fbpx
Образование

За МОН и отсъствията, или защо децата (не) ходят на училище

27 ноември 2023
дете училище чин


„Когато недоверието влиза, любовта излиза", гласи ирландска поговорка.

Оказва се, че българското министерство на образованието е изключително недоверчиво към родители и ученици, тъй като излизането на децата от клас явно е свързано с куп препятствия, за които страдат всички (без МОН), включително и лекарите.

Час–два, а понякога и повече, отнема на родител да виси пред лекарския кабинет, за да получи заветната медицинска бележка, с която да извини отсъствията на детето си от училище. Напълно ненужно упражнение, ако става въпрос за кратко неразположение, затихващо в рамките на ден–два.

Гледката е позната на всички. Коридорите пред педиатричните кабинети се пълнят с хора, все едно са докарали бананите в магазина през 70-те. Кихане, подсмърчане, кашлица – недоволството наистина е заразително.

Строги и (не)справедливи

Темата за отсъствията на учениците и намирането на подход, който да облекчи не само децата и родителите, но и лекарите, неведнъж е била обсъждана. До този момент образователните власти са строги и безкомпромисни в настояването си за медицински бележки и силно ограничават на възможността за отсъствие по семейни причини.

Петицията, инициирана от Ирина Манушева – майка на три деца, възобнови дебатът като до този момент в нея са се включили 7843 души. Сред подписалите има не само родители, но също така учители и лекари.

Петицията (може да я видите тук) няма за цел да се изправя срещу нововъведените електронни бележки, но апелира не всяко отсъствие, породено от временно неразположение на детето (болезнен цикъл, мигрена, диабет, друго хронично заболяване, настинка), да бъде извинявано единствено от лекар, при положение че за него не се налага специфично лечение.

„Най-късно до петата година на детето всеки родител е наясно как ще се развие болестта на детето – има ли нужда от преглед, или не“, коментира доктор Бояна Петкова. Тя е категорична, че за сополи и за кашлици няма смисъл да се ходи на преглед. Никъде в чужбина не е регламентирано това да се прави по този начин.

Професионалното ѝ мнение на лекар съвпада с това на Ирина Манушева, че извинителните бележки водят до колапс на доболничната помощ и лекарите са изключително натоварени.

„Личната лекарка на децата ми не си вдига телефона, например. Тя няма възможност да го направи, защото има над 2000 пациенти – от бебета до баби, и работи само със записан час“, допълва Бояна.

Подобна е ситуацията с почти всички педиатри.

„Не виждам смисъл за сопол, гърлобол, главобол, което трае между един и три дни да се налага да се посещава педиатър. Пълен абсурд е и не знам какво искаме от тези лекари, на които само им скачаме на главите. Те са напълно в правото си да са недоволни“, допълва Бояна Петкова.

И дава рецепта за справяне със ситуацията, която вече е измислена в много училища в други европейски страни. „Родителите вписват отсъствията на детето и причините в отделна книжка на съответното училище. Никой не ги гони като рецидивист за извинителни бележки“. Точка.

До този извод са стигнали и Ирина Манушева и заместник-министър Мариета Георгиева на първата планувана след петицията среща, която се състоя на 1 ноември.

„На практика нямаше никакви противоречия. Беше ясно, че нещо трябва да се направи по въпроса“, разказва Ирина Манушева.

Обсъдили са различни варианти, включително увеличаване на броя отсъствия по семейни причини и възможност родителите да извиняват допълнително неприсъствието на децата си по здравословни причини.

Идеята е да може 2–3 дни детето да си остане у дома и да се лекува, без да е необходима медицинска бележка. Ако обаче все още състоянието му не се е подобрило, то да бъде прегледано от педиатъра, който да му допълни следващите отсъствия, съответно с документ.

По света

Такъв е германският модел. Там първите три дни се извиняват от родител, след това при необходимост се търси медицинска бележка. Това е и най-стриктният модел в цяла Европа. На други места, ако родителят потвърди, че детето има здравословна причина, не се изисква никакъв документ, освен ако не възникне подозрения при зачестили много подобни отсъствия.

Във Франция, например, въобще не са нужни медицински бележки. Там единственият случай, при който по закон се изисква такава, е при установено заразно заболяване, за да могат да се проследят контактните лица. Оттам нататък декларацията на родителя, че детето е болно, е достатъчна.

В скандинавските страни е почти същото, като ясно е посочено, че училището във всеки един момент може да изисква допълнителен документ, ако счете за необходимо.

Във Великобритания също родителят трябва да предупреди, че детето е болно, а ако се налага дълго лечение, се прилага и документ.

На практика никъде по света лекарите не се занимават с отсъствията по здравословни причини на учениците, като се дава отделно възможност за отсъствия по семейни причини.

На места броят им не е строго ограничен, на други са 10 дни в рамките на учебната година, като при извънредни случаи могат да се увеличат, но вече с разрешение от директора.

Също така във всички тези страни сериозните анализи, показващи защо децата от някои семейства отсъстват по-продължително, не посочват като причина извинителните бележки от родител по здравословни причини. Това не е причина и за отпадане от образователната система.

У нас

След първата среща в МОН, следват още две, които не вървят така гладко. На тях присъстват представители на Национална мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, омбудсманът, Асоциация „Родители“.

Всички те се обединяват под общото искане, представено и в петицията. От страна на държавата присъстват представители на Министерството на здравеопазването, сред които и зам.-министър доц. Михаил Околийски, които категорично подкрепят идеята, че е нелепо лекари да се занимават с извинителни бележки за дребни неразположения. Това е мнението и на доц. Д-р Йорданка Узунова, която е председател на Българската педиатрична асоциация.

Други представители на институциите обаче възразяват.

Според някои децата задължително трябва да се преглеждат от лекари – защото така се гарантира по-добра грижа, намалява се разпространението на инфекции, осигурява се възможност родителите да вземат болнични.

Самите лекари не са съгласни с аргументите, защото редица краткотрайни неразположения изобщо не изискват медицинска помощ, а дори в случай на вирусно заболяване прегледът в първите 1–2 дни от заболяването е неинформативен.

Изискването за бележки всъщност увеличава риска от разпространение на инфекция както заради струпването на хора пред кабинетите, така и защото в момента много родители, които нямат възможност да отсъстват от работа, за да заведат детето на преглед, ще рискуват да го пратят с леки симптоми на училище.

И най-важното: по никакъв начин не става въпрос за ограничаване на възможността за посещение при лекар, в случай че родителят има притеснения или нужда от документ.

Другата категория възражения са свързани с опасенията на МОН, че децата в риск съвсем ще отпаднат от системата, въпреки че в много училища, където има такива ученици, е ясно, че по-скоро изобщо не им се пишат отсъствия. Изследванията по света, включително в съседна Румъния, показват, че превенцията на отпадане на ученици от клас не е свързана със строго формални бележки.

В България също има доста такива изследвания. Там става ясно, че насоките са за подобряване на училищната среда, осъвременяване на преподавателските методи, подкрепа на семействата в риск. Никой не говори за полза от формализацията на отсъствията. Но за МОН именно тя остава като че ли най-важната мярка. Що се отнася до опасението, че родителите ще злоупотребяват, като водят децата на ски и други екскурзии, според Ирина Манушева то също е несъстоятелно.

Българските родители всъщност са изключително ангажирани с образованието на децата си, съдейки по безпрецедентния за Европа брой ученици, посещаващи допълнителни уроци и курсове по много предмети.

След проведените срещи МОН се ангажира да разгледа обсъдените варианти, включително увеличаване на броя на отсъствията по семейни причини. Да се надяваме, че то ще бъде достатъчно голямо, за да реши наистина поставения проблем.

Според Ирина Манушева разумно би било да се добавят 20 дни с уведомяване от родител, което прави по около 2 дни на месец.

„Всъщност сега отсъствията дори са повече от необходимото, тъй като никой лекар не дава медицинска бележка само за два дни, за да не се наложи някой да ходи повторно за удължаване на срока“, казва Ирина и допълва, че ако децата не си губят времето в чакане по кабинети, ще имат дори повече време да наваксат с уроците, щом се почувстват по-добре.

Ясно е, че нещата няма да станат бързо, но дано по-скоро и на МОН стане ясно, че стимулите за ходене на училище не са в медицинските бележки.

Разковничето е другаде: в смисъла децата да ходят на училище, а не в опитите насила да ги задържим там.

Петя Славова

Автор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross