fbpx
Здраве

За гръбначните изкривявания при деца и ползите от изправителната гимнастика

28 октомври 2022

Правилната стойка по време на стоене, ходене и работа не се дава на човек по рождение, а се придобива. Тя се изработва в ранните детски години. Отстраняване на недостатъци след 18-годишна възраст е трудно, а понякога и невъзможно. Най-ефективното лечение на гръбначни изкривявания при децата е физическата рехабилитация или така наречена изправителна гимнастика с всички възможности, които тя предлага.

Михаела Решавска – Мики, която е част от екипа на Walltopia Climbing Center & Climb Academy от почти 2 години, разказва за гръбначните изкривявания при деца и ползите от изправителна гимнастика. Мики е един от тримата физиотерапевти, с които залите за катерене разполагат, и е любимка на децата от нейните групи. Тя провежда и прегледи за гръбначни изкривявания и прави специализирани тренировки по изправителна гимнастика в комбинация с катеренето. Ето какво разказва тя.

Знаем, че си инструктор по катерене, но ще ни разкажеш ли още нещо за теб?

Започнах да се катеря покрай приятели, когато бях на 20 години. На тази възраст тялото по-трудно се адаптира към нови двигателни модели, обаче всичко е до желание и постоянство. И катеренето се превърна от хоби в професия. Най-високото ниво, което съм достигала в катеренето, е 7а. Освен да се катеря, обичам да карам сноуборд, сърф, колело и да бягам.

И сега, освен че се катериш и тренираш деца, водиш и тренировки по изправителна гимнастика за деца. Това ли е твоята специализация?

Завършила съм магистратура по кинезитерапия в НСА. Магистърската ми специализация е кинезитерапия в ортопедия и травматология.
В началото не вярвах, че работата с деца ще ми се отдава толкова добре, но ето че няколко години по-късно тренирам основно деца. Освен треньор по катерене, съм и кинезитерапевт и работя с деца с гръбначни изкривявания. Започвам с един общ преглед на детето и след това, според необходимостта от упражнения, с родителите правим график-програма. В залата по катерене, където работя, имам деца, с които провеждам изправителна гимнастика и тренировки по катерене. 

Какви наблюдения имаш за гръбначните изкривявания при деца?

При подрастващите често се наблюдават отклонения в опорно-двигателния апарат. Освен гръбначните изкривявания, при много деца се наблюдава променен ъгъл в коленните или тазобедрените стави (прилепени бедра, несиметрична походка, хлътване на коленете назад или навътре едно към друго), спаднал свод на ходилата, деформации на гръдния кош, мускулен дисбаланс в торса, който води до несиметрично разположение на лопатките или изпъкнали лопатки назад.

Повечето деформации са придобити вследствие на прекомерна гъвкавост, което е свързано със слабост на ставите и връзките, най-вече при по-слабите момичета, нефункционална или неравномерно развита мускулатура, наднормено тегло. Отклоненията могат да бъдат и вродени. При всички положения е важно да се обърне внимание навреме – преглед при специалист кинезитерапевт или ортопед е първата стъпка.

Тези тренировки как точно помагат? Разкажи ни за ползите от изправителната гимнастика?

Изправителната гимнастика цели да укрепи ядрото на тялото. Изпълняват се упражнения за цялото тяло, но акцентът е върху мускулите около гръбначния стълб, таза и коремната мускулатура, за да се изгради здрав мускулен корсет, поддържащ добра стойка. В комбинация с различни упражнения за баланс, координация и правилна походка, децата стават по-стабилни и премерени в движенията си. А това е основата за добро телодържание и бърза адаптация към различни спортове и движения.

Често се случва децата да не успяват да изпълнят правилно дадено движение или упражнение, защото имат проблем с опорно-двигателния апарат, но нито те, нито родителите подозират това. Например, деца трениращи футбол, които много тичат, но тичат по неправилен начин, защото не стъпват така, както трябва, а навътре или нямат добра стойка/поза, се изморяват в пъти по-бързо и получават болки в стъпала, кръст, гръб. Ето тук идва ролята на кинезитерапевта и изправителната гимнастика, но разбира се – това се установява само с преглед.

Честотата на провеждане има ли значение?

Постоянството е ключово за успеха, както в спорта, така и във всичко друго. Когато детето има вече изграден лош навик за телодържание във всекидневието си, неправилната стойка ще продължава да води към мускулен дисбаланс. Редовните тренировки, които имат за цел коригиране на мускулния дисбаланс, подобряват телодържанието и стойката. И разбира се – при липса на постоянство в тренировките, специфичната мускулатура, за която се работи, губи тонус и порочната стойка рецидивира. Оптимални резултати се наблюдават с около две тренировки на седмица.

След колко тренировки може да се наблюдава промяна в стойката или правилното стъпване на едно дете?

Отговорът ми няма да ви изненада – резултатите при всяко дете са индивидуални, тъй като се влияят от много фактори. Най-вече зависи от степента на гръбначното изкривяване. По-голямо натоварване върху отделните мускулни групи позволява по-бързи резултати. Възможностите и мотивацията на детето да изпълнява различните упражнения също са от значение. Аз вярвам, че за постигане на резултати детето трябва да харесва това, което прави и да идва с интерес, затова прилагам игрови подход в много от упражненията, ползвам различни съоръжения и аксесоари, с които разполагаме в залата. Целта е правилна стойка – при редовни посещения и изпълнителност от страна на детето, резултати се постигат след около 4-8 седмици.

В каква възраст проличават гръбначните изкривявания?

На възраст около 6-7 години, тъй като мускулатурата вече се е заформила. Доста неща от всекидневието на децата предразполагат към гръбначни изкривявания – носенето на тежка раница, която не е регулирана еднакво от двете страни, или носенето на раница само на едното рамо, или дългото седене на чиновете с неправилна стойка, също така играенето на телефон с приведена стойка, заседяването пред компютър...

Подрастващите между 10-16 години са най-склонни към развитието на гръбначни изкривявания, тъй като скелетът израства бързо и мускулатурата не успява да осъществи нужната стабилизация. Слабите и хипергъвкави деца по-често страдат.
Спадналият свод на ходилата, нерегулиран навреме с подходящи стелки и упражнения също е основна предпоставка за развитието на сколиоза.

Може ли да успокоим родителите по някакъв начин, да ги уверим, че това е поправимо и да дадем някакъв съвет?

Моторното и нервно-психическото развитие при децата вървят ръка за ръка. Децата, които се занимават със спорт, се развиват много по-бързо когнитивно. Апелирам всички родители да осигуряват максимално и разнообразно движение на децата си от най-ранна детска възраст, да следят за правилната им стойка, позицията и формата на ходилата и при най-малко съмнение да посетят специалист за консултация. За съжаление в днешно време опорно-двигателните нарушения при деца се наблюдават все по-често, но колкото по-рано се открият, толкова по-лесно обратими са. Хванати навреме, гръбначните изкривявания се коригират.

Децата наричат ли те кака Мики Маус?

Най-често съм „госпожо“. Като кажа, че не съм им госпожа и предпочитам да се обръщат към мен с “Мики”, ставам Мики Маус почти всеки път.


Ако искате да се свържете с Мики, пишете на Climb Academy – те с радост ще ви насочат.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross