fbpx
И аз съм човек

Защо днес честваме Деня на Европа

9 май 2022

Много хора свързват днешния ден с т.нар. Ден на победата и смятат, че причината да се чества Ден на Европа и Ден на победата на 9 май е една и съща. Само че не е точно така, защото събитията са различни.

На 9 май, освен Денят на победата, който се отбелязва в Русия, в бившите съветски републики и в страните от Източния блок, се чества и Денят на Европа или по-точно Денят на Европейския съюз.

Кой е Робер Шуман и защо 9 май се чества и като Денят на Шуман

Началото на всичко това поставя Робер Шуман (1886 - 1963). Обикновено пред името му стои определението "един от бащите на обединена Европа". Шуман е френски политик, чиято кариера включва постовете министър-председател, министър на финансите и министър на външните работи. 

Точно в качеството си на министър на въшните работи на Франция на 9 май 1950 г. Шуман прочита пред световните медии станалата по-късно историческа декларация, с която предлага създаването на обща европейска институция, за да се контролира и управлява производството на въглища и стомана. 

Според Шуман подобно обединение ще промени съдбата на онези региони, които дълго са правили боеприпаси и са ставали най-честите им жертви. По този начин се създава предпоставка за траен мир между държавите в тази общност, тъй като сътрудничеството им следва да обезсмисли всякакви войни помежду им.

ЕОВС преди ЕС

След края на Втората световна война европейските лидери започват да търсят общ път, за да не влизат в конфликт интересите на отделните страни и така да се избегнат нови войни. Става ясно, че това може да се случи само след някаква форма на обединение.

Декларацията на Шуман е важна част от представянето и популяризирането на тези идеи. Създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), предложено от Шуман, всъщност полага основите на Европейския съюз, какъвто го познаваме днес. 

След предложението на Шуман Франция изготвя Договора за ЕОВС. Подписан е през 1951 г. от нея и още пет държави – Белгия, Западна Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия, за срок от 50 години. В компетенцията на ЕОВС се включват ценообразуването, управлението и пазарът на въглища и стомана.

Създават се и наднационални институции, които да следят за изпълнението на политиките на съюза, чията основна цел е икономическо обединение, с което да се тушират противопоставянията между страните с потенциал за военен конфликт. Неслучайно фокусът е именно въгледобивът и черната металургия, стоящи в основата на развитието на военната промишленост.

5 май, 9 май и денят на победата над фашизма

Съветът на Европа е основан на 5 май 1949 г., затова и неговият празник е на тази дата. През 1985 г. Европейските общности, които по-късно се превръщат в Европейски съюз, възприемат европейските символи на Съвета на Европа като знамето и празника. Въпреки това лидерите на Общността решават да празнуват своя Ден на Европа на 9 май в чест на Декларацията на Шуман.

Западна Европа също като Русия чества победата над фашизма, но го прави на 8-и вместо на 9 май. Една от причините е разминаването във времето: краят на войната е обявен от Чърчил и Труман в последните часове на 8 май, което заради времевата разлика се пада в началото на 9 май за Москва. Другата е, че Германия всъщност капитулира няколко пъти. 

В нощта на 6-и срещу 7 май 1945 г. в Реймс Франция подписва капитулацията на Германия. От германска страна подпис слага генерал Алфред Йодъл, началник на оперативния щаб на Вермахта, представляващ германското висше командване. 

После на 8 май 1945 г. по настояване на Сталин в съветската квартира в берлинския квартал Калрсхорст е подписана отново капитулация на Германия. Подписът е на главнокомандващия на германската армия след самоубийството на Хитлер - фелдмаршал Вилхелм Кайтел. 

Повторното предаване на Германия се налага след оспорване от страна на съветското командване на текста на документа от Реймс.

В същото време в Дания и Нидерландия Денят на Освобождението се чества на 5 май, защото на този ден през 1945 г. се предават германските войски, намиращи се тогава на териториите на двете страни.

В Украйна Денят на Европа се чества от 2003 г., само че там той се отбелязва в третата събота на май. Тази година това се пада 21 май.

Химн на Европа

В началото на 70-те години Съветът на Европа приема за свой химн “Одата на радостта” от последната симфония на Бетовен - “Номер 9”. През 1985 г. това става химн и на Европейския съюз.  

Поемата “Одата на радостта” е на Фридрих Шилер и изразява неговите възгледи за едно идеалистично бъдеще, в което всички хора са обединени. Този текст не присъства никъде в официалните изпълнения на химна, но отразява съвсем точно идеалите, заложени при обединението на Европа: свобода, мир и солидарност.

За финал ви поздравяваме с този великолепен флашмоб на изпълнение на Одата на радостта. Той може вече да е на 10 години, но е все така вълнуващ. Особено във времена като днешните.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross