fbpx
И аз съм човек

Завръщане на работа след майчинство

17 март 2021

Може и много да ви се иска да се върнете на работа след майчинството, за да разнообразите малко дните си, или, както казват някои: "Да тръгна на работа, че да си почина от тези деца!". Може и въобще да не ви се връща, но така или иначе този момент да е дошъл. При всички положения е добре да знаете какъв е редът, на какво имате право, какво НЯМАТ право да искат от вас и изобщо всичко необходимо, за да се върнете и да влезете в час бързо и яростно.

Сигурни сме, че съветите в този текст ще ви свършат работа, защото ги дава Камелия Калайджиева – управител на счетоводна къща Fourmate. В нея работят чудесни професионалисти, издълбоко познаващи тънкостите на счетоводно-данъчния свят, които освен компетентни са и изключително търпеливи и готови да отговорят на всякакви въпроси.

Заради опита и подхода им започваме редовно да ви предлагаме текстове, в които те ще ни съветват и информират по всякакви въпроси, свързани с трудови правоотношения, права на родителите на работното място, лично счетоводство, работна заплата, законодателни рамки и всичко, каквото се сетите и за което обикновено не ви се мисли, но е добре да знаете.


Натрупан отпуск

При завръщане на работа след майчинство всяка майка трябва да знае, че има натрупана неизползвана отпуска от 20 дни на година за периода на майчинството (възможно е отпуската да е повече, ако в трудовия договор е залегнала такава).

Тя би била доста удобна за ползване, в случай че детето например по-трудно се адаптира към посещаването на ясла/детска градина. Натрупаната неизползвана отпуска може да се ползва накуп или на части. Може да бъде изплатена под формата на пари само при напускане.

Болнични

Също така, в случай че детето боледува, работодателят няма право да ви отказва да ползвате отпуск по болест. Първите три дни от болничния са за сметка на работодателя, като за този период той ви дължи 70% от заплатата. Останалите дни са за сметка на държавата, като от НОИ ще ви изплащат 80% от заплатата като обезщетение за болничен. 

Всеки родител има право на 40 дни годишно болничен за гледане на болно дете. Отделно от това има и отпуск за гледане на здраво дете, в случай че е наложена карантина в детската градина или училище.

Заплата и смяна на работата

Работодателят е длъжен да ви плаща същата заплата, както преди майчинството. Намаляване на заплащането е възможно само с писмено съгласие на служителя.

Майките, които се връщат по-рано на работа, ще получават половината от майчинството си.

В случай че искате да смените работодателя си след изтичане на отпуска по майчинство, тогава следва да отправите 30-дневно предизвестие към настоящия си работодател (възможно е срокът на предизвестие да е по-голям, ако е посочено в трудовия договор ).

В случай че вашият работодател е съгласен, също така е възможно и трудовият договор да бъде прекратен веднага, без да е нужно да се изчаква да изтече едномесечното предизвестие. При напускане работодателят е длъжен да ви изплати натрупаната неизползвана отпуска.

Уволнение

В случай че усещате, че вашият работодател не желае да ви върне на работа, е важно още в първия ден от връщането ви на работа да заведете в деловодството на фирмата заявление, че на днешна дата, предвид изтичане на отпуската ви, се явявате на работното си място. Това е важно, тъй като в противен случай работодателят би могъл да твърди, че не сте явили на работното си място и да пристъпи към дисциплинарно уволнение.

Ако ви уволнят неправомерно, имате срок от 2 месеца да обжалвате в съда. За целта ще ви бъде необходим адвокат, но тези разноски ще бъдат за сметка на работодателя, в случай че той загуби делото и бъдете възстановени на работа.

Отпуск за кърмене

Всяка служителка, която се завърне на работа след майчинство, но все още кърми, има право на отпуск за кърмене по 1 час два пъти дневно или два часа наведнъж, докато детето навърши осем месеца.

В случай че детето е недоносено или са близнаци, разрешените часове са три. След навършване на осем месеца на ден се полага един час за кърмене от работното време, докато лекар прецени, че детето трябва да бъде кърмено.

Извънреден труд и командировки

До навършване на шест години на детето, майката трябва да полага нощен или извънреден труд, само ако е дала писменото си съгласие за това.

Майката на дете до три години не може да бъде командирована без нейното изрично писмено съгласие.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross