fbpx
Писма за 8 март

Горе главата, момиче!

8 март 2024
жена на ръба на скала

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Славена Битолска се обръща към 16-годишното момиче, което е оставила преди 10 години.


Здравей, Славена!

Ще ме сметнеш за луда или дори себе си за такава, но в двата случая би била права, предвид че ти си аз и аз съм ти. Лудост, нали? Ще опитам да ти докажа, че това наистина съм аз. твоята 10 години по-възрастна версия.

В момента си на 16 и след тежките матури и постоянния зор от вашите (или да кажа нашите) сякаш ти изглежда, че всичко се нарежда.

Но не се отпускай, защото това е само затишие пред буря.

Ще ти вземат куче, а ти с ентусиазъм ще го разхождаш всяка вечер. Така ще срещнеш и първия си приятел, гадже, което ще се окаже и единствено, защото не след дълго ще създадете семейство и дом. Естествено знам, че криеш този кавалер от майка си и баща си, но събитията, които те очакват скоро ще променят всичко.

Чудех се дали да ти споделя, но помня какво изпитах в онзи ден и ми се щеше да бях подготвена, затова ще бъда директна. Ще загубиш майка си в ръцете си и тя ще поеме последния си дъх в твоите обятия, докато ти я молиш да се пребори и да остане.

Не се чувствай гневна.

Ти не знаеш, но дълго време са крили от теб, че това ще се случи, затова и сметнах, че е моя мисия да те предупредя. След този момент светът ти ще се срине, но в последните си думи към теб твоята мила майка ще ти каже да обичаш и да вярваш в пътя, по който си тръгнала.

А ти ще го направиш! Ще останеш до баща си, ще започнеш работа и ще съумееш да се изправиш веднага. Звучи толкова лесно, но ще ти коства много.

Приеми идеята, че няма да имаш бал, рокля, изпращане, купон...

В този ден ще сервираш именно на тези твои връстници, които имат щастието да не познават твоята съдба. Но в бъдеще това няма да те гложди и няма да съжаляваш, така че горе главата, момиче!

Трябва и да знаеш, че това няма да е последната загуба, която ще трябва да преживееш. Ще има още много, но сякаш във времето ще съжаляваш повече за тези хора, които са били до теб в щастието и спокойствието и са си тръгнали, откоколкото за тези, които са нямали избор и е трябвало да напуснат тази земя.

Ще съжалиш, че си се доверила и разголила душевно пред твоята най-добра приятелка, защото тя ще те остави.

Никога няма да бъдеш същата, но това може само да те радва. Често ще наблюдаваш отстрани кикотене, разговори и съвем типични тийнейджърски раздумки на твоите връстници и няма да се чувстваш на място, защото ти вече няма да си същата...

Осъзнавам, че споделяйки ти го, преди да ти се е случило, аз вече отнемам много от нормалния ход на твоя живот, но трябва да се държиш силна и да си готова за удари и падения. Ще те боли всякак и много, но ще се изправиш. 

Искам да запомниш една дата.

На 18 август следващата година трябва да отидеш в стаята на твоята майка. Тогава там ще има писмо в раклата над леглото, което трябва да прочетеш. Аз го намерих доста по-късно отколкото ти ще го, а знам, че ще имаш нужда да прочетеш написаното вътре възможно най-скоро. 

След всичко това трудно бих преминала към нещо по-весело, но това ще е единственото ми писмо, затова нека ти издам още нещо.

Стресът от приближаващите матури след тежката загуба, както и финансова несигурност и още куп неща, ще те сломяват твърде често, а не трябва. Знам, че и в момента имаш навика да стоиш до късно и да се втелясваш във всяко домашно или задача, но наистина отиди и се наспи. Дори и да не си перфектна във всичко, това няма да има значение за теб след 10 години. Запази хъса си, но го насочи в това, което ти харесва (а аз знам, че ти отдавна знаеш какво е то)! Не се разпилявай и не се опитвай да следваш чужди амиции и мечти!

А любопитна ли си как ще живееш след 10 години?

Заложила си на отдалечения тип селски живот. Имаш доста скромна къщичка, но голям двор и много щастливи и свободни деца без ограниченията, които имаше ти. Ще дойде време и сама ще я видиш и ще се разположиш. Но междувременно помни, че ще има моменти, в които ще си мислиш, че не можеш повече и ще си твърде изморена. Точно тогава е времето, в което трябва да направиш още едно последно усилие и никога да не се предаваш.

Няма да издавам с какво ще се занимаваш и какво точно ще работиш, защото ще научиш доста неща, докато сама го откриеш. Неща, които в момента са полезни на мен. Ето защо това ще е моята тайна от теб! Ще се видим след 10 години, за да ми кажеш дали е трябвало да бъда малко по-обстойна или потайна! 

Изпращам ти много сила,
вече 26-годишната Славена

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross