fbpx
Раждане

Акушерките от „Зебра“ за нормалните бебешки неща

13 март 2024
акушерки снимка четири жени
Йоана Станчева и Илона Нешкова (двете най-вдясно) с акушерки Виктория Николова и Пламена Гюрова

Раждането като съвсем естествен процес, който може да е споделен и от най-близките, все още е тема табу в голяма част от държавните болници в страната. Съвсем различен обаче е подходът на aкушерски практика „Зебра“, където вече 10 години жените са добре дошли да посрещнат бебетата си в компанията на своите партньори и/или дули.

Всяка жена получава индивидуална грижа в зависимост от нуждите си. Говорим с акушерки Йоана Станчева и Илона Нешкова как се развива акушерската практика през годините и как да бъдат по-добре подкрепени жените и техните бебета. А междувременно става дума и за събитието за родители и акушерки, което организират „зебрите“ на 21 март.

Разкажете за началото на „Зебра“ и как се разви практиката от 2015 г. досега?

Йоана: Започнахме без очаквания, тъй като знаехме, че тепърва имаме да градим образа на акушерската практика за семействата у нас. Можехме и да не успеем да накараме българските родители да повярват в ползите на този модел на грижи.

Постепенно стана ясно, че не само семействата, но и лекарите оценяват високо безопасността и удовлетворението, което носят акушерските грижи. Успяхме да намерим болница и лекари от всички необходими за едно раждане специалности, които да ни се доверят да бъдем това, което са акушерките по цял свят – основни обгрижващи лица на здравите жени с нискорискова бременност, които очакват здраво бебе.

Илона: Започнахме като две акушерки без големи очаквания. Сега сме три пъти повече и очакванията ни растат. За тези почти 10 години „Зебра“ беше един от стимулите на промяна в страната изобщо – повишаването на процента на нормални раждания, водното раждане като норма, а не екзотика, нормалното раждане след предишно цезарово сечение, външното верзио – все неща, които добиваха популярност и биваха нормализирани покрай нашата работа.

Наша беше и инициативата за две изключително важни и полезни обучения за акушерки – „Преглед на новороденото“ и „Реанимация на новородено“. Нямаме намерение да спираме да се развиваме и да развиваме модела за акушерска практика в България.

При вас родилките получават индивидуална грижа. Раждането обикновено се случва във вана. Разкажете повече за водното раждане и защо сте избрали именно този подход?

Йоана: Предлагаме ваната за раждане на всички, които имат интерес към нея, защото облекчава неприятните усещания към финала на раждането. Потапянето във вода обаче съвсем не е задължително – използваме и много други приспособления за разчупване на стандарта да се ражда на родилно легло и имаме раждания във всякакви позиции.

Но жените избират водата наистина често. Подозираме, че това е така, защото искрено им харесва! Екипът ни е обучен да асистира на водни раждания, съблюдавайки пълната безопасност на майката и бебето в сюблимен момент. В нашата практика около 90% от всички жени ползват ваната за обезболяване, а 50% и раждат бебето си във водата.

В държавните болници другият родител и/или дулата са нежелани от медицинския екип, но при вас са добре дошли. Защо е важно присъствието им по време на раждането?

Илона: Това е семейството/отборът на жената и ние нямаме нито желание, нито полза да ги разделяме. Придружителите не ни пречат, напротив – помагат ни и създават уют за раждащата жена. В допълнение има и отдавна научно доказани ползи от този тип подкрепа. Как бихме могли да сме против хора, които помагат и са желани от майката! Просто следваме това, което семейството иска.

В акушерска практика „Зебра“ съдействате не само за раждането, но и за грижите преди и след него. Какви са тези грижи и по кои теми жените усещат най-силна нужда от съдействие в тези моменти?

Йоана: При нас се проследяват нискорискови бременности – женската ни консултация е много цялостна и структурирана услуга. Извън медицинската част най-често работим със семействата да изградят реалистични очаквания за раждането и кърменето.

Това ни помага много, когато работим с тези хора с тяхното вече родено бебе, за да запазим посоката на родителството, която са определили като важна за тях. Всички тези неща се говорят многократно и предварително по време на женската ни консултация.

Какво липсва в българското здравеопазване, което да е в подкрепа на жените и бебетата? Кои са най-фрапиращите знаци, че промяна трябва да има и какво реално може да се промени?

Илона: Нямаме единни ръководства за работа с бременните и раждащи жени, така че всички ние, които работим в тази сфера, да правим едно и също във всяка практика и всяка болница. Това много ще улесни жените – да прилагаме уеднаквени и базирани на съвременни научни доказателства медицински грижи.

Най-фрапиращият знак, че има нужда от промяна, е процентът на цезаровото сечение в страната, който за миналата година надвишава 50. Би трябвало да има национален стремеж да намалим броя операции без индикации, за да се съобразим със световните препоръки - цезаровите сечения да са под 20% от всички раждания.

Съвсем скоро – на 21 март, организирате семинар, на който сте поканили различни специалисти, които ще говорят за грижите за жените, бебетата, както и за самото акушерство. Може ли да ни кажете повече за събитието и какво е необходимо, за да присъстваме.

Йоана: Работим толкова много с млади семейства, че виждаме много ясно нуждата им от по-фина настройка още преди появата на детето. Често очакванията към бебето и неговото поведение показват, че нормата не им е позната.

Искаме да направим събитие за всички нормални бебешки неща и по-лесния начин да гледаш новородено. Събитие, което улеснява родителите, а не отваря нови мисли за тревога или ненужни вещи. Това е идеята зад „Б“ КАТО БЕБЕ – да съберем експерти по нормалност, за да е лесно за всички, докато се чудят кое е правилното в морето от противоречива информация.

Имаме забележителна програма, която вече публикувахме, имаме утвърдени в областта си лектори, международни експерти и същевременно земни жени, които вече са минали по този път в личен и професионален план. Ще бъде уютно и полезно.

Събитието е безплатно и ще започне точно в 16:00 часа, така че очакваме всички участници да заемат местата си малко преди старта.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross