fbpx
Роднини

Знаем ли какво се случва с възрастните ни близки в старческите домове

7 октомври 2021

Решението да поверим грижите за възрастните си близки на друг несъмнено е трудно за повечето хора и изисква психическа нагласа и известна финансова обезпеченост, защото частните старчески домове не са никак евтини, грижите от болногледач вкъщи - също. И е редно да е така, защото би следвало, че тези хора и институции полагат специализирана, висококвалифицирана, но и много емпатична и уважителна грижа за възрастните хора. 

Тяхната работа е изключително отговорна, трудна и натоварена не само заради грижите, които полагат, но и заради доверието, което трябва да засвидетелстват на близките, поверили грижите за роднината си в техни ръце.

Тъкмо затова постът на Албена Ковачева, разказващ за безхаберие и лоша грижа към баба ѝ и дядо ѝ още в първите дни на постъпването им в частен старчески дом, предизвика голям отзвук и нашето внимание.

Албена разказва и показва със снимки как изглежда дядо ѝ след вземането от дома. Възрастният човек е със синини и охлузвания по цялото тяло - включително и лицето, и с рана на ръката. Освен това възрастната двойка е разделена (предварителната уговорка била да са заедно в една стая) – нещо, което не им се е случвало от 70 години, пише в поста си внучката им. 

Албена споделя и че семейството ѝ не е имало контакт с близките си, защото телефоните им са били отнети. Връзката става само през управителката на дома в подходящо време, като за такова е посочено между 11:00 и 13:00 часа. 

В допълнение към това заради пандемичните мерки роднините нямат право на свиждания. Оттук и ограничението за телефонните разговори създава почва за съмнения в роднините, че се случва нещо нередно с близките им.

Ние се свързахме с управителката на дома и поговорихме с нея за всичко това. Тя имаше обяснение и контрааргумент за всяка информация, изнесена от Албена Ковачева. Дядото е със синини, защото е паднал по мраморно стълбище и защото е бил нападнат от друг възрастен човек в дома. 

Телефоните им не са отнети, а са на съхранение, тъй като възрастните хора са дементни и не могат да се грижат за вещите си. Включително има опасност други ползватели на дома да вземат телефоните, да ги изхвърлят, да ги унищожат, да навъртят сметка или друго.

Бабата и дядото на Албена са разделени след първата им вечер, прекарана в дома, защото бабата е буйствала и е пречела и на съпруга си, и на останалите, казва управителката на дома. За нея такава реакция е очаквана, тъй като дамата е възрастна и дементна и е на чуждо място. Албена подчертава обаче, че баба ѝ не е диагностицирана с деменция до този момент.

За всичко, което казва, управителката на дома посочва, че може да представи доказателства, включително видео материал от охранителни камери. Доколкото разбрахме от Албена Ковачева, вече е подадена жалба и би следвало да започне разследване, по което да се уточнят обстоятелствата и да се види какво точно се е случило с дядото на Албена, както и спазени ли са всички предварителни уговорки и самият договор, сключен за полагането на грижите.

Ние ще следим какво е развитието по случая и оставаме в контакт с Албена Ковачева, за да сме в течение как върви разследването.

Ако имате съмнения, че ваши възрастни близки или познати са жертва на всякакъв вид насилие или лошо отношение – било вкъщи, било в институция, не се колебайте да се свържете с полицията. По-добре да се окаже, че е станало някакво недоразумение, отколкото после да съжалявате, че може би е можело да се направи нещо, но не сте го сторили.

Споделяме ви всичко това, защото вярваме, че едно общество е точно толкова силно, колкото добро е отношението му към най-слабите, беззащитни и уязвими звена в него – възрастните хора, малките деца, хората с увреждания, болните хора, дори ако щете и бременните и раждащите жени. По това как изглеждат тези групи можем да съдим как изглеждаме отстрани като общност. 

Е, как изглеждаме?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross