fbpx
Новини

За учителите по математика с любов

15 декември 2023
За учителите по математика с любов

Абсолютно наясно сме, че тези, които си спомнят с любов за учителите си по математика, са малцинство. И най-вероятно са учили в някоя от математическите гимназии из България. Обаче положението е такова, че в съвременния свят математиката е важна. А данните показват, че българските ученици са с притеснително лоши резултати по математика. Например:

  • 35 от 100 е средният резултат на НВО по математика след 7. клас през 2023 г. 
  • 44% от българските ученици са под критичния минимум в резултатите по математиката според PISA (2018). 
  • Само 10% от учениците избраха матура по STEM специалности през 2022 г. (бяха 25% през 2019 г.)

Трудно ще помогнем на децата с безкрайно зазубряне на формули – това е тотално безполезно. Но можем да им помогнем, като помогнем на учителите, които ги учат. Или поне такава е целта на сдружение „Образование без раници“ – да окаже цялостна дългосрочна подкрепа на повече учители по математика в страната.

Организацията зад кампанията

„Образование без раници“ предлага важна част от решението, като помага на учители и цели училища да използват една от най-развитите дигитални учебни платформи в цял свят – Кан Академия (Khan Academy). Кан Академия e безплатна и има над 150 милиона потребители глобално; десетки хиляди вече учат с нея и в България. Нейният фокус е именно математиката и науките, като включва хиляди видеа и по-важното – десетки хиляди упражнения и тестове. С алгоритми и система за „учене до майсторство“ зад всички тези задачи и тестове, платформата помага на учениците да наваксват пропуски и да напредват без дупки в знанията, дори ако трябва да се върнат на материал от предишен клас.

Със своята нова дарителска кампания „За учителите по математика с любов“ сдружение „Образование без раници“ иска да обучи повече учители по математика. Които на свой ред ще подкрепят своите ученици да използват Кан Академия. „Планираме независим анализ и оценка, за да може обществото да види още конкретни данни за ефекта от използването на Кан Академия във все повече български класни стаи“, казва Розалина Лъскова, изпълнителен директор на сдружението.

„Образование без раници“ е основано през 2014 г. Сдружението превежда и адаптира на бъгларски онлайн платформата Кан Академия. Към ноември 2023 г. на български има 7355 видео урока и над 6300 обучени учители и директори. В българската версия на Кан Академия всеки месец учат активно над 20 000 ползватели.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross