се осигуряват по същия начин, както и тези над 18 години. И стажът им се вписва, както и на всички останали, в трудовата книжка.

Трудов договор и необходими документи за започване на работа от непълнолетни 

Тук законът е много стриктен и изисква задължителна декларация от двамата родители или настойници, в която те дават съгласието си тийнейджърът да работи. Трудовият договор се сключва директно с младежа, но не може да бъде изготвен без наличието на тази декларация. 

Необходими са и следните документи:

 • медицинско заключение – издава се от службата по трудова медицина, която обслужва работодателя
 • медицинско удостоверение за работа след извършен обстоен медицински преглед
 • разрешение от Инспекция по труда – всеки работодател трябва да подаде искане за получаване на разрешение за постъпване на работа заедно с редица приложени документи, включващи описание на работата, оценка на риска на работното място и пр. На база на тези документи Инспекция по труда преценява дали да разреши, или откаже назначаването на младежа на съответното работно място. Без получаване на такова разрешение сключването на трудов договор с лица под 18 години е абсолютно забранено и работодателят би понесъл сериозни санкции, в случай че наруши разпоредбите. Това разрешение се издава от Инспекцията в 15-дневен срок.

Някои особености, свързани с труда, полаган от младежи

Освен съобразеното с възрастта им работно време е забранено младежите под 18 години да се приемат на тежки, вредни и опасни работни места. За непълнолетните лица се забранява работа, която е:

 • извън техните физически или психически възможности;
 • свързана с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие, особено с токсични агенти, канцерогени, агенти, причиняващи наследствено генетично или вътреутробно увреждане;
 • свързана с вредности, които по какъвто и да е друг начин оказват постоянно неблагоприятно въздействие върху здравето;
 • в условия на радиация;
 • при изключително ниски или високи температури, шум или вибрации;
 • свързана с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетния поради неговата физическа или психическа незрялост.

Още някои важни неща вместо заключение

Както виждате, законодателството е стриктно по отношение на започването на работа на младежи под 18, което всъщност е доста хубаво. Хубаво е, защото като родители ще сте по-спокойни, когато знаете, че потенциалният работодател на детето ви може да отговори на тези условия безпроблемно. Това го прави стабилен и коректен. Добре е започващият работа тийнейджър също да е наясно с изискванията, за да знае си знае правата, както се казва. Но и за да има съзнание за сериозния ангажимент, който поема работодателят му към него, и за това, че с всички тези формалности встъпва в света на възрастните, където е важно договорките да се спазват и от двете страни, стискащи си ръцете.


Текстът е създаден с подкрепата на HAPPY и е част от кампанията „HAPPY с първата си работа“.

Кампанията „HAPPY с първата си работа“ цели да информира младите хора (ученици, студенти, току-що завършили) за възможностите за работа в компанията и да ги покани да кандидатсват за различни позиции – барман, сервитьор, сушист, готвач. Могат да работят и само за летния период, а предишен опит не се изисква. Освен добро заплащане, компанията предлага различни финансови и социални привилегии. 

 • Настаняване или работа в удобна локация до дома
 • Месечни ваучери за храна
 • Платени обучения
 • Бонуси
 • Социален пакет с различни дейности (билети за театрални постановки или концерти, карти за фитнес на преференциални цени, тиймбилдинги, партита и отстъпки при партньори на HAPPY – оптики, магазини за техника, автосервизи и др.).

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross