fbpx
Писма за 8 март

По дяволите, греши!

8 март 2024
момиче в гръб с тога и шапка дипломиране

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Антонина Миткова участва в конкурса с писмо до себе си.


Здравей, Тони! 

Вероятно вече с трепет очакваш да завършиш, да запишеш българска филология в Софийския университет и да живееш далеч от мама. Да се развиваш, да имаш свой собствен дом, да имаш човек до себе си, който да те обича истински, и достатъчно пари, за да не гладуваш и хладилникът ти да не е празен с дни. 

Всъщност минах да ти кажа, че част от това се случи, а другата част ще се случи.

Ще живееш в София, ще запишеш не българска, а славянска филология. Ще се развиваш, ще имаш хора до себе си, хладилникът ти ще е пълен и няма да гладуваш или да стоиш без ток заради неплатени сметки. Просто вярвай и стъпвай смело напред. 

Греши! По дяволите, греши! Греши много!

Обичай, страдай, доверявай се на грешните хора и си чупи главата. Бъди силна, независима, инатлива. Вярвай в себе си и в светлото бъдеще, което те очаква. 

За да се появя АЗ! Тази, която знае какво иска и знае как да го постигне. Която за последните 5 години се научи да обича себе си, да се уважава достатъчно, за да знае кога да си тръгне от места и хора, и тази, която знае къде е нейното място под слънцето. 

Няма да те лъжа, че следващите 10 години ще са прекрасни. Напротив.

След последния училищен звънец те посреща реалността, която не е идеална. Ще пролееш много сълзи. Ще плачеш за мъже, оценки в университета, липса на сили и безизходица. Ще попадаш на грешни места, на грешни мъже, ще изядеш много вредна храна и ще мразиш себе си. Ще качиш килограми, заради които ще те зарежат. Ще се чувстваш сама, несигурна, слаба. Ще разбереш какво е да обичаш човек, а той да не ти отвръща със същото. И най-лошото е, че малко хора ще те разбират. 

Но пък ще имаш страхотни моменти.

Ще завършиш с отличен училище, ще живееш в Сърбия и Хърватия. Ще посетиш Словакия, Унгария, Дубровник, Загреб, Задар и Белград. Ще се запознаеш с прекрасни хора и ще се усмихваш често. Ще имаш късмет с всичко, освен с мъжете.

Ще станеш прекрасен учител, също като преподавателите си. Ще разбереш какво е да обичаш и да бъдеш обичана и ще имаш онзи шкаф със сладкиши, за който тайничко си мечтаеше. Ще заобичаш групата Queen, ще слушаш „Out of touch“ нонстоп, а концертите на Слави Трифонов ще са чудесен фон за писане на домашни по сръбски и хърватски език. 

Въпреки всички хубави неща, които се случиха за последните години, мисля, че най-хубавото, което ще ти се случи, е да обикнеш себе си.

Да приемеш тази, която ще те гледа от другата страна на огледалото, независимо с права или къдрава коса, по бельо, с дрехи или без. Тази, която е до теб всеки ден без значение какво се случва. И ще разбереш, че истинският дом на човек е неговото тяло и неговата душа, защото там можем да сме каквито искаме, без да се страхуваме или срамуваме. 

Гордея се с теб!

Гордея се с всичко, което направи или не направи! Благодаря ти за цялата храброст, целия инат и целия труд, който вложи в учението си. Мога да ти кажа само, че сме на път да завършим и мога да ти кажа, но без да казваш на никого, че много малко завършват тази специалност. Защото е тежко, трудно, изисква огромен труд и не е за мъже или за слаби жени. За герои е! Или както се изразяват днешните майки – за геройки е! 

А сега няколко съвета от старата: 

1. Обичай се и се уважавай!

2. Ходи всеки ден и по много. Пий вода, яж вкусна храна и се грижи за себе си. Ако ти не се погрижиш, никой друг няма да го направи. 

3. Носи ги тези рокли и червила, бе! Писна им да стоят в гардероба на тези дрехи. Не чакай да има поводи, създай ги! 

4. Отделяй повече време за семейството си. Никой не е вечен. 

5. Внимавай с вредната храна и захарта. Не разболявай себе си! 

6. Научи се да си тръгваш навреме. Не се унижавай да просиш от някого любов. Хората не обичат дори себе си. 

7. Пази здравето и нервите си. Никой не плаща за хабене на нерви. 

8. Избягвай мамините синчета. Все пак не искаме първото дете, което ще гледаме, да е това на свекървата. 

9. Не тегли тиндър, а ако го изтеглиш, не се мачвай с мъже на име Антоан! Заради него ще напълнееш. 

10. Избегни и Атанас Т. и Калин Д. Не искаме главоболия и интриганти в живота си. По-добре си сипи вино и си пусни Миле Китич.

11. Вярвай в интуицията си! Доста е точна. 

12. Пътувай повече, комуникирай повече, живей. Животът е само един миг.

Искрено се надявам да послушаш съветите ми, защото заслужаваш да бъдеш щастлива и защото си преминала през прекалено много неща, за да заслужаваш нещо по-малко от любов, щастие, радост, чаша вино и албумите на Миле Китич и Queen

Поздрави, 
Антонина 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross