fbpx
В двойката

Защо някои двойки се разделят, докато очакват бебе?

28 май 2024
Pexels


Бременността е важна крачка за всяка двойка, която може да сближи партньорите, но и да ги отдалечи един от друг.

Ако се чудите дали връзката ви се разпада в този момент, или защо човекът до вас вече не ви е така близък както преди, в този текст има някои възможни обяснения.


Когато една жена разбере, че е бременна, често приема новата си роля на майка почти незабавно. Малка част от мъжете обаче са в състояние да изпитат същото вълнение като жените, когато научат за бременността. Обикновено започват да изпитват подобни чувства едва след като детето се роди и го държат в ръцете си.

Ето защо някои мъже не разбират емоционалните промени, през които преминава партньорката им. Това може да доведе до някои сериозни проблеми в отношенията.

Връзките, които се разпадат по време на бременността, са често срещан феномен в днешно време.

Проучване показва, че се забелязват сериозни промени в динамиката на отношенията преди и след появата на бебето. Наблюдава се и внезапно влошаване в самооценката за позитивните и негативните аспекти на функционирането на връзката.

Защо отношенията в двойката може да се разпаднат, когато жената е бременна?

Бременността е време на огромна радост и очакване, но също така може да доведе до значително натоварване в отношенията между партньорите. Комбинацията от хормонални и физически промени, емоционални сътресения и увеличени отговорности създава предизвикателства, с които някои двойки трудно се справят.

Хормонални промени и промени в настроението

Често срещана причина за негативен развой в партньорските отношения по време на бременност е очевидната промяна в хормоналните нива при жената.

Бременността предизвиква въртележка от хормонални промени в организма. Тези колебания могат да доведат и до интензивни промени в настроението, правейки емоциите ѝ непредсказуеми.

Това определено е предизвикателство за партньорите и може да доведе до недоразумения и напрежение във връзката.

Предизвикателства в общуването

Ефективното общуване е жизненоважно за всяка връзка. Стресът и вълнението, свързани с предстоящата поява на бебето, могат да затруднят партньорите да изразят ясно чувствата си.

Мъжете също изпитват различни емоции в този период поради допълнителните отговорности. При тях също има несигурност или претовареност. Затова откритата комуникация и споделянето на отговорностите помага на партньорите да се адаптират към новата ситуация заедно.

Неправилната комуникация води до неразрешени конфликти и трупа емоции, които в крайна сметка се вклиняват между двойката.

Затова е от изключително значение двамата да общуват открито, да проявяват съпричастност и да си оказват емоционална подкрепа.

Страхове и тревоги, свързани с родителството

Всички знаем, че мисълта, че ставаш родител е вълнуваща, но и плашеща. Нарастващите отговорности и тревоги, свързани с родителството, съвсем естествено внасят допълнителен стрес във връзката.

Двойките изпитват страхове и притеснения относно способностите си да се грижат за детето. Могат да изникнат финансови проблеми или притеснения около променените роли след появата на бебето.

Тези вълнения създават напрежение във връзката и дори могат да доведат до съмнения относно съвместното бъдеще.

Промяна в приоритетите и вниманието

Връзката ви може да изглежда, че виси на косъм и заради промяна в гледната точка.
С напредването на бременността фокусът на бъдещата майка естествено се измества към благополучието на бебето.

Този нов приоритет понякога кара партньорът ѝ да се чувства пренебрегнат или незначителен, което го обижда или води до дистанцирането му.

Предизвикателства пред физическата интимност

Много двойки усещат, че връзката им се разпада, докато чакат бебе, тъй като намалява интимността помежду им. Част от жените чувстват, че съпрузите им се отдалечават по време на бременността.

Бременността може да доведе до физически промени, които също влияят на интимността в двойката, провокирайки ни да се чувстваме непривлекателни и несигурни.

Дискомфортът, хормоналният дисбаланс или опасенията за безопасността на бебето могат да намалят честотата на физическата интимност, което води до разочарование или чувство на отхвърляне в единия или в другия партньор.

Добре е да сте имате предвид, че такива промени могат да настъпят. Само тогава можете целенасочено да помислите как поддържате интимността във връзката по време на бременността. Има много начини да си останем близки и да продължим да се харесваме един друг. Понякога имаме нужда от време, за да се преоткрием.

Умора и стрес

Бременността води до повишена умора и стрес при бъдещата майка. Натрупването на напрежение натоварва връзката, като предизвиква раздразнителност и емоционална дистанция. Всичко това в крайна сметка може да доведе до прекратяване на взаимоотношенията.

Нереалистични очаквания

Очакванията за бременността и родителството на единия партньор могат да се различават значително при другия и това да ви направи нещастни във връзката. Нереалистичните или неизказани очаквания като нищо ще донесат разочарование или най-малкото объркване, когато се окаже, че реалността не съответства на тези представи.

Как да не се стига до разпадане на връзката?

Ако двойката е наясно с промените, които предстоят, могат да отстранят проблемите и да укрепят връзката си. Това би им помогнало да се насладят максимално на този изключително вълнуващ момент от съвместния им живот. (Ако правите ремонт като повечето двойки, очакващи бебе, ще се изпокарате грандиозно няколко пъти – приемете го. Но това не е повод да зачеркнете всичко.)

Подкрепата в този уязвим период е изключително важна.

Бременността е въртележка от емоции и партньорите трябва да проявяват разбиране и толерантност. Добре е да поемат отговорност и да работят за поддържане на силна емоционална връзка, която да предотврати проблемите.

Намирате се в етап сериозни промени и е естествено да се сблъскате с предизвикателства. Затова е съвсем нормално не всичко да върви гладко.

И спокойно. Въпреки че почти всички двойки срещат трудности, далеч не всички се разделят.

Това зависи от начина, по който партньорите се справят с промените и се подкрепят взаимно. А ако се наложи, може да се прибегне до помощ отвън – семеен терапевт може да успее да калибрира по-добре разминаващите се емоции в двойката.


Източник: Marriage.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross