Истории от лято 2022

На път с Херувимче

13 септември 2022

Текстът на Елена Стоянова е част от конкурса ни Истории от лято 2022. Споделете ни вашата лятна история и спечелете награди от Майко Мила и Неда Малчева.

Голямата награда ще получи един от вас и тя включва: книгата на Неда Малчева “Ще видиш ти, като родиш”, двете книги на Майко Мила – „Да оцелееш като родител“ 1 и 2, пътеводителя “Стигнахме ли вече”, както и книгата на Красимира Хаджииванова „Животът от нещата„, плюс тапи за уши, безценно шишенце валерианови капки и чаша с дизайн от Неда Малчева. Ще раздадем и 10 поощрителни награди с някоя от емблематичните чаши на Неда.

Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 15 септември. Няма ограничение за обем и жанр. Вие сте!


„Тази или онази рокля, ляляля, тази или онази“, тананикам си аз безгрижно, докато стягам багажа за поредното уикенд море. Месецът е август, денят - петък, а аз лежерно се готвя за южното Черноморие, за което, по стара традиция, се тръгва с лека раница в петък вечер директно от офиса.

Това действие се развива, разбира се, в ерата преди появата на нашия скъпоценен Херувим, известна още като Недооценения Благодат.

Честно. Първия път, когато тръгнах на море с Херувима, оправях багажа му в продължение на ЧЕТИРИ дни, за общ престой на морето - ДВА дни. Потеглихме с тридневно закъснение, защото всяка сутрин ставах с твърдото убеждение, че днес ще успея, и на четвъртия час събиране на прилежащите на Херувима аксесоари и тоалети се предавах и разплаквах от отчаяние.

На третия ден ден таткото се намеси. Каза, че това не може да е чак толкова сложно, опакова три бодита, три чифта ританки, два различни чорапа и една плувна шапка (май беше моя) и заяви, че сме готови. Междувременно аз плачех сред флакончета за подсичане, крем против слънце и разтвори солена вода за запушен нос. 

На четвъртия ден багажът на негово величество Херувим беше почти стегнат.

Натоварването в колата отне на баща му около 16 разходки до входа и обратно. На вратата Херувимът взе несъгласувано на общо събрание решение да ходи по голяма нужда. Този форс мажор почти успя да ни събори да не потеглим и днес, но решихме да проявим характер, и към 15.30 следобяд изнемощели рухнахме в колата. 

Веднъж пристигнали в бленуваната стая с морски изглед, някак си не стана както преди времето на Недооценения Благодат да хукнем към плажа с бяло вино под мишница. Оказа се, че старателно прибраните костюми и козметични потреби на Херувима трябва да бъдат извадени и надлежно разпределени според нуждите му. 

По време на престоя блесна липсата на неизбежни за оцеляването на Херувима аксесоари като памперси и хавлия.

Излишно е да споменавам, че ДВА дни по-късно трябваше да приберем отново целия багаж, който винаги на връщане е повече, отколкото на отиване. 

Всъщност, най-ужасната част от пътуването с Херувим, ако все още не знаете, настъпва, след като се приберете от екскурзията и заблудено се радвате на края на това изживяване. Веднъж попаднали вкъщи, съдбата светкавично ви връща към окаяната ви действителност с безмилостната плесница на празен хладилник и мръсни чинии. Тепърва ви чака и една безкрайна върволица от перални, сушилни и ютии, до пълно възстановяване на статуквото отпреди пътуването.

И накрая, как изглежда приготвянето на вашия багаж, когато пътувате с Херувим ли?

Завържете си очите и дясната ръка и бръкнете в гардероба произволно с малкия и безименния пръст на лявата. Ще постигнете по-добри резултати от това, което си бях взела аз за това море. 

Истината е, че всичко е въпрос на практика. След петото пътуване стягам багажа на Херувима с концентрацията на Григор Димитров пред сервиз. А последния път дори бях с еднакви чорапи и носех модерни за сезона гривни! Така че, не се предавайте и бягайте от рутината при всяка възможност. Току-виж сте се доближи до Недооценения Благодат.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross