fbpx
„Четвърти“ триместър

Проблемът твърде много кърма

20 септември 2022

Пред родилката може да има две доста крайни ситуации, които да причинят неудобство при кърмене на новороденото – едната е да няма кърма, а другата – да има прекалено много кърма. Второто се среща по-рядко, но пак е проблем.

Както има намалено производство при някои жени, така има свръхпроизводство при други. То е особено силно през първите три дни след раждане на бебето. Често на такава родилка връчват да кърми всички бебета в стаята, чиито майки или са оперирани и приемат лекарства, или още не им е "слязло" млякото.

Кърменето на пет деца и усиленото сукане обаче предизвиква още по-обилен поток кърма, който няма къде да се побере. Така че това не е решение. И дори напротив - означава още неприятни мигове с огромни потоци кърма, с които бебетата не могат да се справят. А и макар за повечето майки това да е само в първите няколко седмици, за някои може да продължи и по-дълго.

Кога можем да мислим, че имаме прекалено много кърма:

 • ако гърдите се пълнят бързо;
 • гърдите често са на бучки и стегнати въпреки омекотяването след кърмене;
 • бебето се задавя и изкашля млякото (особено в началото на хранене) и често няма желание да поеме зърното на втората гърда;
 • бебето повръща мляко в края на храненето;
 • бебето бързо напълнява много – няма нужда да се мери, за да го видите;
 • бебето не огладнява между храненията и особено вечер изглежда спокойно и сито, когато е време за кърмене;
 • сменяте много повече от обичайния брой тежки мокри памперси;
 • бебето се изхожда при всяко хранене (или дори по-често), а резултатът е зелен и пенлив.

Ако няколко от тези показатели са налице, това е знак, че имате прекалено много мляко.

През първите няколко седмици е обичайно майките да произвеждат повече, отколкото е необходимо на бебето. Може да отнеме около четири седмици, докато гърдите ви се адаптират към произвеждане на точното количество мляко за нуждите на вашето бебе.

Ето как да помогнете на жлезите си:

 • хранете бебето според нуждите, а не по зададен график. Новородените обикновено се хранят 8–12 пъти за 24 часа. Намаляването на стимулацията на гърдите чрез намаляване броя на храненето и съкращаване на продължителността на кърменията води до изглаждане на нивата на пролактин. Така производството на мляко се блокира;
 • научете се да разпознавате хранителните сигнали на бебето - кога си смуче ръчичките, вади си езичето, издува устни и върти глава. Това ще ви помогне да преценявате кога трябва да го храните;
 • кърмете в удобни пози и внимавайте как бебето засмуква зърната, ако гърдите ви са много пълни;
 • позволете на бебето да изсуче първата гърда, преди да предложите втората, вместо да задавате ограничение във времето за хранене. Движете се по вътрешен усет, а не по часовник;
 • Уверете се, че бебето е засукало правилно - доброто засмукване ще източи гърдата по-добре;
 • избягвайте да давате на бебето адаптирано мляко или други течности, например вода (освен ако няма медицинско предписание).

От много ранна възраст някои бебета избират да се хранят само от едната страна при всяко следващо хранене. Това е добре и може да помогне за стабилизиране на производството на мляко по-бързо.

Как да реагирате при много кърма

Може да се опитате да предлагате различна гърда на всяко хранене. Първо само лявата (например) и храненето приключва, ако детето е сито. След 3-4 часа, когато дойде време за следващото кърмене, предложете само дясната гърда. Така гарантирате, че детето ще получава по-малък обем кърма, но с по-високо съдържание на мазнини и калории. Продължителността на почивките на всяка гърда зависи от степента на производство на мляко. Такъв тип хранене е почти винаги временно. Причината е, че ако е по-дълго, отколкото е необходимо, може да доведе до много ниско количество мляко при следващите кърмения.

Възможно е също така да имате нормално производство на мляко, но бърз рефлекс на потичане. Той се проявява по следния начин: бебето се дърпа и кашля, когато млякото тръгне в началото, но е доволно по време на останалата част на кърменето. Тогава всичко е наред и млякото е колкото трябва. Проблемът е в началото - при прекалено силната първата струя. В този случай има опасност бебето да отказва да засуче, защото свързва кърменето с първоначалното давене, или направо да не може да засуче заради бързо тръгващата кърма. Когато имате това предвид, решението на проблема е лесно. Източете малко от кърмата предварително и тогава сложете бебето на гърдата.

Потърсете помощ

Не забравяйте, че винаги можете да потърсите съвет от консултант по кърмене или други жени с такъв проблем. Защото е важно в желанието си да намалите млякото, да не стигнете до силно редуциране на количествата и до отбиване.

Някои майки се изцеждат на ръка или с помпа, преди да поднесат гърдата на бебето. Това решава временно проблема, тъй като то се храни спокойно. Изцеждането обаче води до ново производство и така се влиза в порочен кръг. 

Ако прецените, можете да предлагате допълнителното мляко като донорска кърма на други жени.

Опасности при излишък от кърма 

Трябва да сте запознати и с това какво най-лошо може да очаквате, ако имате прекалено много кърма за дълъг период от време и се налага да се цедите непрекъснато. Излишъкът може да причини стесняване (спазъм) на млечните канали, мастит, остър инфекциозен мастит, хроничен инфекциозен мастит и абсцес на гърдата. Висока температура, както и втвърдяване с неясни граници и зачервяване на кожата, означават, че трябва да отидете веднага на лекар.

Трябва да знаете, че млякото се задържа поради непълно изпразване на гърдите. То може да се причини от неправилна стойка, лошо поддържане на гърдите, стягане или лошо засукване от бебето. Ако това се случва редовно, някои канали и млечни дялове остават пълни през цялото време. Можете да почувствате плътна, мека маса в гърдите, а на зърното да се появи малко бяло петно, което показва, че оточният епител блокира порите на зърната и млечния поток.

Една от причините за запушване на млечните канали е именно прекалено многото мляко. Мастит е често срещана диагноза - случва се най-често до четвъртата седмица след раждането. Опасността обаче е налична по време на целия кърмачески период. Маститът е и най-честият повод за прекратяване на кърменето. Ако стане непоносимо и се налага да преустановите - направете го. И няма нужда да се обвинявате - кърменето е полезно, но всеки има свой път.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross