fbpx
Жените могат всичко

НАСА обяви нова лунна мисия и в нея има жена!

6 април 2023

Докато в България властта вече 50 години не може да завърши магистрала Хемус, хората в по-нормалния свят отново ще летят до Луната. НАСА обяви мисия от четирима астронавти за ноември 2024 г., които ще обиколят естествения спътник на Земята. Между тях е и Кристина Коук, която (живот и здраве) ще стане първата жена, стигнала до Луната.

Ако не помните – първото кацане на Луната е през 1969 г. Строежът на магистрала Хемус започва пет години по-късно. Което, ако използваме проста права пропорционалност, означава, че ако догодина астронавтите стигнат Месечината, през 2029-та ще има магистрала, свързваща София и Варна. Алелуя!

Но да оставим чисто земните си проблеми и да обърнем внимание на космическите. Астронавтите ще летят с „Артемис II“. Екипажът включва Виктор Глоувър, Джереми Хансен, споменатата вече Кристина Коук и Рийд Уайзман. Глоувър, пилот от флота, ще стане първият афроамериканец, стигнал Луната. Той беше пилот на втория полет с екипаж на SpaceX Crew Dragon и ще бъде и пилотът на „Артемис II“.

Коук е специалистът на мисията. Тя е инженер и държи рекорда за най-дълъг космически полет за жена. Хансен ще стане първият канадец, стигнал Луната. Уайзман, ветеран от Международната космическа станция, е капитанът на полета.

„Артемис II“ е наследникът на космическата програма „Аполо“. Целта този път не е да се стъпи на Луната, а само да се обикаля седем дни. В тях ще се тества оборудване и екипировка за следващите полети, с които ще започне създаване на лунна база. От нея би трябвало да е много по-лесно да се стигне до Марс поради две причини. От една страна – гравитацията е само 17% от земната. Oт друга – няма атмосфера, нито хора, така че е все едно какво изсипват ракетите при изстрелването си.

Коя е Кристина Коук

Кристина Хамък е родена преди 44 години в Гранд Рапидс, Мичиган. Завършва НАСА през 2013 г. Освен това е магистър по електроинженерство и бакалавър по физика от Университета в Северна Каролина. Взима фамилията на съпруга си Ричард Коук (пише се Koch, но не се произнася по очаквания начин). Двамата живеят в Тексас и когато тя не лети нагоре-надолу около Земята, обикалят с раници на гърба, катерят скали, гребат с каяк, плуват, тичат, сърфират и въобще – очевидно са активни хора.

Кристина се качва на Международната космическа станция на 14 март 2019 г. На 18 октомври заедно с Джесика Миър прави първата женска разходка в Космоса. Общо има 42 часа и 15 минути в „разходки“ извън МКС. Коук се връща на Земята на 6 февруари – 328 дни, след като излетя. И то не по нейно желание, а заради различни проблеми на НАСА. Продължителният ѝ престой обаче даде куп интересни резултати за дългосрочното влияние на престоя в Космоса върху женската физика, психика и биология.

Водеща снимка: NASA

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross