fbpx
Няма страшно – това са просто данъци!

5 мита за плащането онлайн

7 март 2024

Текстът е създаден с подкрепата на българската система за електронни плащания ePay.bg.


Здравейте, скъпи приятели на Майко Мила, с които ни срещна 21 век посредством интернета и неговите неведоми пътища и IP адреси! Днес искаме да ви питаме дали си плащате сметките онлайн като едни нормално заети хора, които нямат време да обикалят 100 места и затова ги нацъкват от телефона сутрин, докато се возят в метрото. Или сте от онези наши приятели, които много обичаме, но не успяваме да придумаме, че няма нищо страшно в плащането на сметки онлайн? Или може би имате родители, които нямат нищо против да ви дадат пари на ръка, за да може вие да им платите сметките през вашия еPay.bg или през онлайн банкирането ви, но те самите за нищо на света не са готови да им бъде открит собствен такъв? 

За следващия ви спор по темата „Онлайн плащания“ с недоверчивите ви родители или с гореописания приятел ви предлагаме да се въоръжите с кратка, но ясна аргументация, която можете да прочетете в следващите редове. Ето 5 разпространени мита за онлайн плащанията на сметки, които се опитваме да оборим, за да видят повече хора файда от тази дигитална епоха, в която живеем. 

Мит 1: Онлайн плащанията не са сигурни.

А какво сигурно има в този живот?

Много хора се чудят как могат да са сигурни, че парите за данъците и сметките ще отидат по предназначение и няма да им спрат тока например?

Ето как: ако например решите да плащате сметките си през ePay.bg, сумата отива моментално при доставчика на услугата. Платформата има техническа свързаност със самия доставчик – например ЧЕЗ, EVN, Софийска вода, Топлофикация… и още стотици такива. Така на момента те получават информация, че сметката ви е платена. И това става факт дори още преди да са постъпили парите. 

След това платформата автоматично превежда сумата към търговеца. Заради тази постоянна техническа свързаност има възможност лесно да се проследява кога, какво, колко е платено и при нужда платецът (т.е. вие) лесно можете да получите цялата информация. 

Този мит произтича от опасения относно сигурността на предаването на чувствителна финансова информация по интернет, обяснява ИТ специалистът Ивайло Кушев. Системите за онлайн плащания използват стандартни за индустрията техники за криптиране, за да осигурят предаването на данни. Тези протоколи за криптиране гарантират, че данните, прехвърляни между устройството на потребителя и сървъра, са защитени от прихващане от неоторизирани страни. 

Освен това стандартите на индустрията за разплащателни карти (PCI) налагат строги мерки за сигурност за обработка и съхраняване на информация за разплащателни карти, като допълнително укрепват сигурността на онлайн плащанията, добавя Ивайло. Въпреки че могат да възникнат пробиви в сигурността, те обикновено се дължат на уязвимости в конкретни системи или небрежност на потребителите, а не на присъщи недостатъци в технологията за онлайн плащане. 

Мит 2: Онлайн плащанията ни излизат по-скъпо.

По-скъпо в сравнение с какво? Изобщо има ли нещо евтино в този живот?

Сега, ако имате време да се разхождате, да отидете на каса и да се радвате на приятни разговори с касиерките, които даже са ви станали приятелки, забавлявайте се. Но ако животът ви притиска в пълния смисъл на всяко едно отношение, плащането на 6 различни режийни сметки + купуване на винетка за колата + плащане на данъци в рамките на минута и половина, си е направо безценно преживяване. 

Да, в различните онлайн платформи за плащания има различни такси, които са въведени, за да се обезпечи банковата трансакция. На касите в EasyPay например за плащане на сметки такси няма. Но понякога изборът да си останеш вкъщи на дивана, докато плащаш парното, надделява над стотинките, които ще доплатиш за това удоволствие.

Мит 3: Когато плащаш онлайн, може да ти изтеглят всички пари от сметката. 

Може. Само че се случва изключително рядко. Освен това съвсем спокойно може и да си ги поискаш обратно и банката да ти ги върне, след като установи неправомерни движения по сметката. Нещо, което не може да се случи, ако си изгубите портмонето с цялата заплата в него. В този случай стискате палци за добри хора, които ще ви издирят и ще ви го върнат, а вие и вашата заплата ще влезете в новините със заглавие „Мъж намери пари. Върна ги“.

Шегата настрана. Всички банкови продукти, каквито са и самите банкови карти, с които можете да се регистрирате и да правите плащания, са застраховани от самите банки. Това означава, че има възможност да се направи проверка и да ви бъдат възстановени всички суми, които не са наредени от вас. Освен застраховките, има и редица други стъпки за удостоверяване на самото плащане – с лицево разпознаване, с отпечатък, с код, изпратен като есемес, и всякакви други чудеса на дигиталния свят.

Самите мобилни устройства, през които можете да правите плащания, са оборудвани с функции за сигурност като защитени анклави и надеждни среди за изпълнение, за предотвратяване на неоторизиран достъп до идентификационни данни за плащане, съхранени на устройството, какво обяснява Ивайло Кушев. 

Той съветва да се придържаме към най-добрите практики като например активиране на заключените екрани на устройството, своевременно инсталиране на софтуерни актуализации и избягване на подозрителни приложения или връзки, за да се намали рискът от измами или пробиви на данни. 

Мит 4: Когато плащаш онлайн, не можеш да проследиш какво плащаш.

Животът е низ от неочаквани обрати и точно такъв настъпва сега, като ви казваме, че е много по-вероятно да изгубите касова бележка, разписка или фактура на хартия, отколкото нещо, което остава в телефона или компютъра ви. А освен че остава там, то е много по-лесно достъпно във всеки един момент, защото ви е подръка и не се налага да се сещате къде сте го „подредили“. 

Освен на себе си, при плащанията на сметки онлайн винаги можете да разчитате и на информацията, съхранявана в платформата, през която плащате, или в банковите ви извлечения. 

Мит 5: Онлайн плащанията са прекалено сложни.

„Лесно нема“, са казали групово Тукидид и други древни мислители, открили истината за живота векове преди нас. 

Ние ще добавим, че един от най-разпространените митове – дори по-разпространен от самите старогръцки митове и легенди – е този, че онлайн плащането е сложно. Всъщност не е и се изисква малко време, за да си направиш първоначалната регистрация в платформата, която ще ползваш. Регистрира се банкова карта, после и абонатните номера на партидите (ако говорим за плащане на сметки) и край. След това са необходими само два клика, за да извършваш редица плащания всеки месец.

Освен това, веднъж въведени в еPay.bg, сметките идват автоматично в приложението веднага щом излязат всеки месец. Това ти дава: 

  • информация колко точно дължиш; 
  • възможност да ги платиш, когато решиш – наример на заплата, защото нищо не се тегли автоматично;
  • спокойствие, че не си забравил някоя сметка; 
  • свобода да плащаш когато и откъдето поискаш.

ePay.bg е компания с 25 години опит в дигиталните разплащания в България. На практика предлага плащане на всичко, което дължите или пък много искате да имате – от битови сметки, през данъци и такси, до почивки и мебели за дома. Стремежът на екипа на ePay.bg винаги е бил да създава услуги, които да са търсени, достъпни и разпознаваеми от потребителите. И понеже никой не бива да бъде ограничаван как, къде и по кое време да си плати данъците или да си поръча торта – онлайн може да го направите през ePay.bg или мобилното приложение, но ако сте зажаднели за социални контакти и имате само пари в брой – тогава всички над 3400 каси на EasyPay са вашето място.    

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross