fbpx
Писма за 8 март

Радвай се, бе жена!

8 март 2024
жена в спортно облекло с бутилка за вода

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Ина Тонева се включва в конкурса с писмо до своето Аз на всяка петилетка. При нея петилетката не е за три, така че всичко си върви планово.


На 10 не те помня добре, май беше с пукнат глезен на тържеството за завършването. Имаше хубава рибена кост и класната четеше пред всички твоето есе над „Радини вълнения“. Мисля винаги сме обичали драмата с теб. Ти се харесваше и другите те харесваха.

Помня те и на 15, там не се харесваше.

Беше започнала да ядеш пакетче солети на ден и свали доста килограми. Не се харесваше и не се чувстваше на място. На 20 беше друга история – влюбена и леко пораснала. Ти винаги си била социално същество. Е, не ти харесваше каквото учеше, но пък имаше готини хора.

На 25 се загуби. Така става, когато загубата се намести толкова внезапно и безапелационно в живота ти.

На 30 беше майка. Изпълнена с отговорности и очаквания да бъдеш перфектна майка. Ами да, винаги това е било важното. Ами не, не си перфектна.

На 35 вече беше майка на две и започнала пътя на психотерапията.

Днес, две крачки преди 40 коя си всъщност?

Скъпо мое Аз на всяка петилетка, искам да знаеш, че изпълняването на плана е невъзможно, заложено е в петилетката. Никога няма да си достатъчно слаба, красива, умна. Можеш да бъдеш не повече от това, което си, и то е достатъчно. Другите са чудесна отправна точка, но сравняването изцежда. Не забравяй колко интересен изглежда животът на другите, ако го наблюдаваш, надничайки през прозореца. 

Най-важният въпрос, не го забравяй: от какво имаш нужда?

И не забравяй, че да отговориш на това е дяволски трудно и има нужда от тишина. (Сиреч трудно с децата ти наоколо.)

Не се срамувай да даваш на себе си и да взимаш за себе си. (Например оцеляването като родител е невъзможно без това. Родителят оцелява, но не и човекът.)

Не всяка вина е твоя. Особено тия, дето семейството ти ги сипе.

Посредствеността е дар от природата, а не наказание. Да се радваме, че си в широкия диапазон на статистиката.

Колкото повече бягаш от нещо, толкова повече го превръщаш в неизменна част от живота си. Например, ако се фокусираш върху страха си от змии, правиш страшна всяка своя стъпка в гората.

Не всичко е срещу теб. Понякога другият се намира в собствената си невъзможност. Особено важно в партньорството ти.

Забавлявай се с онзи ентусиазъм на дете – за себе си, не за чуждите погледи. Танцувай!

Хората, които те ценят, не се нуждаят от твоите усилия. Ценят те просто, защото те виждат. Ще ги срещнеш, просто този път изисква малко зрялост.

Спортувай, грижи се за себе си, за нещата, които влизат в теб и допускаш. И да знаеш, ще станеш спортист на годината в клуба, в който тренираш. Не защото си специална. Някой просто вижда усилията ти и понякога това е достатъчно.

Е, децата ти винаги ще искат повече, не можеш да спечелиш тази класация, затова намирай време за себе си. 

Освен майка си човек. Не забравяй, че възпитанието е поправяне на една грешка с друга, така че в основата си е вид експеримент. 

Радвай се бе жена!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross