fbpx
Специални проекти

Защо е важно тийнейджърите да работят

13 юни 2023
първа работа
първа работа

Искаме най-доброто за децата си. Искаме да са успешни в училище, дори ако това означава, да пишем домашни с тях. Искаме да се успешни в спорта, с който се занимават, дори ако това означава безкрайни часове по тренировки. Плащаме немалки суми за частни уроци, лагери и специални програми. И ако детето е стигнало необходимата възраст (16 години) и случайно пожелае през някое лято да поработи, се оказва, че може би няма да има кога – защото „работата ще му пречи на ученето“. Но ако погледнем на първата работа като на сериозна възможност за научаване на ценни уроци, които не ги преподават (все още) в училище, трябва да помислим дали всъщност да не посъветваме децата да се огледат за някаква работа.

В тази ситуация, разбира се, е добре да им помогнем да се ориентират, защото те за първи път стъпват на полето на труда и са като писатели пред празна страница. Може и да имат идея какво искат да напишат, но са много далеч от това да имат завършен текст. По тази причина началото е много важно – то може да предопредели развитието на цялата история. И то в среда, която не е защитена като тази в училище или в университета. Има два варианта за техния път в тази джунгла – единият е внимателно търсене и избиране, другият – да хванат първото, което им се изпречи първи. И двата варианта имат плюсове и минуси.

„Добре е да помислим какво разбираме под „първа работа“. Ако е лятна работа, чиято основна цел е финансова независимост, работни навици и заетост, мисля, че младият човек може да се води от интересите и късмета си. Ако работата ще е по-продължителна и я виждаме като първи стъпки в кариерата, бих препоръчала по-внимателен подбор и търпение“, казва Ели Мантовска, GCDF сертифициран кариерен консултант с корпоративен опит, която вече четири години специализира в работата с младежи и родители. 

При всички положения добре е да се знае, че много често първата работа е основата на всички бъдещи. Преди години, когато нямаше достатъчно информация или платформи, където да се провери какво се предлага на пазара на труда, повечето от нас получаваха първата си работа през роднини, приятели, приятели на приятели и т.н. 

Сега е различно. Може и да сме загубили част от съзнателната си свобода заради социалните мрежи, обаче в работен план от тях печелим много. Получаваме информация за различни позиции, където децата ни могат да се пробват, и също така можем да проверим и да питаме дали дадена работа е подходяща за тях.

„Вярвам, че започването на работа по-рано дава възможност на младия човек да си зададе въпроси за своето професионално развитие, които да му дадат тласък и яснота, липсващи на младежите без такъв опит“, добавя Мантовска  

В България няма много учещи и работещи младежи

Ако се гледа официалната статистика на ЕС, Бългapия e cpeд cтpaнитe, в ĸoитo дeлът нa зaeтocттa cpeд учащите младежи е нaй-ниcъĸ. Πo този пoĸaзaтeл cтpaнaтa ни ce нapeждa нa 22-po мяcтo cpeд 27-тe дъpжaви члeнĸи. 

Hидepлaндия e c нaй-виcoĸ дял xopa мeждy 15 и 24 години, които едновременно yчат и paбoтят – 57,8% пpeз 2020 г. После са Дания (45,8%), Гepмaния (38,7%) и Aвcтpия (35,2%). Процентът за България, според данните на НСИ за 2022 г., е 19,8. 

„Първа задача или проект, по който младият човек работи доброволно или срещу заплащане, поемайки пълна отговорност за труда и резултатите си, бих препоръчала да е още по време на училище. Ако е първа работа на трудов договор, чудесно ще е да е през ваканциите за навършилите 18 години. Дори и да няма възможност за работа, бих предложила да се мисли разчупено. Има ли как да е „сянка“ на някого, особено в професионалната сфера, която го/я интересува? Да работи върху казуси от бизнеса? Да стажува или „чиракува“ някъде? Да е зает няколко часа на седмица или да е доброволец? Това ще създаде общи трудови навици, отговорност, работни отношения, финансова независимост“, смята Мантовска.

„Моята теза, е че трябва да има кариерно консултиране още в училище, за да се насочиш към първата си работа бавно и внимателно, а не спонтанно“, казва Даниел Пангев, доктор по обществено ръководство и HR с дългогодишен стаж.

Тъй като такова консултиране няма, всеки се оправя сам. Хубав вариант в това отношение е търсене на платен стаж. Има много фирми, които точно по този начин набират и съответно проверяват бъдещите си кадри. Още повече подобен платен стаж е отлична възможност за създаване на полезни работни контакти. Успешен пробен период отваря вратите не само на компанията, където протича стажът, но и тези на конкуренцията. HR-ите не спят.

„При мен стана случайно, но точно от един стаж станах HR Junior. После останах близо 10 години в тази компания. Имаше добър колектив, млади и готини колеги, научих много за подбора и обучението на кадри. Вече 18 години работя като HR и имам солидна кариера“, казва Пангев. 

Работа и учене могат да се съчетават успешно


Според Ели Мантовска, с някои изключения и с много внимание към баланса, работа и учене са добра комбинация. Понякога съчетаването на учение и работа води до по-голяма мотивация, до по-добра организация на целите и задачите, повече общо удовлетворение, особено ако лесно може да се прехвърлят ползи от едното в другото. 
Важно е младият човек да гради умения за саморефлексия и да си дава сметка за знаците на преумора или претоварване, много преди това да се отрази на здравето му или на резултатите.

Например – с какво желание отива на работа или лекции, какво му коства да се организира, за да изпълни някое задание, особено сравнено с преди. Тук семейството може да помогне на младия човек да си постави цели – количествени (успех, часове сън, време за почивка, спорт…) и качествени (умора, удовлетворение, радост, развиване на нездравословни модели за справяне). Измервайки къде се намира според тези цели, младият човек може се ориентира дали важна част от живота му не страда. 

Най-важните неща, които могат да се научат в първата работа, са: трудови навици; отношение към работата, към ръководителя, колегите и клиентите; умения за работа под напрежение, с определен резултат и качество и за даден срок; знания за дадената сфера и професия. Допълнително, може да шлифоваме някои свои преносими умения: отстояване на лична позиция, съобразяване с другите, гъвкавост и адаптация към промяна, умения да се справяме дори и извън зоната на комфорт или в непредвидими ситуации.

Колко е важно децата да започнат бързо работа

Съвсем нормално е всеки родител да определя бюджета на децата си. Но докато сами не започнат да работят, връзката пари – време – неща им е неясна. А тази връзка е ключова, за да разберат, че парите не се изкарват и харчат просто така. Което е най-доброто доказателство, че има причина да учиш математика и че тя е важна в реалния живот. Да не говорим колко горди са децата, когато изкарат свои собствени пари. 

Има и още, изследване на Gallup, проведено в САЩ в периода 2010 – 2016 г. сред 4000 бакалаври показва, че колкото по-бързо са си намерили работа след завършването на университет, толкова по-бързо започват да взимате по-висока заплата. Резултатите също така показват, че ако човек има работа още при завършването, има два пъти по-голям шанс да взема над 60 000 долара на година в сравнение с това, ако чака година след завършен бакалавър, за да започнете работа. Над една трета от наскоро завършилите пък печелят по-малко от 24 000 долара на година. А те биха взимали толкова, дори и без да завършват тази степен на образованието си.

С твърдението, че бързото започване на работа е важно, е съгласен и Даниел Пангев. Според него работа може да се започне още от училище. Но по-сериозната работа може да почака до втори курс в университета. „Не е проблем да се съчетава работа и учене. Например летните бригади, на които студентите ходят, показват точно това. И не само те – има почасови работи, които лесно се съчетават със свободно от лекции време“, добавя Пангев. Всъщност съчетаването на работа с учене е отлична възможност младежите да се запознаят с основите на управлението на времето, с което разполагат. Както и с това, че невинаги ще е забавно и весело. Последното е особено важно в „света на възрастните“.

Първата заплата

Първа работа – значи заплатата не е важна. Това е разпространено схващане, но не бива съвсем да му се вярва и да го пренасяме към децата. Толкова години учене и влагане на пари в образование и в един момент се оказва, че те взимат пари, които нито са им достатъчни, нито ги вдъхновяват. Какъв е смисълът от такава работа? А и къде в нея са хората, които ще мотивират и учат децата?

Дори и да приемем, че те имат спешна нужда от пари, пак не е добре да влизат в този капан. Опитайте се да им го обясните. Това ви дава отлична възможност да говорите с тях за приходи, разходи и харчове. Дава ви и добра възможност да установите малко по-различна връзка с тях – не класическата родител – дете, а връзка на голям човек с голям човек. Връзка, базирана на опит и познания, които иначе децата понякога целенасочено игнорират, точно защото идват от родителите им. И това всеки го е изпитвал на собствен гръб – вие им казвате нещо и те го забравят секунди по-късно, но ако идва от непознат думите буквално се запечатват в мозъка им. 

Може също така да ги посъветвате да питат познати, които са на подобни позиции, колко взимат и за какво им стигат тези пари. Важно е и да се поинтересуват има ли бонуси и по какъв начин се получават те. „Няма нищо лошо финансовата страна да ни мотивира. Преди години бях попадала на изследвания, че най-голям процент хора започваме работа заради заплатата, а я сменяме заради прекия ръководител и колегите“, казва Мантовска. 

Първата работа не е за цял живот

Според изследване на Американското бюро по статистика на работата хората имат средно по 12 различни работни места в живота си. Тоест, никой не очаква, че някой ще остане 25 години на първото си работно място. Макар че със сигурност има подобни хора и дори може би познавате такива. В същото изследване се твърди, че повече работодатели вярват, че учениците и студентите не са готови да бъдат работници и им трябва известно време, за да се научат. Заради това се осигуряват различни обучения и менторски програми, през които да минат – и това е доста полезно. 

„Обикновено първата работа ни задава отношение към труда изобщо, дава ни трудови навици, показва ни работните отношения. Дори да оставим настрана носталгията около спомена за първата работа, можем лесно да видим една нишка, която тръгва оттам и се проследява в цялата ни кариера“, твърди Мантовска. 

Това, че първата работа не е за цял живот, обаче не означава, че не е важна. Тя може да промени мисленето и амбициите на човек.

„Моментът на напускане на първата работа е различен за всеки и е трудно да се унифицира. Хората имат различни подбуди. За мен този момент е като спреш да се развиваш и да учиш нови неща“, казва Пангев.

„Напускане на първата работа е като напускането на всяка друга – ако не ни носи радост, ако мисълта за понеделника или връщането от отпуск е момент, който внася тревожност, ако не се свързваме с поне част от колегите, ако работим „само за пари“, ако не научаваме нищо и не ни вълнува нищо, ако не се чувстваме себе си и носим постоянно маска. Особено ако тези мисли и усещания не са само период. Всеки може да се почувства притеснен в даден момент, но ако усещането продължава с месеци, е време за промяна“, убедена е Мантовска. 

Ценностите на компанията и вашите интереси

Преди години културата в компанията и етиката на хората, които работят в нея, не бяха от толкова голямо значение. Сега обаче е различно. А има и още нещо – на някое бъдещо интервю за работа може да се наложи човек да отговари на въпроса защо си е тръгнали от първото работно място. Или защо въобще е приел да работи там. Така че и този избор е важен. Ако човек се колебае, три неща са ключови:

  • наличие на добър мениджър, ментор или учител;
  • възможност за учене и развиване;
  • добри перспективи.

По-възрастните колеги, ментори и шефове са важни и поради друга причина. Те ще научат децата да говорят и да се държат професионално. А не да свеждат всичко до емоджита.

Има ли значение дали първата работа ще е в малка, или голяма компания?

Размерът на компанията няма значение. Важна е средата, колегите и желанието да се учи. В малките компании човек се научава да изпълнява повече роли и да комуникира по различни начини с хората. Но това означава и че невинаги може да получи помощ или съвет, когато има нужда от него. Големите компании имат утвърдени процеси и процедури, обръщащи внимание на детайли, до които иначе се стига трудно. А и може да предлагат различни обучителни програми, което го няма в по-малките компании.

Освен това връзките, изградени по пътя, са важни. Колегата днес утре може да стане директор и да предложи нещо много апетитно.

„За мен е най-важното да работиш това, което ти харесва, с хора, които са готини и ти харесват, и в работна култура, която ти допада. Ако получаваш висока заплата, но не ти харесват работата или колективът – правиш компромис“, казва Пангев.

„Добре е да има някой в живота на младия човек, който да му помага да поддържа реалистична гледна точка за талантите и качествата си. Да не се надценява, но и да не се подценява. Може да е по-възрастен роднина или колега, или дори само няколко години по-голям приятел, натрупал повече практически опит“, твърди Мантовска. 

За финал

За да обобщим в три изречения: може би първата работа няма да е мечтаната, но много често е първата стъпка към нея. Първата работа със сигурност е по-добра от никаква работа. А освен това малцина изкарват цял живот на първото си работно място, така че целта е създаване на връзки, правене на добро впечатление и научаване на нови умения. И да, успехът няма да дойде бързо – нужни са много старания и усилия.


Текстът е създаден с подкрепата на HAPPY и е част от кампанията „HAPPY с първата си работа“.

Кампанията „HAPPY с първата си работа“ цели да информира младите хора (ученици, студенти, току-що завършили) за възможностите за работа в компанията и да ги покани да кандидатсват за различни позиции – барман, сервитьор, сушист, готвач. Могат да работят и само за летния период, а предишен опит не се изисква. Освен добро заплащане, компанията предлага различни финансови и социални привилегии. 

  • Настаняване или работа в удобна локация до дома
  • Месечни ваучери за храна
  • Платени обучения
  • Бонуси
  • Социален пакет с различни дейности (билети за театрални постановки или концерти, карти за фитнес на преференциални цени, тиймбилдинги, партита и отстъпки при партньори на HAPPY – оптики, магазини за техника, автосервизи и др.).

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross