fbpx
Здраве

Зъболекарят и малкото дете

22 април 2022

При голяма част от хората една от първопричините за ужас е зъболекарят. А това е нелепо, защото грижата за зъбите е от първостепенно значение, за да имаме нормален живот. Още по-нелепо е, че този страх се предава през поколенията. А зъбният статут на децата въобще не е маловажен.

Млякото съдържа основния строителен материал за зъбите – калция. Ако количеството калций е недостатъчно, има голяма опасност от кариес и необходимост от лечение на млечни зъби. Млечните зъби се оформят дори в периода на вътрематочно развитие, но има някои важни разлики между тях и постоянните зъби - млечните имат по-малка корона и емайлът им е по-тънък. Поради това млечните зъби са по-податливи на разрушаване.

Обикновено първият зъб на бебето се появява на около шест месеца. Родителите забелязват подуването на венците, след това той изтънява и зъбът пробива. След няколко дни целият млечен зъб ще се появи на повърхността.

Късната поява на първите зъби не е показател за изоставане в развитието на детето. Това може да се дължи на наследственост, недостиг на витамини или предишна инфекция.

На 2,5-3 години детето има 20 зъба: 4 горни и долни резци, 4 кучешки зъба и 8 дъвкателни кътници. След това всички те падат и се заменят с постоянни зъби, към които се добавят още 12 (с мъдреците). Но дори и през първата година от живота на детето е необходим стоматологичен преглед. Някои родители го пренебрегват, като го считат за маловажен.

Как зъбите влияят на тялото

Състоянието на устната кухина обаче засяга пряко цялото тяло:

  • патологичните промени могат да доведат до неизправности в работата на вътрешните органи (бъбреците, стомашно-чревния тракт) и появата на заболявания;
  • при неправилна захапка се нарушава дишането, което води до дисфункции на органи;
  • кариесът и усложненията, причинени от него, причиняват възпалено гърло и други заболявания, причинителите на които са стрептококи, които са причинили кариозни промени в зъбите.

Особеностите на тялото на малките деца и недостатъчно развитата собствена имунна система ги излагат на риск от развитие на заболявания. Тъй като в тялото всичко е взаимосвързано, на състоянието на устната кухина трябва се обръща същото внимание като на другите органи. Ето защо СЗО е предложила стоматологичните прегледи да се извършват по точно определен график. Ако детето има зъбобол, е необходимо незабавно непланирано посещение на детски зъболекар. Зъболекарят ще изследва проблема и ще предпише курс на лечение.

Първо изследване

Препоръчително е детето да бъде заведено за първи път на зъболекар когато е пробил първият зъб. За много деца това е 6-месечната им възраст. Първото посещение на детето при зъболекар е по-скоро предназначено за родителите, тъй като зъболекарят ще ви каже как да се грижите за зъбите на бебето, а също така ще обясни как бебешката храна влияе върху здравето на зъбите и устната кухина.

На възраст от 1 и 1,5 години

Възможно е вече детето да е сдобило с първи кариес. Най-честите причини за кариеса са продължителното или дори непрекъснато кърмене през нощта или хранене от шише. Горните резци са първите зъби, които се влошават отвътре, така че родителите трябва редовно да изследват зъбите си от всички ъгли. За превантивни цели се препоръчва да посещавате зъболекар два пъти годишно.

На възраст от 2 и 2,5 години

На тази възраст е нужна редовна профилактика.

На 3-годишна възраст

На тази възраст при повечето деца са излязли всички млечни зъби - общо 20 на брой. Зъболекарят вече може да определи дали детето има някакви проблеми със захапката. Колкото по-рано се установи проблемна захапка, толкова по-бързо зъболекарят ще може да изчисли кога да започне да коригира захапката и да потърсите ортодонт.

Как да подготвите детето си за зъболекаря

На първо място много е важно детето да бъде заведено за първи преглед при зъболекар, за да се сприятели с него, а не да го запомни със спешна помощ за болен зъб. Първото посещение трябва да бъде забавно и вълнуващо. Родителите трябва да обяснят на детето какво точно ще се случи в зъболекарския кабинет. Ако самите родители се страхуват от зъболекаря, не трябва да предават това на детето. Същото важи и за разкази за негативни преживявания на зъболекарския стол. Подкрепата на родителите по време на първите посещения ще послужи като положително преживяване за детето и при следващите посещения.

Ще бъде много полезно да гледате заедно с детето образователни материали за зъбите и  за грижата за тях. Би било голяма грешка да обещаете на детето, че „зъболекарят няма да ти направи нищо“. Изследването на зъбите също е действие, следователно на детето нещо ще му се направи. Малките деца често не правят разлика между болка и натиск, така че дори малко по-силно докосване може да се възприеме като болка. За да накарате детето си да се чувства в безопасност, позволете му да вземе със себе си някоя любима играчка. Обяснете значението на думите, които то може да чуе по време на посещението, като кариес, венци.

Първото посещение

Първото посещение трябва да бъде информативно и възможно най-кратко - трябва да се избягват големи манипулации. Детето трябва да опознае зъболекаря в приятелска среда, без неприятно лечение, вадене на зъби и т. н. По-добре е да изберете време, когато детето е пълно с енергия, а не когато е уморено или иска да спи. В зависимост от възрастта и нивото на комфорт на детето, родителите може да държат детето в скута си или да изчакат в чакалнята. Във втория вариант ще се подобри контактът между детето и зъболекаря.

По време на срещата зъболекарят ще изследва устната кухина на детето - ще провери зъбите, състоянието на венците, захапката. Също така ще даде съвети относно стоматологичните грижи. Можете да обсъдите как най-добре да избегнете кариеса, да подобрите хигиената на устната кухина, да се отървете от лошите навици на детето си (като смучене на палеца), да намалите лошите хранителни навици и др.

Освен това може да почисти зъбите на детето. След което ще им нанесе флуорни продукти, за да ги предпази от кариес. Тези безболезнени действия ще покажат на детето да не се страхува от манипулациите.

Трябва да се помни, че родителите са отговорни за здравето на устната кухина на детето си. За да накарате детето си да се чувства по-добре, трябва да се обясни, че зъболекарят е приятел, който може да помогне за поддържане на здрави зъби.

Как да изберем зъболекар?

Потърсете сертифицирани детски стоматолози. Можете също да изберете вашия зъболекар. Основното е детето да установи добър контакт с него.

Когато детето не иска да си отвори устата

Да, понякога ужасът е толкова голям, че детето за нищо на света няма да си отвори устата. Може би първото посещение на детето при зъболекаря е било прекалено неприятно. Или има натрупани негативни спомени. Детето помни всичко това и отказва да отвори уста. Друга причина може да е неподготвеността за тази среща със зъболекаря. Детето не знае какво ще се случи, какво ще му се направи, дали ще го боли и т.н. Всичко това поражда силен страх и безпокойство.

Когато съдействието от детето е невъзможно, единственото решение за стоматологично лечение е обща анестезия или седация с газообразен азотен оксид (смешен газ). Много майки дори настояват за това.

Понякога родителите водят детето на зъболекар, когато вече има дупка в зъба и много го боли. Най-често това се случва при нередовни посещения при зъболекар. В този случай първото преживяване става неприятно. А и много по-лесно е да се лекува малка дупка, отколкото голяма и силно болезнена.

Не забравяйте, че веднага щом се появи първият зъб, детето трябва да си мие зъбите с четка и паста. До 8-годишна възраст, дори ако детето вече се е научило да си мие зъбите, родителите трябва да проверяват чистотата им. И ако е необходимо, да ги мият отново. По този начин те ще забелязват дори незначителни промени в тях.

Как да насърчите детето да си мие зъбите?

Родителите са най-добрият пример. Кажете на децата колкото се може повече за това колко важно е миенето и ги подканвайте редовно. Хвалете ги за усилията им да да си мият зъбките сутрин и вечер. Погрижете се да им е удобно, течащата вода да е достъпна, да могат самички да си вземат четката и пастата и да могат да се гледат в огледалото. Децата следват примера на родителите си и забелязват не какво казват родителите, а какво правят. Мийте зъбите си, докато ви гледа, за да може детето ви да се учи от вас. Направете грижата за зъбите неразделна част от вашето ежедневие.  

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross