„Четвърти“ триместър

Хранене на бебе с мляко от шише

18 февруари 2022

Ние знаем, че кърменето е най-доброто за здравето на вашето бебе. Но също така знаем, че жените и бебетата са различни. И никой не може да ви задължи да кърмите (писали сме и преди – ето тук). Всеки човек сам избира как да храни бебето си. Най-важно е да изберете метод, който ще носи комфорт и спокойствие и на вас, и на бебето.

Освен това винаги можете да започнете да кърмите бебето си и след това да преминете към хранене от шише. Също така можете да изцеждате кърма, да я прехвърляте в шише и пак да му давате кърма. Или можете да използвате адаптирано мляко.

Защо адаптирано мляко

Защото то е направено специално за целта. Разделено е достатъчно добре по възраст, така че да ви улени. Кравето мляко, например, не е подходящо за кърмачета на възраст под една година, тъй като може да причини алергична реакция и е трудно смилаемо.

Ако сте затруднени с избора на мляко, говорете с педиатър. Ако чувствате, че бебето ви има много газове, колики или запек при хранене с определено адаптирано мляко, можете да опитате да преминете към друго.

Ако бебето напълнява с достатъчно тегло и отделя урина пет до шест пъти на ден, можете да сте спокойни, че детето ви получава достатъчно мляко.

Как се приготвя адаптирано мляко

 1. Уверете се, че сместа, която използвате, е в срок на годност.
 2. Загребете лъжица сухо мляко и след това отстранете излишъка със стерилизиран нож, за да сте сигурни, че ще използвате правилното количество прах.
 3. Много е важно да добавите точното количество вода, докато приготвяте прахообразната смес. Добавянето на твърде много вода ще остави бебето гладно след хранене, а липсата на достатъчно вода може да причини храносмилателни проблеми.
 4. Водата, използвана за приготвяне на адаптирано мляко, трябва да се вари 10 минути в чист съд и след това да се остави да се охлади.
 1. Винаги добавяйте първо водата към бутилката, а не сухото мляко. Това ще гарантира, че поставяте правилното количество вода.
 2. Най-добрият начин да затоплите шишето с адаптирано мляко на бебето е да го поставите в кана с топла вода. Внимавайте, ако загрявате сместа в микровълновата печка - течността може да се нагрее неравномерно и да съдържа горещи слоеве.
 3. Разклатете добре шишето след приготвяне. Винаги проверявайте температурата преди да храните детето с капка върху вътрешната страна на китката си.
 4. Готовото мляко трябвя да се използва незабавно. Ако остане някакво количество, е добре да го изхвърлите по-бързо.
 5. След отваряне на кутията с адаптирано мляко, то трябва да се използва в рамките на четири седмици. Съхранявайте в плътно затворен контейнер.

Бутилки и биберони – колко и какви

За бебе, изцяло хранено с шише, ще ви трябват шест бутилки и биберони в пълен размер. Има огромно разнообразие от бутилки и биберони и изборът ви зависи изцяло от вас. Не забравяйте, че новородените се нуждаят от по-малки размери шишета и биберони с по-нисък дебит на мляко.

Препоръчително е да изберете пластмасова бутилка, която има отвори или клапани. Те намаляват поглъщания въздух по време на хранене, което от своя страна намалява коликите. Стъклените бутилки също са добър вариант. Но те са по-скъпи и има по-голям шанс да се счупят или напукат.

Биберонът, който ще поставяте на шишето, трябва да изберете въз основа на възрастта и комфорта на детето. За новородени изберете най-малкия размер, а след това с времето ще го увеличате.

Най-важно е млякото да капе бавно и стабилно от биберона. Ако изтича бързо, биберонът трябва да се смени. Размерът на отвора на биберона не трябва да се променя, докато детето го използва.

Какъв тип шише да избера

Препоръчително е пластмасова бутилка, която има отвори или клапани, които намаляват поглъщания въздух по време на хранене, което от своя страна намалява коликите при бебетата.

Предлагат се и стъклени бутилки, но те са по-скъпи и са по-склонни да се счупят или напукат.

Изборът на биберон

Биберонът, който ще поставяте на шишето, трябва да изберете въз основа на възрастта и комфорта на детето. За новородени изберете най-малкия размер и с нарастването на бебето размерът може да се увеличи.

Но всички бебета са различни и избраният размер трябва да зависи по-скоро от комфорта на бебето, отколкото от определената възрастова група.

Уверете се, че млякото капе бавно и стабилно от биберона. Ако изтича бързо, биберонът трябва да се смени.

Размерът на отвора на биберона не трябва да се променя, докато детето го използва.

Как се дава бутилка правилно

Бебетата, хранени с шише, са склонни да поглъщат повече въздух, отколкото кърмените бебета. Затова храненето с бутилка, както всичко ново, изисква известно привикване. Първо, намерете удобна поза и задръжте бебето си в скута си, като главата му е подпряна на ръката ви. Уверете се, че главата на бебето е по-висока от корема. Когато храните, дръжте биберона пълен с мляко, в противен случай бебето ще поеме въздух. Но не забравяйте да дадете шанс на вашето бебе, ако иска да изплюе мляко по време и след хранене. Извадете бутилката веднага щом млякото в шишето свърши. Бебето не трябва се опитва да пие от празна бутилка.

И винаги мийте ръцете си, преди да боравите с бутилките и бибероните.

Приготвяне на адаптирано мляко в движение

Вече казахме, че трябва да се приготвя прясна смес непосредствено преди всяко хранене. Това обаче не означава да се затворите в дома си и да не излизате никъде. Ако трябва да се запасите с адаптирано мляко и да нахраните бебето си навън, изсипете необходимото количество преварена вода в чиста бутилка, измерете и изсипете необходимото количество суха смес в специален съд за измерване. Така можете да пригответе млякото където и да е. Но не разреждайте старо мляко с вода и не подгрявайте бутилки.

Колко често трябва да се храни бебето

Вашето дете ще ви уведоми, когато е гладно. Вашето дете също така ще ви каже кога се е заситило. Следето го внимателно и не го насилвайте да довършва цялата бутилка. Ако бебето постоянно наддава, значи се храни достатъчно.

Ако бебето изпие бутилката твърде бързо, може да е знак, че е било много гладно. Вашето бебе може да се нуждае от повече мляко, особено ако плаче, когато приберете шишето. И все пак за плача може да има други причини така, че добре го наблюдавайте.

Как се стерилизира шишето

Бутилката трябва да се стерилизира преди всяка употреба. Така се гарантира, че ако има някакви останали бактерии, те ще се изпарят. За да се улесните, използвайте лесни за почистване шишета и използвайте четка за бутилки и четка за биберони.

Топлинна стерилизация: след почистване с мек миещ разтвор, потопете частите във вряща вода за 20 минути и добавете бибероните през последните пет минути. Дръжте покрити до употреба.

Микровълновите стерилизатори и електрическите стерилизатори на пара са скъпи, но спестяват време.

Студена стерилизация: потопете шишетата във вода, смесена със стерилизиращ разтвор/таблетка за поне 30 минути. За това можете да използвате студена вода. Следвайте инструкциите на производителя за количеството добавен разтвор. И използвайте шишето в рамките на 24 часа.

Защо лекарите предпочитат кърменето

Защото вярват на статистическите данни. Може да използвате най-добрите методи за стерилизация, но рискът бебето, хранено с бутилка, да хване инфекции или диария е три пъти по-голям в сравнение с кърменото бебе. При респираторните инфекции рискът е пет пъти по-висок.

Мога ли да редувам шише с кърмене?

Да. Но въвеждането на шише между кърменията може да причини „объркване“. Бебето се храни активно, когато кърмите, докато храненето с шише е по-пасивно. Следователно бебето, свикнало с шишето, не полага усилия да суче от гърдата и много скоро може да спре напълно.

Кога се сменят старите бутилки и биберони

Повечето производители имат индикатори. Но дори и да нямат, има няколко правила:

 • сменете биберона, когато млякото изтича на поток
 • сменете биберона, ако по него има пукнатини, разкъсвания или обезцветяване
 • сменете биберона, ако стане лепкав
 • сменете биберона, ако не връща първоначалната си форма при разтягане
 • сменете шишето, ако по него има пукнатини или счупвания
 • сменете шишето, ако започне да губи цвета си.

Отбиване от шише

Отбиването от шише при малките деца може да бъде трудно, тъй като те се привързват към тях и освен за хранене ги използват и като източник на комфорт. Затова и най-трудно се отказва храненето с пише през нощта – тогава храненето и комфортът вървят ръка за ръка.

Започнете отбиването още на 6 месеца с пиене от чаша. Но ако не се получава, бъдете търпеливи и не го правете с груба сила. Опитайте да намалявате постепенно броя на хранене от шише. Насърчавайте и хвалете детето всеки път, когато то успешно пие от чашата.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross