fbpx
Новини

„Защо България?“: Конкурс за детско творчество с големи награди 

17 юли 2023
конкурс "Защо България?"

Имате талантливо дете, което редовно излиза от белия лист и се пренася с четка към стените вкъщи? Обича думите и може да ги използва по правилен и вдъхновяващ начин, дори когато иска още джобни или ви сервира ниска оценка? А може би просто не спира да свири, докато връстниците му живеят в телефоните си? Към която и артистична порода да принадлежи детето ви, може да се включи в конкурса „Защо България?“, организиран от BTL Industries

Какво?

Конкурсът „Защо България?“ е за деца от 4 до 18 години. От тях организаторите искат да разберат защо смятат, че страната ни е добра дестинация за живот и за разгръщане на артистичния потенциал на всеки.

Отговори на въпроса „Защо България?“ се търсят в следните категории и със следните изразни средства: 

  • Музика – песен, танц, изпълнение на музикално произведение (изпратени под формата на видео); 
  • Литература – есе, стихотворение, разказ, повест, новела, приказка, написани на български език;
  • Визуални изкуства – авторска картина, графика, фотография, скулптура, статуетка, керамика, плакат. 

А наградата?

Големите победители в „Защо България?“ ще бъдат трима – по един за трите основни категории. Всеки от тях ще получи награда на стойност 2000 лв., което, както и да го погледнем, си е солидна инвестиция в сбъдването на една творческа мечта. 

Сумата може да бъде усвоена по два начина:

  • победителят посочва артикул на цена от 2000 лв. и BTL Industries го купува и подарява за лично ползване
  • или победителят предоставя документ за придобивката си от 2000 лв. и на тази база компанията му възстановява инвестицията. 

Наградите се разпределят по този начин, за да може те действително да отидат за творческото развитие на децата. Може да са материали, учебници, такса за курс, музикален инструмент, техника и всичко, което ще помогне за развитието на таланта на вашето дете.

Как, кога, къде?

Срокът за участие е до 1 септември. Творбите могат да бъдат изпращани на имейл whybg@btl.bg или чрез куриер на адрес гр. Пловдив, бул. „Пещерско шосе“ 30 за BTL Industries за сметка на организатора. Препоръчително е по-обемните файлове да бъдат изпращани чрез линкове в платформи като WeTransfer, Google Drive, Dropbox и др.

Не забравяйте да посочите възраст, телефон за връзка и описание на създадената от детето творба –  рисунка, есе, песен или в каквато друга форма е успяло да събере вдъхновението си. 

Добре е да опишете и за какво ще се използва наградата от 2000 лв., в случай че вашето детето е отличено с такава. А ако е сред победителите, е задължително да посочите по какъв начин ще се разходват тези 2000 лв.

Обявяване на победителите

Победителите във всяка категория ще бъдат избрани от независимо жури, а имената им ще станат ясни на специална церемония в рамките на бизнес форум „Защо България?“ на 3 октомври. 

И като казахме „независимо жури“, няма как да не кажем кои ще са председателите на екипите, оценяващи децата в различните категории.

Иван Лечев
Председател на категория Музика
Иван Лечев е от хората, за които истински важи клишето, че нямат нужда от представяне, защото – наистина – има ли някой, който да не знае кой е Иван Лечев?! И все пак нека да кажем, че освен изключителен музикант, Иван Лечев е композитор, аранжор и ментор. Още първите му опити като композитор му печелят награда „Аскеер“, а надали има български изпълнител, който да не е изпял поне една песен с негов аранжимент. Днес китарата му звучи във ФСБ, Фондацията, Обичайните заподозрени, а професионалната му оценка ще се чуе и в журито на „Защо България?“.

Недялко Славов
Председател на категория Литература

Недялко Славов е сред най-успешните съвременни български писатели. Автор е на романите „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Носител е на някои от най-големите национални награди за поезия и проза. За всички деца, които ще вземат участие в категория Литература, ще бъде изключителна привилегия именно той да оценява работите им и да отличи някои от тях.

Проф. Вихрони Попнеделев
Председател на категория Визуални изкуства

Професор Вихрони Попнеделев има 46 самостоятелни изложби в цяла Европа. Сред постиженията и отличията му са награда и звание „Златното перо“ за принос към българската култура през 2013 и 2002 г., както и Национална награда за живопис „Захари Зограф“. През 1998 г. създава Арт Център Вихрони – място за срещи между хора с идеи, талант и дух от всички държави и възраст. Произведенията на Вихрони Попнеделев са част от националното културно наследство на страната ни. Негови творби са включени в  постоянните колекции на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, колекцията на Уго Вутен в Белгия и много други частни колекции в страната и чужбина. Опитното му око ще открие талантът, който ще вземе голямата награда в категория Визуални изкуства.

Защо България?

„Защо България?“ отбелязва 25 години от създаването на BTL Industries, чиято основна мисия е грижата за здравето с иновативни технологични решения в направленията физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Екипът на компанията е с ясното съзнание, че децата са най-важната инвестиция в бъдещето, затова се ражда и конкурсът „Защо България?“. Той има потенциал да се превърне в платформа за развитие на талантливи българчета с идеалната цел да пали любопитството им към всичко, което ги кара да се гордеят с родината си и го няма като любопитки в TikTok.


Повече информация за условията на конкурса можете да откриете тук.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross