fbpx
Хранене

Захранване на бебето с месо

10 март 2022

Сигурно ще ви се случи или пък ще го чуете от приятелка – бебето още е на пюрета и мляко, а вие хапвате срещу него кебапче и то започва да ръмжи и да се мята. Историята продължава с това, че е надушило най-хубавото (според голяма част от човечеството) – месото.

Защо ядем месо

Защото освен, че е вкусно и можем да го приготвяме по хиляди начини, месото е основният източник на лесно усвоимо желязо и основен източник на пълноценни белтъчини. Мазнините и минералите в него също ни трябват. Освем споменатото вече желязо, то осигурява цинк и фосфор. В добавка - витамини В1, В2, В6, В12, РР, както и много важната за бебето фолиева киселина.

Кога да захраним с месо бебето

В по-късно години може (със заместване и с помощта на други храни) месото да отпадне от трапезата, но в детската възраст то е повече от пожелателно. Педиатрите в Канада, Европа и Англия препоръчват месото да е една от първите твърди храни, предоставени на бебетата.

Сигурен сигнал, че детето е готово за поемане на месо, е, че то е пораснало двойно на тегло от раждането и когато седи, може да държи главата си изправена. Това обикновено е около шестия месец (малко по-рано или по-късно е съвсем нормално).

И щом бебето започне да приема зеленчуковото пюре с лъжичка, в храната ще може да добавяте месо и риба. Няма строго определени правила как и по колко - бебето само ще си покаже дали понася добре промяната. Разбира се, в началото месото трябва да е пюрирано.

Организмът на детето вече очаква обогатяване на храната - след шестия месец бебето започва да се нуждае от много повече желязо, отколкото получава с млякото на майката.  А след седмия месец бебето се нуждае от повече желязо отколкото възрастен мъж. И понеже бебетата не могат да поемат големи количества, храната, която получават, трябва да е богата на желязо. Започнете с една чаена лъжичка смляно месо или смляна риба, с половин жълтък, а по късно – на около 10 месеца - слагайте цял яйчен жълтък. Увеличавайте количеството на месото постепенно - спрямо това колко яде детето. Наблюдавайте реакциите и най-важното – следете продуктите ви да са пресни. Както всяка храна може да предизвика алергична реакция, така и някой тип месо е възможно да не е подходящо. Затова двайте месо или риба с обедите.

Какво месо да даваме на бебето

Препоръчва се месо от млади животни и птици. Месото трябва да е перфектно измито и напълно сготвено. Най-често се дава пилешко, патешко и пуешко (готовите пюрета също са с такива меса). Дава се също така добре приготвено телешко, заешко и агнешко. Ако ползвате свинско - нека не е много мазно. Дробчетата също са пълни с протеини.

В полуфабрикатите и колбасите се използват твърде много сол, стабилизатори, оцветители и подобрители, които засега можем да спестим на децата си. Освен това на този етап трябва да забравите за кренвирша и споменатото в началото кебапче – има твърде много подправки.

За бебето няма значение какво месо е яло – дали е телешко, свинско или пилешко. По-вероятно е обаче, бебето да поиска първо по-лекото месо – пилешкото. В идеалния вариант животното, чието месо ще даваме на детето, ще е домашно или хранено с трева. Давайте плавно от друг вид месо на всеки два-три дни – примерно три дни му пюрирайте само пилешко, а на четвъртия ден - агнешко.

Захранването с месо не се различава от другите захранвания – става леко и постепенно. Редувайте месата и разнообразявайте пюретата. Освен това твърдата храна се дава след като бебето е накърмено, защото когато то е гладно, иска храна, която бързо ще го задоволи. Месото може да бъде смляно и със сладки плодове – пюре с кайсия или ябълки. Но винаги го слагайте в храна, с която е свикнало, а не с напълно нов вкус. До навършване на девет месеца може да се дава смляно месо, по-късно то може да е нарязано на парченца. Дори ако бебето се затруднява с дъвчене и отхапване на месото, позволете му да изсмуче соковете на месото. Това ще го снабди с важни вещества.

Не поднасяйте на детето месо, което е останало от предния ден - в сготвеното месо също се развъждат бактерии. И ако не разполагате с прясно месо, по-добре пропуснете месното меню.

Количество за захранване

Лесно можете да приготвите пюретата у дома. Тъй като месото трябва да се използва след термична обработка, сварете такова количество, което ще стигне за седмица. Замразете го във фризера или го стерилизайте в бурканчета. Така ще имате готово количество, затопляте го и добавяте зеленчуковото пюре. Ако решите да използвате готови пюрета има такива, които са само чисто месо или смес зеленчук и месо. И двата варианта са приемливи.

Започнете с 1 чаена лъжичка смляно месо, смесено със зеленчуковото пюре. Постепенно можете да увеличите количеството на месото до достигане на 30 - 40 g за една порция. Следето количеството, защото големите количества месо могат да претоварят бъбреците на бебето.

Няма причина да не давате месо на детето, освен тежки алергии. Ако имате съмнения - следете внимателно реакциите му и дръжте връзка с педиатъра си.

Съветите на специалистите са в ранната възраст детето да се оставя ден или два без месо в менюто. В тези дни обаче е добре да му давате риба или яйца.

Ако бебето отказва месо

Някои деца са злояди още с раждането си. Ако случайно отказва месото, нека храненето не става силово - по-важно е да не развие негативно отношение към храната. Децата рядко отказват месо, но ако го направи - изчакайте седмица-две. След шестия месец, ако бебето отказва да консумира месо, трябва да го заместите с други продукти, които съдържат протеин и желязо – яйца, леща, боб, нахут, киноа.

Въпреки отказа не спирайте да му предлагате месо - вкусът на бебето се променя непрекъснато. Но не бъдете груби и не го тъпчете насила. Може да отнеме до десет опита  бебето да приеме каквато и да е нова храна.

Захранване с риба

Рибата също е с незаменими качества - тя е и хранителна, и е изключителен източник на полезни вещества. Дори в семейството да има алергичен към риба, не се плашете да пробвате - по-малко от 2% от децата имат алергия към риба. А и ако забавяте даването на риба на бебето, увеличавате шанса да се развие точно такава алергия. И после да не може да яде риба на шишчета в Палермо (както направихме ние).

Препоръчителните видове риба са сьомга, треска и пъстърва. Разбира се - добре почистена от кожа и кости. И задължително прясна.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross